Капітальні вкладення в освітню галузь Кам’янщини

Модернізація матеріально-технічної бази закладів освіти, охорони здоров’я та культури – одне з завдань Стратегії розвитку ПМР. Проте в бюджетах багатьох міст і районів коштів на належне утримання всіх будівель і споруд (своєчасну заміну дахів, дверей та вікон, ремонт фасадів і комунікацій), на упорядкування території катастрофічно не вистачало.


Для фінансування цих важливих робіт у 2018 році був створений Фонд капітальних вкладень (ФКВ). Тепер кошти на вирішення найзлободенніших проблем закладаються до республіканського бюджету. Завдяки цьому в Придністров’ї відремонтували, оснастили та навіть побудували сотні об’єктів освіти, охорони здоров’я, культури та спорту. Реалізація соціально-інфраструктурної програми не припинилася навіть в умовах нестабільної ситуації в економіці, породженої спочатку пандемією коронавірусу, а потім – зовнішньополітичними причинами.

 Особлива увага як на республіканському рівні, так і на місцях приділяється освітній галузі. На Кам’янщині в цю галузь за п’ять років вкладено близько 18 млн рублів. Капітальні ремонти й удосконалення матеріально-технічної бази провели практично в усіх освітніх закладах району. Основна сума надійшла з Фонду капвкладень. Ще близько мільйона рублів виділено з резервних фондів Президента й Уряду. Коштом місцевого бюджету купували меблі, побутову та оргтехніку, устаткування для харчоблоків і пралень. Готуючись до нинішнього навчального року, завдяки коштам із районної казни та спонсорської допомоги Грушківський дитячий садочок підключили до центрального водопроводу, в освітньому комплексі села Ротар відремонтували каналізацію й побудували павільйон для ігор на свіжому повітрі. У рамках програми з виконання наказів виборців у трьох групах міського дитсадка № 7 зношений лінолеум замінили на ламінат.
Найбільш масштабні ремонти здійснюються завдяки Фонду капвкладень. Деколи він є останньою надією трудових колективів зберегти установи у працездатному стані.

Кам’янка

Центр розвитку дитини (ЦРД) – найбільша дошкільна установа району. Тут навчають і виховують, розкривають таланти 215 дітей. Працюючи за чотирма пріоритетними напрямами, одним з яких є художньо-естетичний розвиток, колектив центру старається, щоб діти бачили довкола себе красу. Тому все – від території до іграшок у групах – доглянуто, прикрашено, підібрано з величезним смаком.
У рамках ФКВ тут за декілька років поміняли дах на корпусах – тепер вони нагадують казкові теремки, замостили плиткою подвір’я та доріжки до ігрових павільйонів. У групах створювати затишок допомагають батьки, які організували фонд розвитку ЦРД, куди надходять добровільні пожертвування від спонсорів, випускників і всіх, хто хоче матеріально підтримати дошкільну установу. Завдяки бюджету, коштам від благодійників, а також невичерпній фантазії та працьовитості співробітників і батьківської громадськості вдається утримувати будівлю, приміщення й ігрові майданчики в гарному вигляді.

У харчоблоці капітального ремонту не було з 1985-го, коли дитсадок почав працювати. Зі стелі та стін обсипалася штукатурка, плитка на підлозі була розбита, труби водопостачання і каналізації прогнили. На ремонт кухні з Фонду капвкладень цього року було виділено 170 тисяч рублів. Будівельники Кам’янського ВУЖКГ (муніципального підприємства, що займається житлово-комунальним господарством) замінили всі труби та сантехнічне устаткування, очистили стіни й підлогу, оздобили їх сучасними матеріалами, встановили нові двері.
Ремонт тривав усе літо, але діяльність центру не зупинялася. Так само батьки приводили вранці дітей у групи й забирали ввечері – з новими знаннями та враженнями. Сніданки, обіди та полуденки кухарі готували в сусідній школі. «Було незвично після нашої компактної кухні опинитися на великому харчоблоці, розрахованому на забезпечення майже тисячі осіб. Довелося ознайомитися з новим устаткуванням (хазяйки знають, що плити й духовки не схожі одна на одну, мають свої особливості), – згадують, як працювали в літній період, Тамара Матвєєва і Надія Романова. – Повернувшись до своєї кухні, не впізнали її: ясно, просторо, затишно. Встановили нові плити, духову шафу, прилади для чищення овочів, холодильник, обробні столи, мийки – все те устаткування, яке центр раніше отримав у рамках держпрограми. Капітальний ремонт проведений у всіх приміщеннях харчоблока: в роздягальні та на складі, у підсобках. Працювати в таких умовах – просто задоволення!»

Завідувач Кам’янського центру розвитку дитини Тетяна Балинська повідомила, що невирішеною залишилася одна проблема – відсутність обладнання для виведення з кухні чаду. Для його монтажу передбачено місце. Тільки-но налагодять вентиляційну систему, харчоблок відповідатиме всім санітарно-гігієнічним вимогам.

Кузьмин

Через негативний вплив зовнішньополітичної обстановки на економіку Придністров’я керівництво країни кілька разів переглядало нинішнього року програму ФКВ. Першочергову увагу приділяли вже розпочатим проектам і тим об’єктам, які вимагають термінового ремонту. На одній із робочих нарад глава Кам’янської держадміністрації проінформував Президента ПМР про невідкладну потребу замінити вікна в освітньому комплексі села Кузьмин.

