Функціонує митниця – живе держава

Митні органи нашої держави відзначили 30-річний ювілей.


Напередодні святкової дати у великій залі Палацу Республіки відбулися урочисті збори, в яких взяв участь Президент ПМР Вадим Красносельський.
Документальний фільм про історію зародження митної служби Придністров’я, її ветеранів та діяльність у сучасних умовах перед початком заходу познайомив присутніх з функціонуванням усієї системи.
Голова ДМК Валентин Грабко розповів про завдання, покладені на митну службу державою, а також наголосив на впровадженні передових технологій, створенні комфортних умов для ведення бізнесу та залучення інвестицій у країну для захисту її економічної безпеки.

Доповідач звернув увагу на те, що митні органи змінили контрольно-фіскальні функції на консультативні. Для цього було вдосконалено Митний кодекс ПМР, оновлена редакція якого ухвалена у 2018 році. Валентин Грабко оголосив актуальні цифри, підкресливши, що показники надходжень до бюджету стабільні протягом п’яти років: митні органи забезпечують половину доходів держави, щодня до держскарбниці по лінії ДМК надходить близько 2,5 млн рублів.
За вісім місяців 2022 року митні платежі поповнили бюджет країни на 540 млн рублів. Попри складні геополітичні обставини, загальний товарообіг на 37 % перевищує показник аналогічного періоду минулого року. Доповідач зупинився на реалізації проекту «Електронна митниця». У 2019-2020 роках служба перейшла на електронне декларування товарів, що експортуються, а з 2021-го до системи включили й імпорт. Нинішній рік є роком запровадження автоматичної реєстрації декларацій.

Нині без участі митного інспектора протягом однієї хвилини реєструється 68 % імпорту, оформляється за допомогою автоматики 97 % та випускається 84 % експортних декларацій. У планах – централізація всіх баз та систем ДМК, впровадження технологій автоматичного (без участі співробітників митних органів) прийняття рішень щодо випуску товарів.

Голова ДМК ПМР наголосив, що одним із пріоритетних напрямів діяльності комітету є контроль законності переміщення через кордон товарів та предметів. За вісім місяців виявлено понад сім сотень порушень митного законодавства. У вигляді штрафів стягнуто понад 2 млн рублів, як митні платежі за результатами розгляду адміністративних справ – близько 500 тисяч рублів. У рамках кримінальних справ здійснювалося вилучення наркотичних засобів та тютюнових виробів.
З ювілеєм представників ДМК привітав Президент. «Який висновок можна зробити з фільму та доповіді керівника ДМК? Лише один: є держава – є митниця, є митниця – є держава».
Вадим Красносельський звернув увагу присутніх на те, що придністровська митниця створювалася через кілька місяців після закінчення бойових дій із захисту Придністров’я, і розпочиналася ця діяльність на рівному місці, з нуля.

«Якщо Міністерство внутрішніх справ, наприклад, засновувалося з міських, районних підрозділів, що вже мали багаторічний досвід роботи, чи, приміром, республіканська банківська система трималася на фундаменті з багаторічного досвіду, то митна служба такого досвіду не мала. Її засновникам було надзвичайно важко», – зауважив Президент і висловив вдячність основоположникам і ветеранам митного комітету.

Як знавець історії, Вадим Красносельський повідомив, що перша згадка про митницю в нашому краї, а саме в Бендерах, стосується періоду 1408 року.
Націлюючи колектив органів придністровської митниці на подальшу ефективну діяльність, очільник держави нагадав важливий принцип: формалізм у будь-якій галузі суспільних та державно-цивільних взаємин згубний та контрпродуктивний.
З нагоди ювілею Президент вручив співробітникам різних підрозділів ДМК державні нагороди. Керівник відомства відзначив Вадима Красносельського ювілейною медаллю «30 років митним органам ПМР».
Урочистості завершилися святковим концертом, в якому взяли участь провідні артисти та творчі колективи республіки


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото прес-служби Президента.