Впевнено долати труднощі, досягати нових рубежів

Цього тижня широка громадськість і насамперед – освітяни планети Земля відзначили професійне свято працівників педагогічної галузі. Нагадаємо: свято офіційно називається – «Всесвітній день учителя», він має свою сторінку в державних календарях більш ніж ста країн.


Тому на сторінках нашої газети пропонуємо вам розповідь про одного з освітян Республіканського українського теоретичного ліцею-комплексу з найпростішою для нашого складного часу біографією. Проте є в цій простоті, що називається, своя родзинка.
Трохим Ачкевич обіймає посаду «методист-організатор з інформатизації освіти». Як і багато тираспольчан, він закінчив Тираспольську ЗОШ № 14, вступив до ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. У 2007 році здобув диплом про вищу освіту, в якому у графі спеціальність значилося «Математика, викладач математики». Трудову ж діяльність розпочав дещо раніше, у 2003-му, в Тираспольській російсько-українській середній школі № 1 на посаді інженера нового комп’ютерного класу.
Окрім виконання своїх основних посадових обов’язків, вів гурток для школярів 1 – 4 класів «Комп’ютер для малюків», у якому навчав дітлахів базовим прийомам володіння комп’ютером. Закінчивши ПДУ, з 2007 року розпочав викладацьку діяльність – вів уроки інформатики та ІКТ у старших класах школи. Методистом-організатором з інформатизації освіти (вже в ліцеї-комплексі) був призначений у 2013 році. Крім того, його обов’язком стало кураторство підсумкової атестації випускників РУТЛ-К.

Проте все сказане – лише анкетні дані, видима частина айсбергу. Будучи безоглядно відданим новим інформаційним технологіям, він без розпорядження організував у ліцеї-комплексі систему безперервної роботи з електронною документацією для адміністрації, внаслідок чого кількість паперових документів в організації освіти звелася до мінімуму. Після затвердження Міністерством просвіти з урахуванням РУТЛ-К експериментального майданчика зі створення інформаційно-освітнього середовища проживання і запровадження електронного журналу він одним із перших у ПМР з ентузіазмом взявся за цю нову та цікаву йому діяльність. Трохим Ачкевич запровадив перманентне підвищення та вдосконалення свого професійного рівня. Звичайно, всебічно використовує в педагогічній практиці інноваційні інформаційно-комунікативні технології. Удосконалює методики диференційованого та індивідуального підходу до вихованців, а також освітні технології.
Та і це, як на мене, не найважливіше. Головне – він завжди відкритий не лише для учнів, а й для їхніх батьків, а насамперед –колег. Його щиро поважають та цінують у колективі. За постійну готовність прийти всім на допомогу – вивести на правильний шлях у лабіринтах Інтернету, підставити плече під час освоєння найважчих моментів дистанційного навчання, простягнути руку допомоги під час роботи з електронним журналом.
Нинішній директор українського ліцею-комплексу Тетяна Гілаш повідомила, що вона особисто та весь колектив двома руками «за» те, щоб на сторінках газети розповіли про Трохима Ачкевича. «По-перше, він на це заслуговує, ну, а по-друге, чоловіків у школах нині практично немає. Тому нехай безмірна відданість діяльності Трохима Олександровича на ниві педагогіки для чоловіків, які не дійшли чи дійшли, а потім втекли зі школи, буде «живим прикладом, закликом гордим» повернутися до шкіл, – процитувала вона фразу з «Пісні про Сокола». – Крім того, для нашого жіночого колективу він є прикладом уважного чоловіка та дбайливого батька», – особливо наголосила Тетяна Андріївна. Сім’я нашого героя складається з чотирьох осіб. Дружина Наталія – також педагог. Разом вони вже 7 років, виховують доньку Варвару. 3 місяці тому сім’я поповнилася – народився син Єгор. Усіх членів свого сімейства його глава вірно любить, оберігає та піклується про них.
На запитання, в чому ж полягає його педагогічне кредо, він відповів лаконічно, як і належить математику: «Не зупинятися на досягнутому, разом з дітьми творити, пробувати, шукати та розвиватися».
Трохим Олександрович влітку – 10 червня – відзначив своє 40-річчя. Це, безумовно, важлива віха в житті, але вона свідчить про те, що головне ще попереду.
Побажаємо ж йому впевнено долати труднощі та перешкоди, здобувати нові знання, досягати нових рубежів та перемог, успіху та удачі на всіх фронтах його насиченого життя


Олександр ЮШИН.

Фото автора.