Історія ПМР на сторінках атласу

У Придністровському державному університеті імені Т. Г. Шевченка 11 жовтня відбулася презентація видання «Атлас Придністровської Молдавської Республіки. Iсторія»


На заході були присутні: міністр просвіти Світлана Іванишина, державний радник Президента ПМР Анна Волкова, ректор ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, професор Владислав Соколов, заступник міністра цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій Максим Кравець, представники історичної науки республіки, співробітники головного вишу.

За словами Анни Волкової, презентована наукова праця є вже третім виданням і підготовлена на замовлення Міністерства просвіти. «Вона буде корисною для викладачів та учнів. На відміну від попереднього, новий атлас містить більше інформації (в ньому на 20 сторінок більше ) й охоплює події від кам’яного віку до сьогодення. Деякі з матеріалів стосуються 2022 року.

Історичні карти супроводжують ілюстрації артефактів, знайдених нашими археологами під час розкопок. Велика подяка авторам – співробітникам науково-дослідних лабораторій «Археологія» та «Історія Придністровської Молдавської Республіки», – зазначила Анна Захарівна.

Особливістю цього видання є матеріали про Героїв Радянського Союзу та повних кавалерів ордена Слави, уродженців Придністров’я. Державний радник наголосила, що така інформація сприятиме патріотичному вихованню молодого покоління придністровців.

На сторінках атласу також представлена інформація про збройну агресію з боку Республіки Молдова проти мирного народу Придністровької Молдавської Республіки.

Новизною наукової праці є матеріали про релігійні конфесії, історично представлені на теренах ПМР.

Атлас також містить дані про сучасний політичний та соціально-економічний розвиток республіки.

Тираж наукового видання становить 1 000 екземплярів. За словами одного з авторів, доцента ПДУ, завідувача кафедри соціально-економічної географії та регіонознавства Михайла Бурли, важливо, щоб наступний атлас вийшов з друку й англійською мовою. «Звичайно, необхідно, щоб усі охочі мали можливість ознайомитися з нашою історією. Республіка відкрита для туристів. Планується також створити електронну версію атласу», – сказав Михайло Порфирович.

Ще одним з авторів роботи є науковий співробітник НДЛ «Археологія» Микола Тельнов. Він зауважив, що роль археології для історичних досліджень та гуманітарної сфери загалом величезна. «Знайдені артефакти, немов окрема цеглина, вкладаються в цілісну картину історії країни. Археолог безперервно відкриває щось нове. Він об’єктивний і чесний перед історією. Археологи – не колекціонери. Кожен артефакт для них є унікальним і цінним, але вони розуміють, що це національне надбання, яке належить державі. Знахідки стають важливим джерелом інформації, яке використовується в науково-дослідних працях. Дуже приємно, що ми залучилися до роботи над виданням, в якому в доступній формі викладені важливі віхи нашої історії», – розповів Микола Петрович.

Анна Волкова висловила вдячність співробітникам Державного унітарного видавничо-поліграфічного підприємства «Бендерська друкарня «Поліграфіст» за якісно виконану роботу. Безпосередніх учасників видавничого процесу відзначили листами подяки Міністерства цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото IA «Новости Приднестровья».