Свято урожаю Суккот

У Бендерській фортеці відбувся фестиваль єврейської культури. Він зібрав сотні бендерчан та гостей міста. Програма заходу була насиченою та цікавою для всіх придністровців.


Слово «сукка» в перекладі з івриту означає – курінь. Так називають тимчасовий притулок фермерів під час збирання врожаю. У таких спорудах жили іудеї, 40 років поневіряючись єгипетською пустелею. За традицією свято відзначають 7 днів, тобто весь тиждень треба жити в курені – це головна заповідь Суккота. «Свято веселе. Ми спеціально його організували та запросили всіх, незалежно від релігійної та національної приналежності», – розповів голова єврейської громади м. Бендери Марк Фінкельзон.

Суккот – національне свято євреїв. Його відзначають восени після збору врожаю. Оскільки головним атрибутом цього дня були курені, то їх теж звели напередодні святкування в Бендерській фортеці в тому місці, де цитадель перетворилася на куточок єврейської культури. «Під час святкування євреї тиждень проводять у курені, тим самим показуючи, що Бог все бачить і всіх оберігає. Ось тому й організовані такі тематичні сукки, де можна ознайомитися з традиціями цього чудового свята», – зазначив М. Фінкельзон.

Того дня куренів було дуже багато, і в кожному з них панувала своя атмосфера з майстер-класами та веселими стартами.

Ще одна традиція свята – смачно пригощати гостей. У Бендерській фортеці всі охочі могли скуштувати традиційні іудейські страви: кугель (із картоплі та м’яса курки), запіканку з кабачків і солодкі трубочки. Був на святковому столі й егрот – екзотичний фрукт, древній атрибут Суккота. «Традиція свідчить, що сам Мойсей, коли виконував заповідь, привіз цей фрукт із Італії. Ми також намагаємося його звідти доставляти. Нам його спеціально привозять. Коштує, правда, чимало грошей», – зазначив рабин Мендель Гоцель.

Екзотичний етрог входить до складу спеціального букета лулат, який складається з чотирьох видів рослин. Такою зв’язкою євреї благословляють одне одного та обмахують нею житло. «Етрог – це цитрус і фрукт водночас. У нього є смак і аромат. У нас є й мирт (ароматний, але без смаку). Є й верба – немає ні запаху, ні смаку. Присутній на святі також стовбур фінікової пальми. Фініки мають смак, але не мають запаху. У кожного своє призначення, а ми все це пов’язуємо разом», – доповнив М. Гоцель.

Усім гостям свято Суккот запам’яталося чудовим концертом. На сцені виступали артисти з Молдови. Поділився своїми враженнями народний артист Молдови Костянтин Москович: «Дуже тішить те, що фестиваль набирає все більше обертів. На нього приходить все більше людей, майданчик дуже гарно прикрашений. Приємно, що про фестиваль знають у Придністров’ї й приїжджають сюди, до Бендерської фортеці».

Радували гостей і місцеві артисти. «Спеціально для цього дня творчі колективи нашого міста підготували відповідний репертуар з єврейськими піснями, а ансамбль «Приетения» дебютував з новим танцем. Також у програмі були ігри, велика кількість локацій, виставка історико-краєзнавчого музею «Бендери – єврейське містечко», – зазначив директор культурно-дозвільного центру «Шовковик» В’ячеслав Долгодворов.

На завершення свята глядачам продемонстрували художній фільм «Биндюжник та король» за мотивами «Одеських оповідань» Ісаака Бабеля


Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото автора.