Відкритий семінар служби держнагляду

У п’ятницю, 21 жовтня, в актовому залі Рибницької держадміністрації відбувся відкритий семінар Служби державного нагляду Міністерства юстиції Придністровської Молдавської Республіки.


Призначений для фізичних та юридичних осіб, захід проводився з метою профілактики правопорушень.
Фахівці Служби розглянули питання на такі теми: 1. Сертифікація продукції. Основні поняття й відповідальність за порушення вимог і правил обов’язкової сертифікації. 2. Порядок допуску до експлуатації електричних установок споживача. 3. Порядок допуску до експлуатації систем теп-
лопостачання споживачів. Допуск до експлуатації комерційного приладу обліку теплоносія. Документація, необхідна для експлуатації теплоспоживаючих установок.

У засіданні взяли участь представники держадміністрації, міських підприємств, установ та бізнес-спільноти.
Крім звичних для семінарів Служби держнагляду тем, таких як безпека на виробництві, збереження життя і здоров’я людей, роз’яснення питань введення в експлуатацію опалювальних та електросистем, а також питань, що стосуються необхідної для таких процедур документації, було розглянуто питання сертифікації продукції. Цю тему семінару висвітлила головний спеціаліст – державний інспектор Служби в галузі технічного регулювання прав споживачів Наталія Чеботар.

«Оскільки забезпечення безпеки життя, здоров’я і майна громадян – один із конституційних обов’язків держави, а досягається ця безпека за допомогою контролю продукції, то держава здійснює сертифікацію товарів, які продаються на внутрішньому ринку республіки.
Обов’язковій сертифікації підлягає продукція, яка входить до Єдиного переліку продукції, що підлягає сертифікації. Сертифікація необхідна як на вітчизняну, так і на імпортну продукцію», – пояснила фахівець.

Вона уточнила, що товари, які підлягають обов’язковій сертифікації, включені в «Номенклатуру продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації на території ПМР», затверджену наказом Міністерства економіки ПМР від 13 липня 2004 року № 355 (ЗАЗ 04-29).
Наталія Чеботар довела до відома, що відповідно до Закону ПМР «Про захист прав споживачів» витрати, пов’язані з сертифікацією продукції, повинні бути віднесені на її собівартість, тобто в кінцевому підсумку включаються у вартість товару і оплачуються споживачем.
Спеціаліст детально зупинилась і на відповідальності, передбаченій у статті 19.21. «Порушення обов’язкових вимог державних стандартів, вимог і правил обов’язкової сертифікації». Вона озвучила, що порушення тягнуть за собою штрафи та конфіскацію предметів адміністративного порушення.

Головний спеціаліст, державний інспектор Служби у галузі енергетичного нагляду Олег Суліма розглянув питання експлуатації електричних установок та порядок їх допуску в експлуатацію. Він звернув особливу увагу на постійно повторювані ситуації з аварійними відключеннями електрики, що відбуваються з погодних та інших причин. Фахівець зазначив, що є прописаний порядок дії документів, необхідних у таких випадках. Його неодноразово пояснювали на різних майданчиках, однак під час виникнення аварійного знеструмлення доводиться пояснювати його знову і знову. Він попросив осіб, відповідальних за електрогосподарство та власників електроустановок звернути увагу на це питання.

Порядок допуску в експлуатацію систем теплопостачання роз’яснила державний інспектор Служби у галузі теплонагляду Олена Самсон. Вона нагадала також і про те, що нові системи та системи після ремонту, підключені до центрального опалення, вводяться в експлуатацію тільки після відповідної перевірки на початку опалювального сезону.
Учасники семінару ставили запитання представникам Служби держнагляду та діставали на них вичерпні відповіді


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото з вiдкритих джерел.