Моніторинг цін у Придністров’ї – з трьох джерел

Редакція газети «Гомін» продовжує інформувати своїх читачів про ціни на соціально значущі товари в роздрібній мережі Придністров’я в порівнянні з Молдовою та Україною.


Нагадаємо: команда фахівців Міністерства економічного розвитку робить це з метою оптимізації власної цінової політики. За дорученням Уряду ПМР відбувається щомісячне інформування громадян республіки про результати їхньої роботи.

Пропонуємо ознайомитися з цінами на харчові продукти в Придністров’ї, Молдові та в Україні. Використовуватимемо дані Міністерства економічного розвитку (МЕР) ПМР станом на 6 жовтня.
Фахівці Мінекономрозвитку здійснили моніторинг цін на ринках і в магазинах кількох населених пунктів Придністров’я, Молдови та України. Розпочали з аналізу цін на так званий «борщовий набір»: картоплю, капусту, буряк, моркву і цибулю ріпчасту.

Користуючись середніми величинами, вони перевели ціни на товари та послуги з леїв і гривень у придністровські рублі за курсом ПРБ. У порівнянні з вереснем у ПМР не змінилася ціна на картоплю, вона коштує 6 рублів. У Молдові овоч подешевшав на 1 рубль і тепер його вартість на рівні 8 рублів. В Україні картопля коштує 5 рублів. Якщо порівняти з вереснем, у нас на 1 рубль зменшилася ціна на капусту – 6 рублів. У Молдові її вартість 8 рублів. В Україні ціна знизилася з 12 до 10 рублів. Буряк у всіх республіках коштує 6 рублів. Морква, як і минулого місяця, доступна придністровцям за ціною 7 рублів за кілограм. У Молдові та Україні – за 8 та 12 рублів відповідно. Цибуля в ПМР коштує 8 рублів. У сусідніх державах на 1 рубль подешевшала. Тепер її ціна 9 та 13 рублів відповідно. Зроблений аналіз свідчить, що придністровські ціни на овочі залишаються нижчими, ніж у Молдові та Україні.

З-поміж фруктів фахівці звернули увагу на яблука. Нагадаємо, що у вересні в Придністров’ї їх можна було купити за 8 рублів, у Молдові – за 9, а в Україні – за 11 рублів за кілограм. У нашій країні ціна зменшилась на 3 рублі, й тепер вони коштують 5 рублів. У Молдові ж ціна зменшилася на 1 рубль і яблука реалізуються по 8. В Україні ціна за кілограм становить 7 рублів.
До речі, ціна на м’ясо на придністровських ринках, згідно з даними МЕР, залишається нижчою, ніж у Молдові та Україні. Це стосується і яловичини, й свинини та курятини. Причому незначна різниця в порівнянні з сусідами спостерігається за всіма позиціями як охолодженого, так і замороженого м’яса – від шиї та м’якоті до ребер. Щодо свіжої риби, дані по всіх трьох країнах наведені лише зі свіжого коропа. Риба відповідно коштує 55, 103 та 45 рублів.

Ціни на молочну продукцію в ПМР та у сусідів приблизно однакові. В ПМР і в Україні один літр пастеризованого молока з жирністю 2,5 % коштує 13 рублів. У Молдові ціна на молоко змінилась у порівнянні з вереснем, і тепер воно доступне споживачам по 12 рублів за 1 літр.

У всіх трьох державах спостерігається приблизно однакова ціна на кефір, сир, сметану та курячі яйця.

Ціна ж 1 літра рафінованої олії в Придністров’ї збільшилась на 3 рублі. Вона коштує 42 рублі. У Молдові – в середньому 36 рублів, в Україні – 30.

У ПМР на 2 рублі подорожчав цукор. Тепер 1 кг коштує 20 рублів. Така ж сама ціна і в Молдові. В Україні він коштує 14 рублів. У порівнянні з вереснем на 1 рубль подешевшала гречка: в ПМР у середньому вона коштує 33 рублі, у Молдові – 37, в Україні – 32.

У нашій республіці на 1 рубль зменшилася ціна на вермішель вищого ґатунку. Нині її можна придбати за 18 рублів, а в Молдові та Україні – за 40 і 16 рублів відповідно.

У листопаді наша газета ознайомить читачів з оновленими цінами на харчові продукти в ПМР, Молдові та Україні


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

 Фото: minfin.com.ua