Через терни до зірок

Придністровський державний університет імені Т. Г. Шевченка відзначив 92-річчя від дня заснування. З року в рік ВНЗ впевнено несе звання лідера в освіті та науці республіки.


Святкова програма такої знаменної щорічної події розпочалася в Культурно-просвітницькому центрі імені святих рівноапостольних Кирила та Мефодія, де відбувся урочистий концерт студентських музичних і танцювальних гуртів.
Святкового дня зал для глядачів об’єднав в одному місці всіх, хто причетний до цієї урочистості: практикуючих викладачів та ветеранів вишу, студентів і випускників різних факультетів і напрямів, а також представників міністерств і відомств республіки.
У своїй вітальній промові ректор ПДУ Владислав Соколов зазначив, що практично для всіх придністровців університет є рідним місцем. День народження вишу – це спільне свято.
«92 роки – ціла епоха для людини, але для університету це час зрілості. Висловлюю величезну подяку старшому поколінню наших викладачів за те, що протягом багатьох років вони передають багатий досвід нашій молоді. Бажаю всім міцного здоров’я, успіхів і ніколи не зупинятися на досягнутому», – наголосив Владислав Володимирович.

Заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва приєдналася до привітань і порушила тему кадрів у Придністров’ї. Вона поділилася своїм спостереженням про те, що переважну більшість політичного, наукового, освітнього, економічного та культурного середовища республіки складають випускники ПДУ. Цей факт не може не радувати, оскільки він є живим підтвердженням продуктивної діяльності закладу.
Проте значення має як зміст, так і форма. Тому в рамках програм капітального будівництва протягом кількох років проводиться ремонт усіх корпусів установи. Імовірно, ці роботи триватимуть до 2028 року. За цей термін планується повністю оновити та перетворити виш, щоб у комфортних умовах процес здобуття освіти міг вийти на новий рівень.

Другою, фінальною частиною святкування біля пам’ятника Вічному студенту став ярмарок-фестиваль «Магія науки». Досвідчені ведучі здійснили традиційний обряд посвячення в студенти першокурсників, які після триразового «Клянуся!» засипали фонтан монетками на удачу.
Кожен факультет та інститут підготував свою презентаційну локацію – науково-фантастичну чи казково-наукову. Багато учасників перетворилися на героїв відомих мультиків і пригощали солодощами своїх однокурсників. Тільки юнаки інженерно-технічного інституту повністю присвятили себе науці. Студенти продемонстрували спроектовані ними на факультеті моделі. Наприклад, розподільний капелюх, який розмовляє, як у фільмі про Гаррі Поттера; модель робота, що танцює; обчислювальну машину; сенсорну різнокольорову кулю і багато інших світлодіодних механічних винаходів.
Першокурсник Сергій Григор’єв представив на виставку робіт модель WALL·E з однойменного мультика. Вона надрукована на 3D-принтері та склеєна з безлічі дрібних деталей. До того ж, може їздити, проте вимагає доопрацювання. Незважаючи на свій діагноз ДЦП, юнак виявляє неабияку наполегливість і старанність у навчанні.

Його викладач з електроніки та мікропроцесів Євген Аксьонов пишається своїм підопічним і рекомендує всім охочим здобути вищу освіту, подавати документи саме до Придністровського державного університету, особливо якщо вас цікавить галузь інформаційних технологій (IT).
Святкові гуляння студентів усіх факультетів, інститутів та філій вишу тривали до самого вечора. Запальні творчі номери не дали нікому відчути осінню прохолоду, що наближається, а навпаки, зігріли й подарували великий заряд енергії на успішну здачу сесії, результативне проходження практики та міцну університетську дружбу


Олександра ТИМКО.

Фото автора.