Хто вони – лауреати конкурсу «Людина року – 2017»?

У Палаці Республіки відбувся традиційний державний конкурс «Людина року». Головна мета щорічного свята – сформувати в суспільній свідомості образ громадянина, патріота, який зробив значний внесок у становлення і розвиток ПМР.

 Цього року 21-а церемонія вручення нагород зазнала деяких змін: переможцям вручали статуетки, а не кубки, як це було раніше, а також традиційну стрічку замінили на медаль.

На події були присутні почесні гості, серед яких Президент республіки Вадим Красносельський, керівники органів державної влади, представники громадськості.

Під звуки фанфар ведучі вітають гостей і глядачів, за кулісами вже готуються учасники конкурсу, а рідні чекають їхньої появи на сцені. Офіційне відкриття розпочалося хореографічним номером у виконанні державного ансамблю «Віоріка».

Відкрила вручення спеціальна номінація «Освіта без кордонів», володарем якої став ректор ПДУ Степан Берил. «Я висловлюю щиру подяку за високу оцінку діяльності колективу університету, яким я маю честь керувати. Це заслуга всього університету, кожного працівника, який прагне діяти на благо освіти», – зазначив лауреат.

У номінації «Журналіст року» перемогла Наталія Ткачук – кореспондент каналу ТСВ. У своїй вдячній промові вона висловила глибоку повагу своєму колективу: «Це величезна честь і відповідальність для мене, але, перш за все, це заслуга нашого колективу, колективу високопрофесійних і дуже талановитих людей: кореспондентів, операторів, монтажерів, технічних працівників, нашого редактора. Загалом, це всі люди, які кожен день з величезною любов’ю працюють для вас – це наша команда ТСВ».

Номінація «Милосердя» знайшла свого переможця в особі директора МУ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей з особливими потребами життєдіяльності» Світлани Завтур. Також вона зазначила, що її робота – це спосіб і стиль життя. «Працюючи понад десять років з дітьми-інвалідами, я кожен день маю щастя спостерігати за подвигами цих мужніх і стійких, поки ще маленьких громадян нашої республіки».

Лауреатом у номінації «Молоде відкриття року» стала старший лейтенант міліції, інспектор Відділення дізнання Дубоссарського районного відділу внутрішніх справ МВС ПМР Єлизавета Загадайлова, яка була відзначена за високі показники в розкритті кримінальних справ, безпосередню участь у боротьбі зі злочинністю, активну громадянську позицію. Зі сцени Єлизавета щиро пообіцяла: «Я зроблю все можливе, щоб виправдати покладені на мене надії».

Завершальною в церемонії стала номінація «Підприємець року», а її володарем – італієць Роберто Гуардіглі, який очолює агрофірму ТОВ «Лендер Агропром» у Дубоссарах. Ця фірма спеціалізується на вирощуванні, перероблюванні й реалізації зернових та олійних культур. 2017 рік був оголошений Роком підприємця, тому почесну нагороду вручив особисто Глава держави Вадим Красносельський. Президент зазначив у своєму привітанні: «Придністровська Молдавська Республіка живе в епоху перетворень: у галузі економіки, науки та свого розвитку. За цим розвитком стоять живі люди».

За підсумками конкурсу кращими в різних сферах життєдіяльності були визнані 17 осіб. Також отримали нагороди Іван Арабаджи, викладач хореографічних дисциплін МОУ ДО «Дитяча школа мистецтв с. Первомайськ» у номінації «Талант і визнання», звання «Педагог року» присуджено Валентині Лукія, заступнику директора з виховної роботи МОУ «Дубоссарська російська середня загальноосвітня школа № 2». Лауреатом номінації «Досягнення у спорті» став визнаний тренер-викладач відділення боксу МОУ ДО «Тираспольська СДЮШОР боротьби та боксу» Анатолій Довгопол, а в номінації «Громадський діяч» – Ігор Кольцов, активний діяч військово-патріотичного руху «Спадкоємці перемоги», науковий співробітник НДЛ «Культура, мистецтво та соціум Придністров’я» ПДУ.

Звання «Медичний працівник року» надали завідувачу відділення реанімації та інтенсивної терапії новонароджених ДУ «РЦМіД» Віктору Паламарчуку. У номінації «Закон і обов’язок» здобула перемогу Тетяна Траченко, заступник начальника Управління нотаріату, начальник відділу – старший державний нотаріус Тираспольського нотаріального відділу Державної служби реєстрації та нотаріату. Нагородою в номінації «Закон і порядок» ушановано заступника командира взводу Батальйону патрульно-постової служби УВС ПМР Віталія Кушніра. У номінації «Честь і доблесть» лауреатом став начальник Управління будівництва та розквартирування Міністерства оборони ПМР Станіслав Сатулов, у свою чергу в номінації «Людина своєї землі» нагороджений директор сільськогосподарського комплексу ТОВ «Фіальт-Агро» В’ячеслав Писаренко. Людиною «Трудової доблесті» визнали технічного директора ЗАТ «Молдавська ДРЕС» Максима Губу. Лауреатом номінації «Кращий працівник автомобільного транспорту» став машиніст автомобільного крана Дубоссарської філії ДУП «Водопостачання та водовідведення» Віталій Міненко. «Майстром своєї справи» обрали начальника дільниці з ремонту котельного та допоміжного обладнання й устаткування теплових мереж – Цеху централізованого ремонту МДУП «Тирастеплоенерго» Станіслава Табакаря.

Завершив урочисту церемонію «Людина року – 2017» парад переможців, а також спільне пам’ятне фото з Президентом ПМР Вадимом Красносельським, першим Президентом республіки Ігорем Смирновим, Головою Верховної Ради Олександром Щербою і Головою Уряду Олександром Мартиновим.

Дарина   КУЛАКОВА.