«Сіль» землі придністровської

У суботу 15 жовтня на центральній площі Рибниці городяни вперше відзначили фестиваль вина та винограду. Тут же закликав їх до себе щотижневий суботній ярмарок.


Підготовка до святкування розпочалася заздалегідь. У п’ятницю на площі Перемоги встановили сцену і підготували народні подвір’я. Стоянки на проїжджій частині біля площі з вечора вже зайняли автомобілі з сільськогосподарською та продовольчою продукцією. Автомобільний рух у місцях проведення заходів перекрили. Ярмарок помітно пожвавився вже о сьомій ранку. Однак цього разу городяни поспішали сюди не тільки для придбання овочів і фруктів, а щоб відпочити, повеселитися і взяти участь у фестивалі. Те, що відбувалося на площі, виправдало їхнє передчуття свята: на підмостках виступав оркестр міського Палацу культури, на подвір’ях теж вирувало життя, а осіннє сонце зігрівало остигле за ніч місто.

Ближче до 10-ї години ранку – часу початку фестивалю – було вже не проштовхнутися. Представники держадміністрації на чолі з Віктором Тягаєм вийшли привітати містян і відкрити святкування. Коли сповістили про початок святкування, працівники Управління культури в молдавських національних костюмах зустріли дорогих гостей і піднесли їм дари осені.

Через гучномовці диктори розповідали легенду про створення вина, а танцювальні колективи Управління культури готувалися до виступу. З першими звуками запальної молдавської мелодії два струмки танцюристів взялися за руки й вилилися в центр площі, де й утворили кругову хору. До них приєдналися городяни, й усередині великого кола їх утворилося ще кілька. Святу додали колориту персонажі на ходулях і ростові ляльки та, звичайно, розташовані по всьому периметру площі подвір’я сіл Рибницького району. Кожне з них було зі своєю родзинкою, зі своєю музикою й зі своїм молодим вином.

Господарі подвір’їв ходили по площі з розносами та пригощали гостей домашнім вином, печивом, виноградом та іншими дарами осені. На майданчику виїзної торгівлі «Дубрава» смажилися шашлики, дітлахи з батьками юрмилися на ярмарку виробів народної творчості.

Водночас поєднуючи корисне з приємним, люди робили покупки біля точок автоторгівлі. Ближче до перехрестя з вулицею Кірова розмістилася досить велика площадка, де продавали виноград: десятки сортів білого, червоного і чорного пропонували покупцям. Уздовж проспекту можна було придбати все, чим багата придністровська земля, її сади й поля: фрукти й овочі від місцевих сільгоспвиробників, соняшникову олію, зерно і крупи, макаронні вироби, курячу продукцію.

Ще одними ласощами, пропонованими на ярмарку і подвір’ях, був різноманітний мед. Кожен пасічник нахвалював свій, а домашнє вино і музика веселили душу, та й погода відповідала цьому святу життя.

Можна сміливо заявити, що завдяки проведенню таких заходів не тільки створюється загальний позитивний фон, а й відбувається знайомство молодого покоління з народними звичаями та обрядами. Це і є «сіль» нашої ідентичності, нашої землі й нашого придністровського народу


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото автора.