Творці історії Тирасполя

Багато цікавих і знаменитих людей причетні до історії міста на Дністрі: захищали його від ворогів, працювали в цехах заводів і на великих будовах, організовували його життя і приймали доленосні рішення.


Їхні трудові та ратні подвиги оцінили вдячні тираспольчани – присвоїли високе звання «Почесний громадянин міста Тирасполя»: за активну участь у житті міста та видатні досягнення в тих галузях діяльності, яким вони присвятили своє життя.

Нинішнього року на присвоєння звання «Почесний громадянин Тирасполя» було висунуто трьох кандидатів. За словами керівника справами держадміністрації міст Тирасполя і Дністровська Наталії Іовви, запропоновані кандидатури розглянула спеціальна комісія. «Вона складається з осіб, які в однаковій пропорції представляють столичні держадміністрацію, міську Раду народних депутатів та Громадську раду Тирасполя. Наприклад, активісти громадської благодійної організації Lions Club представили на розгляд кандидатуру заступника Голови Верховної Ради Галини Антюфєєвої. Другий кандидат – Фелікс Крейчман, який понад 20 років очолював завод «Електромаш». За підсумками голосування спеціальної комісії звання почесного жителя надали третьому кандидату – Анатолію Большакову», – пояснила представник столичної держадміністрації.

Трудову діяльність Анатолій Іванович розпочав у 1946 році слюсарем машинно-тракторної станції Крапивенського (нині Щекинського) району Тульської області. У 1936 – 1965 pp. був директором Тираспольського деревообробного комбінату.
З 1965 по 1996 рік він керував заводом ливарних машин ім. С. М. Кірова, а також був генеральним директором Молдавського виробничого об’єднання з випуску ливарних машин для точного литва «ТочЛитМаш». Після 1988 року об’єднання «ТочЛитМаш» було провідним виробником та розробником обладнання для точного литва на території СРСР. Завод надавав допомогу сільському господарству та переробній промисловості МРСР.
Анатолій Іванович неодноразово обирався депутатом Верховної Ради МРСР. Був членом президії Верховної Ради ПМР та депутатом Тираспольської міської Ради народних депутатів. Він зробив особистий внесок в економічний та політичний розвиток ПМР, а також у будівництво інфраструктурних об’єктів міста.

Труженик і громадський діяч, він удостоєний звання Героя Соціалістичної Праці, нагороджений двома орденами Леніна і Трудового Червоного Прапора, є лауреатом Державної премії СРСР, двох Державних премій МРСР.
Анатолій Большаков усе життя присвятив упровадженню нових ідей та розробок, а також відіграв важливу роль у становленні не тільки Тирасполя, а й Придністров’я, взявши найактивнішу участь у політичній боротьбі проти націоналістичного курсу Молдови. Колектив заводу «ТочЛитМаш» першим розпочав політичні страйки в Молдавії. У період агресії Республіки Молдова проти Придністров’я Большаков організував виробництво бойової техніки на заводі «Литмаш» ім. С. М. Кірова: міномети, гранатомети, установки залпового вогню та іншу зброю. Завод ремонтував бойову техніку, що виходила з ладу під час бойових дій 1992 року, переобладнував протиградові установки «Алазань» для використання в бойових діях.

Першими на захист Бендер та Дубоссар пішли саме кіровці: 12 заводчан віддали своє життя. Ці загони формувалися на заводі на перший заклик. Згодом усі сім’ї загиблих захисників Придністров’я, працівників заводу ім. С. М. Кірова, а також працівники заводу – інваліди війни 1992 року були своєчасно забезпечені квартирами.

Указом першого Президента ПМР Ігоря Смирнова Анатолія Большакова було призначено представником Уряду ПМР з економічних питань у м. Москві. З моменту від’їзду до столиці РФ він не втрачає зв’язку з кіровцями та Тирасполем.
За словами Наталії Іовви, фото Анатолія Большакова розмістять у галереї інших почесних тираспольчан біля будівлі столичної держадміністрації


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото:  tirasadmin.org