Знов поминальний наблизився час

До Міжнародного дня пам’яті жертв політичних репресій, який відзначається 30 жовтня, у столиці відбулися мітинг і церемонія перепоховання.


На території Тираспольської фортеці 27 жовтня зібралися: Президент ПМР Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Розенберг, представники міністерств та відомств республіки, родичі жертв політичних репресій, жителі міста.

Глава держави назвав розправи в 30-і роки минулого століття однією з найсумніших сторінок в історії Радянської держави. Він підкреслив, що жертвами репресій стали громадяни різних національностей та релігійних конфесій.
«Лише загальне покаяння може спокутувати провину, без якого неможливе щасливе майбутнє суспільства» – сказав Президент.

Вадим Миколайович висловив вдячність учасникам пошуково-дослідницької роботи, акцентувавши на її моральній та фізичній складності. Слова подяки за небайдужість та сприяння були адресовані й керівництву Міністерства внутрішніх справ і руху «Спадкоємці Перемог».
Літію за загиблими звершили представники традиційних релігійних конфесій: рабин єврейської громади, пастор церкви євангельських християн-баптистів, настоятель католицької парафії, благочинний центрального округу Тираспольсько-Дубоссарської єпархії.

Всі присутні на заході поклали живі квіти до братської могили та до пам’ятного знаку, встановленого на меморіалі жертв політичних репресій.
За словами керівника пошукового руху «Спадкоємці Перемог» Родіона Романова, на церемонії перепоховали останки 1 575 громадян. «Це робітники, селяни, військові, керівники, державні та громадські діячі. Їхні родичі тепер знають, де вони поховані. Наша пошукова робота триває цілий рік. Часто знаходимо каблучки, хрести. Документи репресованих людей під час розкопок зустрічаються в поганому стані. Пошукова робота – це важка фізична праця, але участь у ній змінює світогляд людей. Настає усвідомлення великої важливості цієї роботи. Знаходяться друзі та однодумці, які також цікавляться історією свого краю», – зазначив він.

Сергій Мельник із Кам’янки вдячний організаторам і пошуковцям за зроблену роботу. «У списках перепохованих є і мій прадід – Іустин Савович Шпак. У 1938 році він очолював Кам’янську сільраду. В березні того ж року його заарештували, 9 жовтня винесли вирок, а 29-го розстріляли. Звинувачували його в шпигунстві на користь Румунії. У 1958 році прадіда реабілітували. Нещодавно археолог Ігор Четвериков мені повідомив, що знайшли його останки. Після літії я організую панахиду за родичем», – розповів він.

Сестри Мазур із села Подоймиця Кам’янського району також приїхали в Тирасполь для участі в сумній церемонії. «Наш дідусь – Мазур Олексій Іванович є гордістю сім’ї. Він – батько 11 дітей, працював конюхом. Його арешт у 1938 році став справжньою трагедією. Ми вдячні всім, хто взяв участь у пошуках», – сказала внучка Олексія Мазура Ганна Тимофіївна.
В інших містах Придністров’я також відбулися мітинги в пам’ять про жертв політичних репресій, люди покладали квіти, запалювали свічки й стояли мовчки у хвилину пам’яті про тих, хто був необґрунтовано підданий репресіям, звинувачений у злочинах, відправлений у табори, на заслання і позбавлений життя.
Пам’ять про безвинно загиблих назавжди залишиться в наших серцях


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото прес-служби Президента.