Все для залучення інвесторів

Розгляд проекту нового закону «Щодо державної підтримки інвестиційної діяльності» у викладенні Олександра Мартинова став головним питанням на минулому засіданні Уряду, що відбулось 15 лютого.

Про необхідність розробки та ухвалення такого закону мова йшла ще з минулого року. Робота над документом велася протягом тривалого часу в тісному контакті з двома комітетами Верховної Ради – з економічної політики та підприємництва.

«Суть даного законопроекту полягає в тому, що до законодавчого поля ПМР пропонується запровадити норми, спрямовані на стимулювання інвесторів-підприємців, які вкладатимуть кошти в економіку республіки», – зазначив Олександр Мартинов, додавши, що сьогодні державна підтримка інвестицій регулюється декількома законами, прийнятими ще в середині 90-х років минулого століття. Вони застаріли і вже не стимулюють приток інвестицій до Придністров’я, тоді як сучасні інструменти їхнього залучення на рівні держави пішли далеко вперед.

Прем’єр підкреслив і той факт, що під час розробки законопроекту використовувався досвід інших країн, у тому числі Казахстану, який досяг серйозних успіхів у галузі інвестицій. За словами Олександра Мартинова інвестори матимуть ряд гарантій: це недоторканість та збереженість їхнього майна і права власності. «Передбачається, що на період близько 10 років інвестору гарантується стабільність умов ведення підприємницької діяльності, які діяли на дату укладення інвестиційного договору», – пояснив Голова Уряду.

Якщо даний закон буде ухвалено Верховною Радою, то він дасть інвесторам досить серйозні, навіть безпрецедентні податкові пільги. Тих, хто вкладає в придністровську економіку 500 тисяч євро і більше, створюючи нові підприємства, чекає повне звільнення від податку на прибутки організацій на термін до 10 років. На цей термін для них знижуватиметься єдиний соціальний податок з 25% до 14%, буде відмінено податок на землю. До того ж, такі інвестори на весь період звільнятимуться від сплати податків на прибуток власника і дивіденди.

При вкладанні суми меншої, ніж 500 тисяч євро, надаватимуться аналогічні пільги, але терміном на п’ять років. Для працюючих підприємств, які вирішать модернізувати або розширити своє виробництво, законодавча ініціатива передбачає зменшення суми податку на прибутки до 15% від обсягу інвестицій. «Це означає, що держава, по суті, повертає такому інвестору до 15% від інвестиційного проекту, але робить це не у вигляді прямої субсидії з бюджету, а у вигляді заліку зобов’язань зі сплати податку на прибутки», – сказав Прем’єр.

Така ж норма діятиме й для новостворених підприємств. «Законом передбачено механізм надання інвестиційної субсидії, тобто після закінчення терміну дії інвестиційного проекту протягом трьох років держава повертає інвестору до 15% інвестицій з бюджету», – сказав Олександр Мартинов.

Як відомо з практики, що існує в інших державах, з інвесторами у нас також укладатимуться індивідуальні угоди, в яких буде зафіксовано ті самі податкові пільги та гарантії, про які ми писали вище, а також, що дуже важливо,– робоча інвестиційна програма, яка визначатиме, скільки коштів та протягом якого часу треба буде вкласти. З боку держави таку угоду підписуватиме Голова Уряду.

Суттєво зменшить часові витрати інвесторів і принцип одного вікна при Міністерстві економічного розвитку. «Інвестор буде позбавлений ходіння по інстанціях та погоджувальних процедур. Ці обов’язки покладаються на співробітників Мінекономрозвитку», – констатував Голова Уряду.

Олександр Мартинов зазначив, що на цей законопроект покладаються певні надії. Документ надсилається до Верховної Ради. «Вважаємо, що з його ухваленням ситуація щодо залучення інвестицій покращиться, їх надходження до республіки пожвавиться», – підкреслив голова Уряду.

На засіданні розглядалися питання щодо внесення змін до законопроектів, пов’язаних із санаторно-курортним лікуванням і придбанням необхідних ліків. Олег Федотов, перший заступник міністра з соціального захисту і праці, запропонував, щоб до переліку соціально-захищених статей, що стосуються санаторно-курортного лікування, включити категорії громадян, які мають особливі заслуги перед республікою. «Це інваліди та учасники бойових дій у ПМР, Афганістані, інших локальних воєн, а також інваліди та ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС».

За словами першого заступника міністра, загальна сума витрат на втілення в життя даної пропозиції повинна скласти 684 000 рублів. Він зазначив, що завдяки минулорічній практиці, частина громадян змогла оздоровитися.

Прем’єр-міністр Олександр Мартинов, коментуючи ініціативу, зазначив, що зустрічаючись з урядовцями, питання про санаторно-курортне лікування постійно порушують представники громадських організацій. «Тому, щоб зробити більш ефективним механізм витрачання цих коштів, я вважаю за доцільне доповнити перелік соціально-захищених статей», – резюмував Глава Уряду.

Усі пропозиції, що розглядалися під час засідання, направлено на затвердження до Верховної Ради Придністров’я.

Аліса   КОХАНОВА.
Фото прес-служби Уряду ПМР