Про жінку чудову замовимо слово

Мабуть нема в Тирасполі творчої людини, якій не було б відоме ім’я Галини Василівни Галаган – незмінного президента міжнародного громадського об’єднання МАРКИС.


Саме на її невичерпній енергії, ентузіазмі та неабиякому таланті вже близько 30 років тримається та плідно діє Міжнародна асоціація працівників культури з Росії, України, Білорусі, Придністров’я, Молдови, Болгарії, Німеччини, Коста-Ріки та Ізраїлю.

Галина Василівна народилася і жила в селищі Шахти-17 Тульської області, в Росії. У 1967 році доля привела молоду дівчину до Дністровська, де вона спочатку працювала в місцевій їдальні, згодом, закінчивши заочно Тульське культосвітнє училище, очолила дитячий сектор у щойно зведеному Будинку культури селища. Вже через два роки – у 1972-му, Галина Василівна стала директором цієї культурної установи.
За сумлінне й професійне ставлення до своєї праці, за вміння контактувати з людьми, молодий фахівець здобула високу оцінку Всесоюзної профспілки СРСР та нагороду – Знак ВЦРПС «За відмінну роботу в культосвітніх установах профспілок», 1985 року Галина Василівна заслужено зайняла крісло глави селища міського типу Дністровська, звідки її перевели на посаду начальника Тираспольського відділу культури. На цій посаді вона перебувала до 2002 року. Тираспольчани з перших днів її діяльності дивувалися, як у неї вистачало енергії, таланту, витримки, поваги й такту до всіх і всього, чим вона займалася.

З 1993-го, відколи було створено МАРКИС, у очільниці організації народилися десятки ідей та проектів, які їй вдалося втілити в життя завдяки своїй наполегливій праці, підтримці з боку колег-однодумців, якими, окрім інших, є відповідальний секретар організації Микола Димченко та її віце-президент Юрій Салко. У 1998 році МАРКИС офіційно зареєстрували і в Москві.

Держава не залишила без уваги плідну працю Галини Василівни. Серед її нагород – орден «Трудова слава» ПМР, орден Преподобного Сергія Радонезького II ступеня, орден Святої Параскеви ІІ ступеня, нагорода Молдавської православної церкви, нагрудний знак Міністерства закордонних справ ПМР «За внесок у розвиток міжнародних зв’язків» та багато інших.
Узявши на себе зобов’язання сприяти розвиткові міжнародних культурних зв’язків, зміцненню культурних відносин та розвитку дружби між народами, дбаючи про збереження, підтримку та розвій художньої творчості, народних звичаїв та обрядів, активно сприяючи збереженню та відродженню історико-культурної спадщини, президент МАРКИС продовжує фонтанувати новими ідеями, показуючи приклад молодим.

Галина Василівна Галаган 5 жовтня відзначила черговий день народження. Це не ювілейна дата нашої героїні, але вона варта того, щоб про неї – людину, яка своє життя присвятила збереженню миру та культури, говорили на всіх рівнях


Аліса КОХАНОВА.

Фото: mid.gospmr.org