«Квітка-семицвітка»– це усміхнені дитячі очі й сповнені надією серця

Цього року республіканський фестиваль творчості для дітей та підлітків з обмеженими можливостями життєдіяльності відзначив 10-річний ювілей.


В останні кілька років він через пандемію коронавірусу проводився в онлайн-форматі. Проте всі чекали живої очної зустрічі. Нарешті, 1 жовтня вона відбулася в Дубоссарах. Щоправда, були й елементи онлайн.
Розпочалося все у 2012-му, 10 років тому. До молодого керівника Дубоссарського Центру реабілітації дітей з особливими потребами життєдіяльності Світлани Завтур прийшла також молода керівник Дубоссарського Палацу дитячо-юнацької творчості Оксана Войцеховська та запропонувала організувати свято для особливих дітей з усього Придністров’я. Вони думали недовго й одразу почали діяти: запросили учасників та гостей, купили скромні подарунки, й свято вдалося на славу.

Через рік їм зателефонувала голова Союзу російських громад Придністров’я Віоріка Кохтарева і впевнено сказала: «Тепер і я буду з вами». Потім до їхньої дружної команди приєднався глава Дубоссарської держадміністрації Руслан Чабан. Через кілька років, завдяки Президенту ПМР Вадиму Красносельському, фестиваль, який дістав назву чарівної квітки з казки Валентина Катаєва, став республіканським і почав фінансуватися з державної скарбниці.
У злагоджену команду ентузіастів влилися Міністерство з соціального захисту і праці республіки, Держслужба з культури та історичної спадщини, Посольство Росії в Молдові, Представництво Росспівробітництва в РМ, підприємці Дубоссар і всього Придністров’я, а також багато інших організацій і небайдужих. Цю історію розповіла Світлана Завтур.
На відкриття фестивалю 1 жовтня 2022 року до Дубоссар приїхали представники 18 корекційних установ ПМР. Однак, деякі колективи дістатися не змогли й надіслали відео своїх виступів та фотографії дитячих виробів. Особливо тішило господарів те, що до них прибули гості з автономної Республіки Гагаузія.

Відкриття фестивалю відбулося в концертній залі Дубоссарського Палацу дитячо-юнацької творчості: там було багатолюдно. Серед почесних гостей – глава міста та району Руслан Чабан,
перший заступник керівника Апарату Уряду Олексій Цуркан, начальник Держслужби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз, начальник управління Мінпросу Надія Філіппова, голова Союзу російських громад Придністров’я Віоріка Кохтарева, головний експерт Представництва Росспівробітництва в Молдові Артем Науменков і багато-багато інших.

Відкрив церемонію Руслан Чабан: «Ми раді бачити вас у наших Дубоссарах на десятому фестивалі «Квітка-семицвітка»! На початку програми всім показали відео з історії фестивалю. Налинули такі ностальгічні спогади, багато хто потай утирав сльозу. Різні були ситуації, різні учасники, а фестиваль завжди мав успіх. Впевнений у тому, що і теперішній ювілейний захід відбудеться на найвищому рівні. Ви покажете всі свої досягнення та успіхи, зустрінетеся з вірними друзями, знайдете нових і не захочете розлучатися. Ми завжди з нетерпінням на вас чекаємо. І всі разом рухатимемося лише вперед», –сказав він.

Руслана Чабана підтримала Світлана Завтур: «Сьогодні наша «Квітка-семицвітка» святкує своє 10-річчя тільки завдяки всім вам, хто сидить у залі, а також тим, хто не потрапив сюди через різні причини.
Лише завдяки вашій підтримці та участі наше свято продовжується. Ми, дорослі, знаємо, що всі наші учасники фестивалю – це найталановитіші діти на планеті. Ви всі робите світ добрішим. Збережіть це вміння й у дорослому житті, саме воно зможе врятувати нашу планету. Ми раді, що фестиваль дає вам можливість пізнати одне одного, і головне – розкрити свої таланти».
Олексій Цуркан зачитав учасникам фестивалю вітальний адрес Вадима Красносельського: «Щороку ваш фестиваль збирає особливих хлопчиків і дівчаток з різних куточків республіки, – йдеться у посланні. – Ви даруєте їм заряд радості та щастя, нагадуєте, що вони мають безмежні можливості. Кожен фестиваль – це незабутня унікальна атмосфера добра, натхнення та любові до творчості. Нехай і надалі він розширює свої межі та обрії, відкриває нові таланти. Бажаю всім вам щастя, удачі та добра!».

