Тирасполь буде найзеленішим містом

Таку думку висловив на прес-конференції для місцевих ЗМI Олег Довгопол напередодні дня народження столиці.


Вивести місто з дотаційного стану –це стало першочерговим завданням глави державної адміністрації, коли він прийняв керівництво Тирасполем 5 років тому. Віднедавна столиця вийшла на бездотаційний бюджет, тобто довела свою спроможність самостійно покривати всі соціальні виплати та взяла курс на розвиток міської інфраструктури. З 2017 року зміни ставали все більш значущими, місто перетворювалося просто на очах, підтверджуючи своє високе звання.
«Ще маленьким я приїхав з батьками з України до Тирасполя, і нас вразила його краса. Місто потопало в зелені дерев, дивувало розмаїттям і кількістю троянд. Здавалося, що ми потрапили в рай. Таким я хочу зробити його й тепер, впевнений, що разом з містянами ми цього досягнемо», – поділився Олег Анатолійович.

Нині ж тривають роботи з перетворення доріг. За останні п’ять років оновлено понад 200 тис. м2 дорожнього покриття та понад 130 тис. м2 тротуарів. Глава зазначив, що довгі роки бюджетні кошти витрачалися переважно на «ямковий» ремонт. Подолавши деякі перепони, місту вдалося перейти від «ямкового» до середнього ремонту. Це дало можливість щорічно економити понад 1 млн рублів. З дорожнім ремонтом значно допомогло ЗАТ «Шериф». Коштом фірми відремонтували 80 тис. м2 шляхового полотна.

У перспективі – оновлення внутрішньодворових доріг. Яке на них буде покриття – бетонне, плиткове чи асфальтове – жителі вирішать спільно з депутатами виборчих округів.
Спортивні споруди столиці. Незабаром завершиться процес передачі Республіканського стадіону у власність Тирасполя. Міська влада планує не тільки здійснити повну реконструкцію цього спортивного об’єкта, а й змінити ставлення до спорту у свідомості суспільства. За словами глави, роботи там розпочнуть за два тижні. «Ми хочемо зробити стадіон центром тяжіння для всіх городян, які хочуть займатися спортом», – наголосив мер.
Місту також передають льодовий каток «Снежинка». Там зроблять ремонт, упорядкують льодовий майданчик, закуплять обладнання та спортивне спорядження. Ціна на квитки стане значно нижчою, щоб забезпечити доступ якомога більшій кількості відвідувачів. Пільговики кататимуться безкоштовно. До нового року об’єкт уже прийматиме відвідувачів.
У мікрорайонах столиці з’являться такі комплекси, як у школах № 18 та № 5.
Щодо вандалізму: випадки руйнування будуть мінімізовані за допомогою штрафних покарань та зміною ставлення самих громадян до міського майна. «Ми можемо ловити тих, хто шкодить, псує майно, та карати штрафами їхніх батьків, а також проводити суботники, куди батьки також зможуть привести дітей та упорядкувати ту саму територію. Така боротьба з вандалізмом ефективніша», – пояснив мер.

Про дітей. Олег Довгопол нагадав, що в Тирасполі 58 об’єктів УНО – дитячі садки та школи, 21 – культурний об’єкт, 7 – спортивного призначення. Майже всі вони побудовані в 60 – 70-х роках минулого століття і, відповідно, мають термін експлуатації понад 50 років, тому потребують капітального ремонту. «Краще зайти на один об’єкт, зробити його за рік, але зробити капітально, щоб забезпечити належними умовами працівників та дітей. За таким принципом відремонтовані дитячі садки №№ 23, 27, 37, 44, також МСКОУ № 2», – зазначив керівник.
Повернути Тирасполю колишню славу міста зелені й троянд. Олег Анатолійович із натхненням розповів, що в парку культури та відпочинку «Победа» планують висадити 800 дерев. Це будуть клени, хвойні дерева, спеціальні сорти тополь без пуху, а також дуби, якими раніше славився Тирасполь. «Ви бачили, що ми залишили пеньки від зрубаних дерев. Тепер ми їх використаємо для саджанців, які садитимуть прямо в ці пні, щоб майбутні дерева брали корисні речовини зі старого коріння. Для цього придбали бурильне обладнання. Зеленим насадженням забезпечимо полив», – поділився глава і запевнив, що парк знову стане найпопулярнішим місцем відпочинку.

Зазнає значних перетворень і столичний дендрарій. За словами глави столиці, його територію також озеленять, облаштують газони, квіткові клумби для тюльпанів та лаванди, а також пішохідні доріжки для прогулянок. Встановлять сучасне освітлення. Дендрарій планують зробити доступним громадянам не лише влітку, а протягом усього року.
Іще господар міста розповів про будівництво житлових будинків, про сучасний міський транспорт, та побажав тираспольчанам щастя й успіхів напередодні 230-ї річниці рідного міста. «Ми вдячні тим, хто цінує це місто, живе і виховує своїх дітей, працює на благо столиці й також хоче, щоб Тирасполь процвітав і розвивався», – завершив Олег Довгопол


Аліса КОХАНОВА.

Фото автора.