Олександр Щерба: «Козацтво є суть ПМР»

18 лютого в Тирасполі відбувся Великий звітно-виборчий козачий круг Чорноморського козачого війська (ЧКВ). 268 делегатів круга представляли всі козацькі округи міст і районів Придністров’я.

Військовий отаман генерал-майор Ігор Небейголова, виступаючи зі звітом про виконану роботу, нагадав присутнім, що діяльність ЧКВ будується у відповідності з законом «Про Чорноморське козаче військо», а також відповідно до Статуту ЧКВ. Придністровське козацтво бере активну участь у республіканських заходах, проводить велику роботу, спрямовану на відродження і збереження традицій ЧКВ, патріотичне виховання молоді.

«Сьогодні ЧКВ об’єднує понад 3,5 тисячі козаків, – розказав військовий отаман. – Наші підрозділи створені в Україні та Росії. Основним завданням ЧКВ було, є і буде – захист республіки, робота з молоддю, підготовка до служби в армії. Вести її необхідно планомірно і постійно. Потрібно також консолідувати суспільство в єдиний моноліт, особливо з огляду на складні умови, в яких перебуває республіка, просувати ідею про міжнародне визнання держави», – підкреслив він.

– Уже третій рік у республіці проводиться дитячий фестиваль козачої культури паралельно з аналогічним заходом, проведеним для дорослих. Ми організовуємо військово-спортивні збори. Минулого року в них взяли участь більше 300 козачат та дітей з неповних сімей. Відрадно, що наші ряди поповнює молодь», – зазначив Ігор Небейголова.

Робота отамана і військового правління ЧКВ була визнана задовільною. З цією оцінкою погодився й Голова Верховної Ради ПМР Олександр Щерба, який узяв участь у цій важливій для ЧКВ події. «У новітній історії козацтво є суть ПМР. Єдність, яку ви демонструєте, об’єднавши в своїх лавах різних людей, свідчить нам про те, що справа, якій ми всі служимо, події, що відбулися в республіці у 90-х роках минулого століття, є правда. Чорноморське козацьке військо живе і діє, ви стали справжніми носіями традицій, віри і вірності», – зазначив Олександр Щерба.

Головна подія круга – вибори військового отамана ЧКВ. На цю посаду Радою старійшин була представлена кандидатура нинішнього військового отамана, генерал-майора Ігоря Небейголови. Пропозицію підтримали козачі округи міст і районів республіки. Ігор Небейголова був переобраний на новий термін абсолютною більшістю голосів. Згідно зі Статутом, отаман перебуватиме на цій відповідальній посаді найближчі три роки.

Того ж дня учасники Великого звітно-виборчого козацького круга затвердили Військове правління і склад Ради старійшин ЧКВ.

Павло   ОСТАПЕНКО.