Підтримка населення з боку держави триває

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 26 жовтня законодавці розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей республіки.


У першому читанні народні обранці ухвалили законодавчу ініціативу, згідно з якою держава надасть податкові пільги організаціям, які взяли на себе зобов’язання сплачувати відсоткову ставку за кредитом працівника.

Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун пояснив важливість цього законопроекту: «Раніше Верховна Рада ухвалила норму, згідно з якою підприємства можуть оплачувати за власних працівників частину відсоткової ставки за пільговим кредитом на придбання житла. Це спеціальна програма, спрямована на те, щоб молоді фахівці, кадри, яких потребує підприємство, були матеріально зацікавлені. Щоб вони не виїжджали на заробітки з метою подальшого накопичення коштів для придбання квартири».

Нагадаємо, що в Придністров’ї діє низка програм пільгового іпотечного кредитування громадян. Користуючись ними, громадяни можуть покращити свої житлові умови, а підприємства – не втратити цінні кадри. Ініціатива Уряду пропонує надати додаткові пільги на оподаткування організацій-роботодавців.

Віктор Гузун зазначив, що за чинним податковим законодавством підприємство оплачуватиме відсотки за свого працівника, тобто за фізичну особу, для якої це матеріально вигідно. «Завдання полягає в тому, щоб допомогти громадянину – заплатити за нього й водночас спробувати утримати на батьківщині. Тому зміни до закону про податок на прибуток передбачають, що фізична особа, в разі сплати відсотків за неї підприємством, звільняється від сплати податку на прибуток», – зазначив народний депутат.

Відповідні зміни планують внести відразу до двох законів «Про податок на прибуток з фізичних осіб» і «Про єдиний соціальний податок та обов’язковий страховий внесок». Члени Верховної Ради підтримали пакет законопроектів у першому читанні. Робота над ними продовжиться в другому читанні з урахуванням зауважень.

Депутати також обговорили зміни до Закону ПМР «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність». Цей документ розроблений на основі звернень придністровських підприємців про необхідність надання організаціями, що перебувають у процесі ліквідації, фінансової звітності.
Заступник міністра економічного розвитку Марія Глушкова розповіла представникам законодавчої гілки влади про важливість цієї ініціативи: «Відповідно до норм Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» усі організації зобов’язані надавати фінансову звітність. При цьому організації, що перебувають у процесі ліквідації, надають проміжний ліквідаційний баланс і ліквідаційний баланс, які є більшими процесуальними документами, а не фінансовою звітністю. Правова природа фінансової звітності та проміжного ліквідаційного і ліквідаційного балансів відмінна одна від одної, оскільки регулюється законодавством різних галузей».
Документ передбачає законодавчо закріпити особливості складання та надання фінансової звітності під час ліквідації юридичних осіб. Зокрема, необхідно визначити, який період вважати фінансовим роком, ким має складатися остання фінансова звітність і на підставі яких документів. Депутати підтримали законопроект у першому читанні та продовжать роботу над ним у другому


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.