Незвичайна творчість вражає

Бендерське молодіжне експериментальне театральне об’єднання «Е.Т.О.» відзначило 10-річчя своєї діяльності. Ювілей колектив відсвяткував у Палаці культури ім. П. Ткаченка.


Театр – це життя, це мудрість народу, сконцентровані та відображені в майстерній грі акторів. Можливо, хтось скаже, що в епоху Інтернету театром уже нікого не здивуєш. Проте жодне 3D не в змозі зрівнятися з тим мистецтвом, якому вже тисячі років – театральним. У цьому ще раз переконалися придністровці, які відвідали ювілейні заходи «Е.Т.О.».

Розпочалися вони з творчої виставки «Театр це…». На ній були представлені декорації, костюми, образи з вистав «Е.Т.О.», ляльки-маріонетки, ляльки-тантамарески, ростові ляльки, афіші, фотографії, ескізи.
Продовжилося торжество короткометражним фільмом-вітанням від колишніх та нинішніх учасників колективу. «Ваша чудова співтворчість зберігає вірність високим естетичним ідеалам академічного мистецтва. Водночас воно залишається абсолютно сучасним, відкритим для сміливих експериментів та новаторських мистецьких рішень. У вашому репертуарі були такі вистави. Не всі ризикнули б узятися за них.
Для цього потрібно мати надмірну сміливість або найсерйозніший талант. Отже, це впевненість ваша у ваших силах, у ваших учасниках колективу. І сміливість. Я думаю, що вона «міста бере». Так було завжди, так буде. Я щиро вітаю вас із 10-річчям!» – зазначила начальник Державної служби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз.

Бендерське молодіжне експериментальне театральне об’єднання «Е.Т.О.» було засноване 10 років тому на базі зразкового театру маріонеток «Лускунчик». До трупи увійшли школярі, студенти й робітнича молодь. Усіх їх об’єднала любов до мистецтва, до театру зокрема. «Це об’єднання людей, для яких театр – хобі. На сцену виходять не професійні актори, а аматори, закохані в театр. Усі вони неймовірно талановиті, буквально викладаються під час гри на сцені, вкладають у неї свою душу і все найсвітліше, що в них є, несуть у маси все прекрасне», – розповіла керівник і режисер Марія Ковальова.
З 2015 року творчий колектив співпрацює з народною студією боді-арт «Етюд». У результаті цієї співдружності створені унікальні та яскраві спектаклі, що являють собою синтез театру ляльок, боді-арту та драматичного мистецтва. Вистава-фантасмагорія «Дракон» за мотивами п’єси Євгена Шварца, спектакль «Маленькі трагедії» за творами Олександра Пушкіна та багато інших одразу завоювали серця придністровський глядачів.

Завершилося свято демонстрацією однієї з найулюбленіших придністровською публікою вистав «Сон у літню ніч» за мотивами твору про кохання Вільяма Шекспіра. На сцені міського Палацу культури ім. Павла Ткаченка класична комедія перетворилася на комічну фантазію – таким було сміливе та яскраве рішення режисера, яка також грала у виставі. «Я сповнена натхнення та безмежної любові до моїх артистів. Інших емоцій немає», –сказала Марія Ковальова.
Не стримували своїх почуттів й інші актори. «Після кожної вистави відбувається такий сплеск адреналіну, охоплює безмежна радість, що ми відіграли, насолодилися сценою. Наш театр прагне розвиватися, осягати нове: ставити нові спектаклі, створювати нові костюми, декорації, насолоджуватися й надалі творчими вершинами», – розповіла актриса театру «Е.Т.О.» Олена Коровіна.
Попереду на театральний колектив чекають нові ролі та вистави. Творче об’єднання готове і надалі радувати свого глядача


Марія КРАВЕЦЬ.

Фото: culture.gospmr.org