Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 5 жовтня депутати опрацювали та ухвалили низку важливих законопроектів.


Вироблений чіткий механізм подання звітів про виконання державних цільових програм закріпили на законодавчому рівні. Народні обранці в другому остаточному читанні ухвалили пакет законопроектів, які регламентують терміни надходження та формат звіту Уряду до Верховної Ради.
На сьогодні в Придністров’ї чинними є 20 державних цільових програм (ДЦП). Вони приймалися в різний час, тому терміни їхньої дії відрізняються. Були порушені й питання щодо надання звітної інформації. Звіти про реалізацію ДЦП та про витрачання виділених з бюджету коштів направлялися до Верховної Ради у різні дати. Не було однакового підходу і до формату звіту.
За словами голови Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергія Чебана, група депутатів проаналізувала досвід реалізації цих програм та ухвалила рішення про внесення законодавчої ініціативи. «У ній чітко прописали функціонал виконавчого органу влади, визначили механізм здачі звітів – щорічних та за підсумками реалізації. Я вважаю, що такі законопроекти ще більше посилять контроль над виконанням цих програм», – пояснив законодавець.

Передбачається, що всі звіти про виконання ДЦП Уряд повинен спрямовувати на затвердження Верховній Раді в строк до 15 березня поточного бюджетного року. Разом із ним надсилається і звіт про виконання республіканського бюджету за минулий фінансовий рік. Строки надання відповідальними міністерствами звітів про виконання ДЦП виконавчі органи влади визначать самостійно.
Також народні обранці ухвалили законопроект, який стосується зв’язку з виборцями. Протягом місяця органи державної влади та управління повинні відповідати на звернення громадян і розглядати їх в установленому порядку. За потреби термін може бути продовжений до двох місяців.
Таких правил, встановлених чинним законодавством, мають дотримуватися, зокрема депутати місцевих Рад. Їм необхідно звітувати про роботу з виборцями в такому порядку та форматі, які встановить місцева Рада. Загальну інформацію про роботу депутатів щороку оприлюднюватиме на сесії голова Ради. Законопроекти, покликані врегулювати діяльність депутатів стосовно до розгляду пропозицій, заяв та скарг виборців, були ухвалені в остаточному читанні. Ініціатором змін та доповнень виступив Олександр Коршунов.

Виборці можуть звертатися до депутатів місцевих Рад як у письмовій, так і в усній формах, наприклад, телефоном. Практика ж показує, що для захисту прав виборців обов’язково необхідно мати офіційне письмове звернення. Це може бути й електронний лист, направлений відповідно електронною поштою.
Заступник голови Комітету з питань регіональної політики Антон Онуфрієнко зауважив, що парламентарії ухвалили рішення, за яким офіційним електронним каналом зв’язку виступатиме електронна пошта. «Вона загальновідома, нею користуються всі. На звернення електронною поштою також необхідно буде реагувати, відповідати громадянам та включати цю інформацію до звітів», – сказав народний обранець


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.