Доручення Голови Уряду ПМР Олександра Розенберга також виконав Олексій Цуркан – привітав від його імені усіх учасників заходу зі святом та зачитав вітальний адрес. «Запевняю, що у нашій особі ви завжди знайдете підтримку та допомогу», – сказано в ньому. Крім того, посланник Уряду вручив організаторам та учасникам фестивалю «Квітка-семицвітка» державні нагороди. Головного організатора заходу Світлану Завтур нагороджено Подячним листом Президента ПМР.
У свою чергу начальник Дубоссарського відділу Держслужби опіки, піклування та підтримки сімей Євгенія Покасовська зачитала та передала організаторам свята вітальний адрес від міністра з соціального захисту та праці Олени Куліченко. А Надія Філіппова вручила педагогам, які мають безпосереднє відношення до проведення фестивалю, листи подяки Міністерства просвіти ПМР.
Помічник депутата Верховної Ради Бориса Германа Ірина Володимирова передала організаторам вітальний адрес Голови Верховної Ради Олександра Коршунова та вручила новій групі педагогів листи подяки Верховної Ради.
Голова Союзу російських громад Придністров’я Віоріка Кохтарева, виступаючи від імені організаторів заходу, зазначила: «Ми як організатори бачимо, як потрібен фестиваль, наскільки він важливий. Дякую всім тим, хто бере участь у заході протягом усіх цих десяти років і, звичайно ж, головне спасибі Світлані Григорівні та Руслану Івановичу за те, що фестиваль живе та успішно розвивається».
Потім розпочався великий гала-концерт, під час якого учасники представили глядачам свої танцювальні, сольні вокальні, хорові номери та художню декламацію. У програмі було близько сорока номерів. Свої вироби діти-інваліди виставили у фойє ПДЮТ.

Показали себе і наші гагаузькі гості – вихованці організації освіти «Той, хто дає надію». Керівник колективу Любов Іванчева люб’язно відповіла на запитання журналістів. «Сьогодні ми приїхали до Дубоссар. Хочу сказати, що завдяки «Квітці-семицвітці» у нас теж ось уже третій рік проводиться свій подібний фестиваль – «Світлячок». Велике спасибі всім організаторам та учасникам «Квітки-семицвітки» за чудову зустріч!».
Цього року фестиваль тривав упродовж двох днів. У другий фестивальний день для учасників «Квітки-семицвітки» було проведено екскурсії, майстер-класи, творчі зустрічі, спортивні змагання та розважальні заходи. Іще дітям запам’яталося те, як перед ними зі своєю виставою виступили артисти Придністровського державного театру драми та комедії ім. Н. С. Аронецької.
Зазначимо, що організатори республіканського фестивалю «Квітка-семицвітка» – це колективи Дубоссарського Центру реабілітації дітей з особливими потребами життєдіяльності та Палацу дитячої та юнацької творчості міста Дубоссари. Сам захід проводиться за підтримки держадміністрації Дубоссарського району та міста Дубоссари, Представництва Росспівробітництва, Союзу російських громад Придністров’я, Держслужби з культури та історичної спадщини, Міністерства з соціального захисту та праці. Підтримує фестиваль Вадим Красносельський.

Варто нагадати читачам казку Валентина Катаєва «Квітка-семицвітка». Дівчинка Женя несподівано отримала від незнайомої бабусі чарівну квітку з сімома різнокольоровими пелюстками, здатними виконувати бажання. Для цього необхідно відірвати одну з-поміж пелюсток і вимовити заклинання. Женя може розпорядитися чарівною силою квітки 7 разів, але спочатку використовує казкову силу неправильно. Вона просить, щоб квітка повернула бублики, з’їдені вуличним собакою, склеїла розбиту вазу, подарувала їй усі ляльки та велосипеди світу. Проте, коли бажання здійснювалося, Женя просила квітку відправити іграшки назад до магазинів.

Раптом дівчинка виявила, що в неї залишилася остання пелюстка. Вона вирішує не поспішати та зробити правильний вибір. Її думки про те, що краще – 2 кілограми шоколадних цукерок, 3-колісний велосипед чи квитки до цирку, закінчуються, коли вона знайомиться з хлопчиком, який сидить біля воріт. Дівчинка пропонує новому знайомому пограти у квача, проте Вітя пояснює, що це неможливо: він кульгавий на все життя. За допомогою останньої пелюстки Женя позбавляє Вітю від недуги й тим самим знаходить друга. Ідея казки: чародійство – це те добро, яке ми робимо для інших.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото прес-служби Дубоссарської держадміністрації.