У заводу є промисловий потенціал

Так уже збіглося, що презентація нового «супердвигуна» науково-виробничого закритого акціонерного товариства «Електромаш» відбулася під час проведення двадцятого конкурсу «Придністровська якість –2022».


Члени експертної комісії побували в цеху, де на міцному бетонному постаменті встановлено унікальний синхронний електричний двигун з номінальною потужністю 5 000 кВт. Вага електричної машини – 41 тонна.
Напередодні вона вже пройшла тестування. Директор спеціального конструкторського бюро заводу Максим Медушевський поділився з представниками комісії та ЗМІ: «Чим унікальний цей двигун для нас? Його потужність практично у 2,5 раза перевищує проектну потужність заводу, тобто ту, на яку спочатку орієнтувалося наше підприємство».

Фахівець розповів, що проектування розпочалося, як то кажуть, з чистого листка. Раніше нічого подібного тут не виготовляли. Розвиток відбувався поступально. П’ять років тому підприємство розпочало випуск двигунів 2 500 кВт. Далі потужність підвищувалася поетапно, виходячи з можливостей обладнання, яке модернізували чи купували. Окремо звертали увагу і на вдосконалення конструкторської системи.
На розробку та виготовлення двигуна знадобилося близько 11 місяців. Цей механізм використовуватиметься на великому металургійному підприємстві в одній із закордонних країн. Призначений він для приводу генераторів постійного струму. На даному етапі «Електромаш» сміливо пропонує замовникам аналогічні двигуни та навіть моделі більшої потужності.
«Ми не збираємося на цьому зупинятися. Плануємо у найближчі рік-два створити двигун потужністю 10 тис. кВт, маса якого становитиме близько 70 тонн. До такої роботи ми вже, в принципі, готові», – запевнив конструктор. – «Це буде абсолютно новий ринок, невластивий для нас раніше. Відповідно, вихід на нього дозволить збільшити портфель замовлень, доходи підприємства», – зазначив Максим Медушевський.

У майбутньому подібні машини поставлятимуться як приводи для усіляких млинів, для використання на важких і особливо важких механізмах. Ці моделі дрібносерійні, виготовляються на замовлення, і на підприємстві, куди його відправляють, таких машин усього заплановано 5 штук. Це – перша з них.
Спеціаліст також розповів, як відбувається творчий процес у конструкторів: «Після отримання замовлення ми вивчаємо свої можливості, розмірковуємо, під силу нам така робота чи ні. Адже конструкторська думка – це колективна праця, її виконує команда фахівців, для якої важливо довести самим собі, на що вони здатні. Обговорювали всі деталі з генеральним та технічним директорами, готували документи для участі в тендері. Це і технічна пропозиція, комерційна пропозиція, і десятки обговорень у режимі Skype і Zoom. Після узгодження документів усіма сторонами в цьому випадку ми перемогли».

Як оцінюватиметься робота заводських фахівців та досягнення підприємства в цілому? На це запитання відповів Володимир Ісаєв – віце-президент ТПП, який входить до складу експертної комісії: «На кожному підприємстві розроблені таблиці з певними критеріями. На «Електромаші» ми оцінюватимемо не лише продемонстрований нам унікальний двигун, а і всі інші вироби, наскільки вони відповідають стандартам і якості. Члени комісії вже перевірили значну частину представленої їм продукції, вивчили надану документацію і залишилися цілком задоволені побаченим. Нинішній рік для підприємства винятковий і по-своєму унікальний. Мало того, що вони виготовили таку потужну машину, вони ще і знайшли, кому її продати. Це також впливає на результати конкурсу. У заводу є потенціал, ми це бачимо, і це його тріумф.

Також Володимир Геннадійович поділився ходом проведення конкурсу і пояснив: «Щодня члени комісії відвідують 5-6 підприємств. Деякі з них заявили про себе одразу в кількох номінаціях. Це дещо уповільнює перевірку. Однак ми працюватимемо до грудня, аж поки не завершимо обхід усіх номінантів і не підіб’ємо підсумки».

Про кількість переможців важко говорити, а то й зовсім не доводиться. «Переможцями можуть бути всі учасники, продукція або послуги яких відповідають критеріям «Придністровської якості». Іноді знімаємо з конкурсу 2-3 підприємства, що не відповідають зазначеним стандартам. Було таке, що молода фірма не зареєструвала свою торгову марку як інтелектуальну власність. Ми змушені були її зняти, бо торгова марка – це обличчя фірми чи підприємства будь-якої форми власності, й вона має важливе значення, – пояснив віце-президент ТПП. – Шкода, що ви (журналісти) відвідуєте лише великі зразково-показові підприємства. Побувайте на маленьких, щоб побачити як вони працюють і досягають успіхів. А нагороди? Ми поки що тримаємо це в секреті», – завершив Володимир Ісаєв


Аліса КОХАНОВА.

Фото автора. Конструктори та працівники на фоні двигуна. У центрі Максим Медушевський.