Футбол єднає придністровців

У столиці відбувся відбірковий етап республіканського турніру з футболу «Шкіряний м’яч» серед державних організацій освіти (республіканського підпорядкування).


Учасники змагалися у трьох вікових категоріях: 5-6, 7-8 та 9–11 класи. За словами начальника відділу державної політики Державної служби зі спорту Василя Бурлака, «Шкіряний м’яч» став гарною традицією у спортивному житті Придністров’я. «Восени цього року проводяться муніципальні змагання. У квітні наступного року переможці турнірів на місцях виявлятимуть найкращого у фінальному турнірі. Новими учасниками турніру для державних організацій освіти стали школярі з Дністровська», – розповів представник спортивного відомства.

Василь Петрович підкреслив, що футбол є найпопулярнішим видом спорту. На думку фахівця, він є відмінним способом виплеснути накопичену енергію й направити її в потрібний напрямок. Тому він рекомендується активним, спритним дітям, яким подобаються командні види спорту.

Футбол добре впливає на психологічний розвиток, і завдяки йому спокійна і сором’язлива дитина може стати набагато активнішою, навчитися нести відповідальність за команду та приймати рішення. Гра в команді формує лідерські риси, дає змогу стати самостійним і спілкуватися з іншими дітьми.

Вчитель фізичної культури Дністровської школи № 2 Василь Загородній підкреслив важливість проведення футбольного турніру. «Приємно стати учасником футбольного свята, яке об’єднало всю республіку. Це гарна нагода обмінятися спортивним досвідом, продемонструвати свою майстерність. Дітям дуже подобається. Ви бачите, як вони переживають, хвилюються, прагнуть перемоги. Гра розвиває в них багато добрих якостей, волю до перемоги, загартовує їхній характер», – сказав наставник команди з міста енергетиків.

Член футбольного колективу з Дністровська Віталій Кірка радий брати участь у таких престижних змаганнях. «Я навчаюсь у 5 В класі школи № 2 і відвідую футбольну секцію. На полі моє амплуа – захисник. Намагаюся грати надійно, щоб не давати можливість супернику забити гол у наші ворота. Сподіваюся на гарний результат для нас», – розповів юний футболіст.

Традиційним учасником спортивних змагань є курсанти Тираспольського Суворовського військового училища. У футбольних баталіях взяли участь дві команди футболістів 7-8 та 9–11 класів.

«Ми дуже довго готувалися до турніру. Суперники у нас сильні, завдяки цьому гра стає цікавішою. У футболі один із найважливіших факторів, який може принести перемогу, – взаємодія гравців у команді. Над цим потрібно працювати постійно», – зазначив футболіст, вихованець Тираспольського Суворовського військового училища.

Учасники змагань показали гарну гру і справжню командну роботу. Кожен матч супроводжувався підтримкою тренера та вболівальників, а кожен гол – бурхливими оплесками.
За підсумком усіх матчів були виявлені переможці. Серед 5-6 класів у фінал вийшла команда ДОЗ «Республіканський навчально-виховний комплекс імені А. С. Макаренка МВС ПМР». Серед 7-8 класів найсильнішим став колектив ДОЗ СПО «Училище олімпійського резерву». У змаганнях 9–11 класів перше місце посіли футболісти Республіканського кадетського корпусу МВС ПМР. Ці колективи виступатимуть у фінальному етапі турніру «Шкіряний м’яч».

Василь Бурлак підкреслив, що у фіналістів є достатньо часу для підготовки хорошої гри у подальших поєдинках. Фахівець висловив упевненість у тому, що наступного року кількість учасників «Шкіряного м’яча» значно збільшиться


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.