Тираспольський НПЦ як перший крок у професію

Навчально-профорієнтаційний центр (НПЦ) Тирасполя допомагає школярам у виборі професії, щоб при цьому менше було допущено помилок, щоб не було розчарувань.


Статистичні дані свідчать про те, що в цьому навчальному закладі навчаються 2 225 школярів 8-х і 11-х класів з усіх шкіл міста.
Для них розроблені спеціальні програми. Наприклад, у 8-х та 9-х класах – «Профорієнтація», «Основи підприємництва» та «Спецкурси профорієнтаційної спрямованості». За два роки навчання школярі не тільки здобувають знання з педагогічного, медичного, технологічного та екологічного напрямків. Вони мають можливість спробувати себе в тій чи іншій професії. Наприкінці навчання в 9-му класі учні вже мають свій багаж досягнень і можуть визначитися з вибором: закінчити 10-й і 11-й класи чи здобувати середню спеціальну освіту.

Підліткам, які продовжують навчання у школі, пропонується можливість опанування такими робітничими професіями, як-от: оператор ЕОМ, кухар, слюсар з ремонту автомобіля, молодша медична сестра, швачка, палітурник, водій категорії «В», бухгалтер, перукар, секретар керівника. По завершенні навчання випускники отримують свідоцтво з робочим розрядом, що дає їм право працювати за здобутою спеціальністю.

НПЦ в перспективі планує розпочати навчання за новими популярними на ринку праці напрямками: маляр, плиточник-облицювальник, електрик, токар.
Старшокласники можуть навчатися і за додатковими освітніми програмами: психолого-педагогічної підготовки, основ дошкільної педагогіки та психології, основ мистецтва, основ журналістики.
Посвідчення про засвоєння цих програм допомагає абітурієнтам під час вступу до вишів за відповідними напрямами.

У навчально-профорієнтаційному центрі видається своя газета «Вибір», яка теж допомагає учням та їхнім батькам зорієнтуватися на подальшому життєвому шляху. Крім того, на її сторінках розміщуються правила прийому до закладів середньої спеціальної освіти та вишів, відомості Центру зайнятості про популярні в нашій державі професії тощо.

Педагоги та психологи установи проводять велику роботу з моніторингу соціалізації своїх випускників. Його підсумки все частіше підтверджують, що в більшості своїй вони працюють за тією професією, яку здобули в НПЦ


Роман ПЕТРИКIВ.