Люди з необмеженим бажанням жити

У Дубоссарах за ініціативою районної держадміністрації та громадської організації «Цветик-семицветик» відкрили Клуб рівних можливостей. Урочистий захід, присвячений людям з особливими потребами, відбувся в міській школі № 2, в якому  взяли участь представники багатьох громадських організацій, керівництво району, депутати Верховної та міської рад.

Від імені керівництва Верховної Ради ПМР привітав дубоссарців з відкриттям цього Клубу депутат ВР Петро Пасат. Парламентарій зазначив, що в державі створюватимуться всі умови для того, щоб громадяни з особливими потребами життєдіяльності відчували увагу з боку держави та суспільства.

«Обов’язок країни – створювати доступне середовище для людей з інвалідністю. У нашій республіці мешкає понад 40 тисяч придністровців з особливими потребами життєдіяльності. З ініціативи Верховної Ради Президентом Вадимом Красносельським цей рік оголошено Роком рівних можливостей. Упевнений, що з нинішнього року в Придністров’ї почнеться системна робота зі створення гідних умов життя людей з інвалідністю», – зазначив Петро Пасат.

У Дубоссарському районі проживає понад дві тисячі людей з інвалідністю. Це дорослі й діти. Якщо 14 років тому в місті було відкрито Центр соціально-психологічної реабілітації для діточок з особливими потребами життєдіяльності, то для представників старшого віку дотепер не існувало ніяких структур. Створений Клуб рівних можливостей зможе об’єднати людей з необмеженим бажанням жити, розвиватися і творити. Його організатори запевняють, що в рамках цієї площадки проводитимуться зустрічі, круглі столи, культурно-дозвільні та спортивні заходи, майстер-класи. У них будуть розкривати й розвивати свої здібності дорослі люди.

«У нашому Клубі рівних можливостей ми хочемо виявити також і ті потреби, які є на сьогодні у людей з інвалідністю. Учасники заповнять анкети, в яких зможуть детальніше розповісти, якою вони бачать роботу нашого Клубу і внесуть свої пропозиції. А ми сподіваємося, що впродовж нинішнього та наступних років ми зможемо охопити більшу кількість людей, котрим необхідна допомога. Хочу звернутися до всіх дубоссарців, щоб  залучити їх до цієї діяльності», – підкреслила голова Дубоссарської громадської організації «Цветик-семицветик» Світлана Завтур.

Члени громадської організації «Цветик-семицветик» давно співпрацюють з учнями та педагогами школи № 2. У цьому навчальному закладі здійснюється інклюзивне навчання. Один із випускників школи Денис Раюл – інвалід з дитинства – нині прославляє місто і республіку на міжнародних змаганнях. Саме в ці дні він перебуває на чемпіонаті світу з пауерліфтингу серед параспортсменів. На думку багатьох учасників свята, в дитячих садках та школах нашої країни необхідно змінювати деякі стандарти. Для того, щоб суспільство краще сприймало проблеми та труднощі людей, які потребують особливої уваги, потрібно з раннього віку знайомити з ними дітей. Від імені керівництва Дубоссарського району учасників Клубу рівних можливостей привітала заступник глави держадміністрації з соціальних питань Наталія Кравець.

«Керівництво району зробить усе можливе, щоб покращити життя людей з обмеженими можливостями. У нас розроблена програма на поточний рік, і вже п’ять пунктів виконано. Наш Клуб буде проводити свою діяльність на різноманітних площадках, щоб якомога більше людей залучити до таких заходів. Бажаю всім здоров’я та успіхів», – сказала Наталія Кравець.

У день відкриття Клубу виступали ще багато гостей. Серед них люди, які не з чуток знають, що таке дитина з інвалідністю та яка необхідна допомога й увага не тільки рідних, а й суспільства, держави. Представники Дубоссарської дитячої художньої школи запросили учасників клубу взяти участь у майстер-класі з живопису. Такі зустрічі відбудуться першого березня під час святкування Мерцішору.

Перші спортивні змагання та концерт творчого колективу школи № 2 і вихованців Центру реабілітації піднесли всім настрій. І, що найголовніше, з’явилася надія на те, що тепер життя особливих людей стане таким же цікавим і насиченим, як і у решти населення. Активну участь у підготовці урочистого відкриття клубу взяли представники Дубоссарського відділення Союзу десантників Придністров’я. Вони пообіцяли, що й надалі будуть завжди разом.

Надія   ІВАНОВА.