Про амброзію і не тільки

Чи можна присвоїти юридичні адреси будиночкам, зведеним на садово-городніх ділянках? Як люди ведуть боротьбу з підступною амброзією? Чи вдасться покінчити з бюрократичними перепонами?


Такі нагальні теми обговорювалися останнім часом на майданчику Уряду.
Щодо порядку присвоєння адрес для будівель у садово-городницьких товариствах (СГТ). За давно встановленою традицією присвоєнням адреси об’єктам нерухомості займаються державні адміністрації міст чи районів. Однак, коли йшлося про них, то цей механізм не діяв. Відповідно, власники таких будівель мали великі проблеми з державною реєстрацією прав власності на збудовані ними самими об’єкти нерухомого майна.

Уряд запропонував змінити порядок правового врегулювання цього питання. Згідно з ним, для присвоєння адреси об’єкту нерухомості, розташованому на земельній ділянці СГТ, член товариства повинен надати певний перелік документів. До заявки треба долучити ще низку документів, з переліком яких можна детальніше ознайомитися на сайті Уряду.

Заявка має бути розглянута державною адміністрацією міста чи району протягом 20 календарних днів. Послуга безкоштовна і, що важливо, не потребує додаткового узгодження з будь-якими іншими органами державної влади та управління.

Про найпопулярнішу рослину наших днів. У Придністров’ї вже кілька років поспіль діє план заходів щодо профілактики та боротьби з амброзією полинолистою. Вона останніми роками лідирує серед інших алергенів. Планом, затвердженим Урядом ПМР, передбачені позапланові перевірки. Здійснюються вони в період вегетації карантинної рослини, тобто з травня до жовтня. За останні півроку на території республіки було проведено 1 713 обстежень земельних ділянок сільськогосподарського призначення та державного резервного фонду. Виявлено 87 фактів проростання амброзії. По кожному з них складено протоколи про адміністративні правопорушення, а на винуватців накладено адміністративні штрафи, розмір яких коливається від 184 до 2 760 рублів.

Найменша кількість порушень (2,7 %) у Рибницькому районі. На другому місці розмістився Дубоссарський район із показником 3,9 %. У Бендерах цей показник перевищив 11 %. Далі слідує Григоріопольський та Слободзейський райони, Тирасполь і Кам’янський район.
На так звану «гарячу» лінію «Стоп амброзія!» за півроку надійшло 47 повідомлень від громадян про виявлені вогнища амброзії на землях сільськогосподарського призначення та землях державного резервного фонду.
Ситуація залишається на контролі Уряду. Боротьба триватиме й надалі. Хочеться, щоб зрештою людина перемогла у цьому двобої.
Зменшити бюрократичні перешкоди. Перший заступник керівника Апарату Уряду Олексій Цуркан зустрівся в онлайн-форматі з представниками республіканської асоціації сімей загиблих «Союз «Пам’ять».

Говорили про планову диспансеризацію соціально незахищених категорій громадян, про невизнання в окремих організаціях охорони здоров’я посвідчень інвалідів як пільгових, зайвий збір документів під час оформлення низки допомог та пільг, а також про порушення прав суворовців на безоплатний проїзд у громадському транспорті загального користування.

Олексій Олексійович повідомив, що МОЗ провело відповідний інструктаж керівників лікувально-профілактичних установ про необхідність обов’язкового прийняття цих посвідчень. Що стосується наборів для школярів, заступник керівника Апарату Уряду зазначив: «На виконання доручення Адміністрації Президента ПМР щодо спрощення процедури надання шкільного набору Уряд пропонуватиме наступного року перейти на монетизацію цієї пільги. Грошова сума, яка витрачається на нього, буде перелічена на рахунок одинокого батька. З вашого боку жодних документів збирати не доведеться».
Щодо суворовців, то О. Цуркан дав доручення перевірити реалізацію цієї пільги транспортними організаціями


Аліса КОХАНОВА.