Виконання наказів виборців

У Дубоссарському районі формують програму виконання наказів виборців. Депутати Верховної Ради та міськрайради проводять зустрічі з жителями міста і району задля обговорення проблем, які потребують першочергового вирішення. У республіці вперше ухвалено закон, який передбачає створення фондів для виконання наказів виборців.

У Верховній Раді ПМР від Дубоссарського району працюють депутати у трьох виборчих округах: № 12 (Північний) – Олег Баєв, № 13 (Центральний) – Петро Пасат та № 14 (Південний) – Андрій Сипченко. У 2018 році в рамках створеного фонду з республіканського бюджету на місто і села Дубоссарського району передбачено 300 тисяч рублів, тобто 100 тисяч рублів на кожний округ.

Протягом багатьох років Олег Маркович Баєв постійно зустрічається зі своїми виборцями, знає про їхні проблеми, яких, на жаль, з кожним роком стає все більше. І він завжди допомагає жителям будь-якого населеного пункту. А цього року в державній казні на ці потреби, нарешті, передбачене фінансування. Днями Олег Баєв обговорив із депутатами та главами сільських рад, як ефективніше використати ці кошти.

«Тільки об’єднавши зусилля, ми зможемо спрямувати кошти на усунення проблем, накопичених за останні роки в селах району. Це необхідність капітального ремонту об’єктів соціальної та культурної сфер, доріг, освітлення вулиць. Нехай  не за один рік, але ці проблеми необхідно вирішувати. Для того, щоб раціонально використати кошти, необхідно підключати й ваші внутрішні сили: матеріали, місцевих фахівців. І, звичайно, в першу чергу виконати найважливіші роботи, необхідні виборцям», – зазначив Олег Баєв.

Глава Дубоссарської держадміністрації на зустрічі підкреслив, що, крім 300 тисяч, передбачених республіканським бюджетом, ще 430 тисяч буде виділено депутатам міськрайради з місцевої казни на виконання наказів виборців. У підсумку, із загальної суми в населені пункти району заплановано спрямувати 280 тисяч рублів. Ось ці кошти тепер і розподілятимуть на найнеобхідніше.

«Звичайно, наявних коштів поки що недостатньо для розв’язання всіх проблем, але ми здійснюватимемо все поетапно. У нашому районі сформований бюджет трьох рівнів: до сільських Рад надходять кошти від житлового і дорожнього фондів, трансферти від збору на благоустрій від фізичних осіб і на розвиток інфраструктури від юридичних осіб. Крім того, оплата за вуличне освітлення в селах району на центральних дорогах тепер здійснюватиметься з республіканського дорожнього фонду (акт вже підписано). Завдяки таким заходам, цього року кожний населений пункт зможе заощадити кошти й спрямовувати їх на вирішення першочергових завдань», – повідомив Руслан Чабан.

Також глава району нагадав про програму капітальних вкладень, яка також, уперше за останні роки, була прийнята в Дубоссарах у 2017 році. Завдяки фінансуванню з місцевого бюджету, було відремонтовано спортивний зал міської школи № 4, встановлено огородження в школі с. Гармацьке і побудовано санітарні вузли в школі села Ново-Комісарівка. Допомогу в цій справі також надав і депутат Верховної Ради Олег Баєв.

У багатьох присутніх на зустрічі існують схожі проблеми, а саме: необхідність заміни дахів, вікон, систем опалення, будівництва санітарних вузлів у школах, закладах культури, охорони здоров’я, відновлення доріг і тротуарів, колодязів, вуличного освітлення. Які об’єкти ремонтуватимуть у 2018 році, вирішать найближчим часом.

Щодо виконання наказів міських виборців, то депутати вивчають ситуацію для формування програми. Для цього у вихідні дні у дворах житлових будинків вони зустрічаються з городянами. Досить багато наказів надходить і до депутата Верховної Ради по Дубоссарському Центральному округу № 13 Петра Пасата.

Народні обранці знайомлять виборців з позитивною перспективою цього року і вже разом із ними вирішують, які накази здійснюватимуться вже цієї весни. Петро Пасат також повідомив, що кожний депутат (міськрайради чи Верховної Ради) несе персональну відповідальність за виконання наказів виборців.

Надія   ПОЛОНСЬКА.