Податківці в прямому ефірі

Державна податкова служба Міністерства фінансів 30 вересня 2022 року провела в режимі Zoom-конференції черговий єдиний спільний республіканський семінар з питань застосування податкового та іншого, в межах компетенції податкових органів, законодавства ПМР.


Семінар проводився в рамках виконання Постанови Уряду від 5 березня 2018 року № 67 «Про затвердження Порядку надання консультаційних послуг підприємцям-початківцям міністерствами, відомствами та державними адміністраціями міст і районів на безоплатній основі».
Запрошення на семінар Міністерство фінансів завчасно розмістило на своєму сайті. Охочі взяти участь та дістати інформаційно-консультативну підтримку в реальному часі могли підключитися до конференції за допомогою спеціального посилання.
Захід проводили заступник начальника Державної податкової служби (ДПС), начальник управління нормативного регулювання та консультативно-аналітичних робіт з питань оподаткування Василь Баст та його заступник Людмила Дигусар.

У рамках семінару було додатково висвітлено зміни в податковому законодавстві, які набудуть чинності з 1 січня 2023 року. Це зміни в законі про прибутковий податок фізичних осіб та податок на доходи організацій. Також було порушено питання скасування фіксованого сільгоспподатку та зміни до закону про спеціальний податковий режим для індивідуальних підприємців Придністров’я.
У семінарі взяли участь податківці Тирасполя, Бендер, Слободзеї, Григоріополя, Дубоссар, Рибниці та Кам’янки.
Співробітники територіальних податкових інспекцій ознайомили учасників семінару з іншими змінами та доповненнями, внесеними до чинного законодавства. Були розглянуті питання чинного законодавства, які найчастіше потребують роз’яснень для підприємців.
Придністровські платники податків спромоглися поставити свої запитання представникам територіальних податкових інспекцій. Більшість питань надійшло через чат.
Зокрема, індивідуальних підприємців (ІП) найбільше цікавили зміни у спеціальному податковому режимі щодо патентної системи оподаткування, який набирає чинності з початку нового року.

Наприклад, майстер б’ютііндустрії, яка надає послуги з нарощування нігтів, поцікавилася, що зміниться в її роботі, чи потрібно переробляти патент і які документи для цього потрібні. Фахівець податкової служби відповів підприємцю, що цей вид діяльності залишається без змін, отже, оформляти документи наново не потрібно.
Питання від підприємців продовжують надходити чатом до Людмили Дигусар і після завершення семінару.
Як показує практика, проведення таких заходів завжди викликає інтерес з боку платників податків і має поміж них заслужену високу популярність. Під час спілкування підприємці не тільки знайомляться з актуальними змінами в чинному законодавстві республіки в межах компетенції податкових органів, а й дізнаються про порушення в діяльності платників податків, що найчастіше мають місце в практиці. Вони також дістають консультації та роз’яснення на запитання, що їх цікавлять. Це, у свою чергу, дозволяє запобігати вчиненню податкових правопорушень.
Слід зазначити, що для зручності та своєчасного інформування платників податків про зміни, зазначені семінари проводяться Державною податковою службою Міністерства фінансів ПМР на регулярній основі щокварталу.
Інформація про час проведення наступного семінару буде анонсована на офіційному сайті http://minfin.gospmr.org та на
вайбер-каналі Мінфіну.


Дмитро ВЛАДОВ.