Особливий класичний вечір у Бендерах

Відомі вальси світу пролунали в цитаделі Бендерської фортеці напередодні Дня міста. Державний симфонічний оркестр виступив на відкритому майданчику та подарував глядачам «Вечір вальсу». У виконанні заслуженого колективу пролунали твори російських, радянських, австрійських та італійських композиторів.


Це був звичайний недільний вечір у бендерській цитаделі, але на мить у парку святого Олександра Невського запанувала романтична музична атмосфера. «Вечір вальсу» порадував усіх гостей свята, яке не змогла затьмарити навіть негода. Ритми вальсу звучали напередодні в цитаделі Бендерської фортеці у виконанні Державного симфонічного оркестру під керівництвом народного артиста Придністров’я Григорія Мосейка. Під відкритим небом заслужений художній колектив представив один із найромантичніших та найпопулярніших концертів – «Вечір вальсу».

Відкрили програму два приголомшливо піднесених та урочистих вальси Петра Ілліча Чайковського з балетів «Спляча красуня» та «Лебедине озеро». Композитори, сучасники Чайковського, здебільшого вважали балет «нижчим родом музики» і дещо зверхньо дивилися на цей жанр. Однак сам геній класики був вільний від різноманітних забобонів. У галузі балетної музики Чайковський став реформатором: він перетворив її з підлеглого елемента, що супроводжував танець, на твір, що виражає складні психологічні стани, відкриває величезні можливості в музичному і хореографічному плані.

Перший балет, створений композитором, – «Лебедине озеро». Через 13 років він знову звернувся до балетного жанру – це було замовлення на музику до балету «Спляча красуня» за казкою Шарля Перро для постановки в Маріїнському театрі.
Від віртуозного і зворушливого виконання композицій Державним симфонічним оркестром у глядачів за такої прохолодної погоди ставало тепліше на душі. «Мені пощастило в моєму житті. Я була на справжньому спектаклі «Спляча красуня» в Петербурзі, в Михайлівському театрі. Я хочу сказати, що це повне занурення в чародійство. Після такої вистави й музики важко сприймати щось інше. Проте Державний симфонічний оркестр – це щось досконале. Сьогодні я перейнялася класикою генія Чайковського, всередині його музики ніби є щось чарівне. Я ще раз переконуюся, що на нашій землі неймовірно талановиті люди. Повторюся, мені є з чим порівнювати, я впевнено говорю, що виконання наших артистів – унікальне. Григорій Мосейко – талант, я дістала величезне задоволення від вечора, дякую за такий концерт, ще й у такому незвичайному місці, яке створює додаткову атмосферу», – емоційно поділилася враженнями гостя, шанувальниця класичної музики, бендерчанка Галина.

Особливі почуття і теплий відгук у серцях публіки викликали всім відомі та давно улюблені композиції з кінофільмів «Завірюха», «Мій ласкавий і ніжний звір», «Світлий шлях», «Стережись автомобіля».
Проте, сюрпризом вечора став виступ ізраїльського музиканта, одного з найкращих світових віртуозів, мандолініста Дона Гідона Амрана. Крім того, в програмі виступили заслужений діяч мистецтв Республіки Молдова Олексій Литвин, народна артистка Придністров’я Віра Лапенкова, лауреат міжнародних конкурсів та фестивалів Анастасія Візітєу та Вадим Порошин.
Феєричним було завершення унікального концерту: Державний симфонічний оркестр представив для публіки прем’єру – композицію з кінофільму «Пірати Карибського моря».
Зазначимо, що «Вечір вальсу» відкрив цикл концертів Державного симфонічного оркестру в цитаделі Бендерської фортеці. На всіх придністровців та гостей республіки чекають різноманітні музичні програми, серед яких музика кіно, вокально-симфонічні твори, шедеври різних на-
ціональних культур та популярні мелодії ХХ століття


Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото: culture.gospmr.org