Для запобігання правопорушенням

Дисциплінованість, обережність, дотримання норм чинного законодавства у повсякденній роботі. Про це йшлося під час зустрічі столичних підприємців з представниками Служби держнагляду Міністерства юстиції ПМР.


Про сертифікацію продукції розповіла Олександра Стоянова – начальник інспекції, заступник начальника Управління нагляду в галузі технічного регулювання та захисту прав споживачів МЮ. Вона пояснила, що сертифікат – це офіційний документ, яким компетентні державні органи підтверджують безпеку продукції та її узгодженість зі стандартами, встановленими технічними регламентами держави, а також для захисту прав споживачів. Його необхідно одержувати, щоб мати дозвіл на продаж товарів населенню. Інакше реалізація їх буде заборонена, аж до вилучення. Продукція, виготовлена в ПМР, маркірується знаком відповідності.

Про порядок допуску до експлуатації систем теплопостачання споживачів та до експлуатації комерційних приладів обліку теплоносіїв ознайомила аудиторію Тамара Мировська – головний спеціаліст, державний інспектор інспекції енергонагляду.

Тамара Володимирівна довела до відома присутніх, що введення в експлуатацію систем можливе лише за умови повного завершення будівництва або ремонту. Їх мають право підключати до центрального опалення та вводити в експлуатацію тільки після остаточної перевірки на початку опалювального сезону. Персонал перевірників складається з компетентних атестованих фахівців і комплектується до початку введення в експлуатацію будівель.

На запитання, які види порушень зустрічалися на практиці, інспектор пояснила, що, практично, порушення не можуть трапитися, тому що з відповідальними особами постійно проводяться профілактичні бесіди, консультації. Акти на проведення випробувань опалювальних приладів, вентиляційних систем, документи щодо якості конструкцій, паспорти на кожен вид обладнання – все це перебуває на контролі в держнагляді та зберігається постійно.
До правил час від часу вносяться зміни, які останнього разу вносилися 12 серпня 2022 року, і називаються «Правила безпеки небезпечних виробничих об’єктів». З ними варто ознайомитися всім, хто ще їх не читав.

Максим Іванов – начальник інспекції енергетичного нагляду Служби Державного нагляду Мінюсту ПМР розповів про порушення, які трапляються під час виконання електромонтажних робіт і не завжди відповідають проектній документації.
Якщо виникає подібна проблема, її можна ліквідувати, звернувшись до проектної організації. Це поправимо, адже об’єкт не вводиться в експлуатацію до усунення всіх неполадок. Загалом, усі правила, вимоги та зміни до них друкуються на сайті Міністерства юстиції і є у вільному доступі


Iрина МАСЛОВА.

Фото з вiдкритих джерел.