Коротко про головне

19 лютого інформаційну годину Рибницької держадміністрації провела начальник Управління з громадських зв’язків, соціальної політики та звернень громадян Тетяна Шекунова. Вона висвітлила основні значущі події, які відбулися за минулий місяць у республіці та місті.

 Керівники міських підприємств та установ, активісти громадських організацій ознайомилися із зовнішньополітичним і соціально-економічним станом справ у ПМР. Зокрема, йшлося про обговорення Президентом Вадимом Красносельським та Послом з особливих доручень Міністерства закордонних справ РФ Сергієм Губарєвим перспективи переговорного процесу між Придністров’ям та Молдовою.

Також обговорили основні положення проекту закону про інвестиції. Тетяна Шекунова розповіла і про зустріч політичних представників Придністров’я та Молдови, у результаті якої було підписано Протокольне рішення з питань взаємодії у галузі ветеринарії, карантину та захисту рослин.

12 лютого під час селекторної наради з главами держадміністрацій районів і міст Президент Вадим Красносельський порушив тему про реформування систем охорони здоров’я та освіти й наголосив, що скорочення лікарів та учителів неприпустиме, особливо це стосується сільської медицини, українських та молдавських шкіл, корекційних закладів освіти.

На інформаційній годині говорили про внесення змін до Закону «Про право громадян на свободу пересування, вибір місця перебування і проживання в межах ПМР». Зміни торкнуться, зокрема, збільшення терміну реєстрації осіб без певного місця проживання за «соціальними» адресами з одного до трьох років. Це дозволить громадянам працевлаштувати-
ся, отримувати пенсії та інші соціальні виплати.

Окремий блок питань було присвячено інформації про економічний стан Рибницького району і міста Рибниці. Так, у січні 2018 року прибуток рибницького бюджету склав 15,3 млн рублів, що на 400 тисяч, або на 2%, більше, ніж за аналогічний період минулого року. Витрати склали 13 млн рублів, з яких 87% було спрямовано на виплату заробітних плат працівникам бюджетної сфери. «При цьому в січні 2018 року бюджет Рибницького району та міста Рибниці обійшовся без залучення трансфертів з республіканського бюджету», – наголосила начальник Управління з громадських зв’язків держадміністрації.

Обсяг виробництва в Рибницькому районі за січень 2018 року склав 346 млн рублів (у 3,8 рази більше, ніж у січні 2017 року), що позитивно позначилося на надходженнях до місцевого бюджету. Обсяг виробництва Молдавського металургійного заводу в січні досяг 319 млн рублів, а Рибницького цементного комбінату – 8 млн рублів. На багатьох інших підприємствах також зафіксовано збільшення показників виробництва.

Тетяна Шекунова повідомила, що 12 лютого в державній адміністрації провели перше засідання тендерної комісії з визначення підрядних організацій на виконання робіт з капітального ремонту в соціальних об’єктах, які увійшли до програми капітальних вкладень у будівництво об’єктів соціально-культурного призначення, що фінансуються Фондом капітальних вкладень ПМР 2018 року. Підрядні організації визначено для чотирьох із п’яти об’єктів Управління народної освіти, а саме: СШ № 9; російської гімназії № 1; дитячих садків №№ 2 і 4.

Вперше чинним законодавством запроваджено норму, яка передбачає створення резерву коштів для своєчасної виплати відпускних педагогічним  працівникам у літній період. З початку року на це вже накопичено 1,5 млн рублів, або 20% від потрібної суми.

Також до відома рибницьких громадських організацій довели інформацію, що некомерційні організації, які не ведуть фінансово-господарську діяльність, тепер можуть подавати звіти до податкових та інших органів тільки раз на рік. Раніше такі організації подавали звіти на загальних підставах, тобто щомісяця, щокварталу, раз на півроку. Триває робота програми бюджетного кредитування молодих сімей та молодих спеціалістів, а також вдів захисників Придністров’я. Порядок надання кредитів встановлює Уряд.

Міністерство сільського господарства та природних ресурсів ПМР на підставі клопотання державної адміністрації Рибницького району та міста Рибниці безкоштовно виділяє дрова найбільш незахищеним жителям сіл району, самотнім літнім людям та багатодітним сім’ям у порядку черговості.

Також Тетяна Шекунова оголосила переможця конкурсу «Людина року – 2017» від міста Рибниці. Ним став В’ячеслав Писаренко у номінації «Людина своєї землі».

Далі перед громадськістю виступила директор муніципального унітарного підприємства «Рибницьке спецавтогосподарство» Лариса Кравчук. Вона розповіла про порядок укладання з населенням договорів щодо збирання, вивезення та утилізації твердих побутових відходів, про тарифи та пільги. Детально пояснила умови перерахунку за умови тимчасового від’їзду громадян, а також відповіла на запитання присутнього на заході представника від Спілки ветеранів про те, чи можливо оформити договір людям, які не можуть зробити це самостійно. «Сьогодні контролери вже приймають заявки від цієї категорії населення і готові прийти самі за вказаною адресою», – підкреслила Лариса Кравчук.

Влад   ПЕТРОВ.