Триповерховій будівлі, в якій розташовані школа і дитсадок, майже півстоліття. Вікнам – стільки ж. «Дерев’яні рами прогнили та перекосилися. На зиму утеплювали їх, як могли. У групах – подушками та ковдрами. У класах конопатили ватою, а потім обклеювали за старим рецептом: нарізали смуги з тканини чи паперу, змащували їх мильним розчином. Інакше не могли зберегти температуру в приміщеннях. Під час дощів крізь щілини у вікнах протікала вода, у кабінетах утворювалися калюжі, псувалися підвіконня і підлога. Шибки повсюдно були одинарні. Полопане скло заклеювали скотчем. Було не тільки непривабливо – сонячного світла в приміщення потрапляло мало, – згадує директор освітнього комплексу Тетяна Мельничук. – У спортзалі та галереї навіть заборонили дітям стояти поблизу вікон: боялися, що гнилі дерев’яні конструкції не утримають великі шибки».

Вадим Красносельський, дізнавшись про проблеми сільського комплексу, доручив Уряду виділити необхідні на заміну вікон кошти. Одразу закипіла робота. Будівельники фірми «Мастерок» акуратно виймали старі рами, стараючись не пошкодити стіни. Оперативно встановили 80 нових металопластикових конструкцій і 6 дверей. Довели до ладу укоси. У роботі будівельникам допомагав увесь колектив комплексу, який мріяв про те, що в новому навчальному році у кабінетах буде світло і тепло, їх можна буде провітрювати, як того вимагають санітарні норми.
Виділених із ФКВ 900 тисяч рублів вистачило і на те, щоб розпочати оновлення системи опалювання. Як повідомив глава держадміністрації Кам’янського району Володимир Бичков, робота в Кузьмині продовжиться у 2023 році. Планується завершити заміну системи теплопостачання, відремонтувати актовий і спортивний зали, харчоблок.

Рашків

Сільський освітній комплекс почав перетворюватися у 2018-му. Тоді в рамках програми ФКВ замінили покрівлю над спортивним та актовим залами. Вона протікала, і через це у приміщеннях псувалися стіни й підлога.

«У такий спортзал соромно дітей приводити, – з гіркотою розповідала директор освітнього закладу Анжела Швець, показуючи цвіль на стінах зі штукатуркою, що обсипалася, гнилу підлогу. – Освітлення майже не працює: вмикається лише одна лампа з п’яти. Спортінвентар не міняли з 1970 року. Якщо класи та інші приміщення ми постійно оновлюємо за підтримки батьків, у спортивному залі впоратися своїми силами неможливо: стеля висока, для її ремонту й упорядковування стін необхідне будівельне риштовання. Та й кошти потрібні серйозні».
Близько 350 тисяч виділила держава нинішнього року на ремонт Рашківського комплексу. Штукатурку, що відволожилася, зі стелі та стін зняли, шпаклівкою вирівняли всі поверхні. Попереду – фарбування. Та перш ніж приступати до оздоблювальних робіт, будівельники Кам’янського ВУЖКГ провели заміну інженерних споруд.

«Стару систему опалювання демонтували, проклали поліпропіленові труби, встановили сучасні батареї. На кожній є кран, тож якщо знадобиться частковий ремонт, легко буде перекрити воду та зробити заміну. Ми цілком зосередилися на цій роботі, старалися виконати її до початку опалювального сезону. До наміченого терміну з поставленим завданням упоралися, і Рашківський комплекс отримав тепло разом з іншими освітніми закладами Кам’янського району, – повідомив Валентин Ананій, який очолює ремонтно-будівельну ділянку ВУЖКГ. – Довели до ладу й електропроводку. Замість старих світильників установимо по периметру залу сучасні, які даватимуть досить світла».
Нині ремонтні роботи перемістилися в роздягальні та душові. Там стіни й підлогу облицьовують плиткою. У спортзал будівельники повернуться, тільки-но в Рашків доставлять дошки, необхідні для повної заміни підлоги.

Катеринівка

У середині минулого століття будівлю для сільської школи – однієї з найчисленніших на Кам’янщині – споруджував увесь район. На заклик місцевого колгоспу відгукнулися інші господарства і направили по 10 робітників на будівництво. Кожен працездатний селянин узяв на себе зобов’язання відпрацювати на об’єкті по 5 днів. Звели двоповерхову будівлю в рекордні терміни.
Побудували на совість. Сім десятиліть обходилася школа без капремонту. Правда, дах за цей час продірявився. «Дерев’яні конструкції погнили, шифер полопав. Під час дощів або танення снігу вода просто капала зі стель. У класах з’явилися цвіль і гнилизна. У червні, коли ми почали готуватися до випускних балів, в актовому залі обвалилася частина стелі, – згадує директор Катеринівської СШ Ольга Крижановська. – Глава держадміністрації району повідомив про аварійну ситуацію на нараді у Президента – і школу включили у програму Фонду капвкладень».
На ремонт покрівлі та спортивного залу було виділено близько 2 350 000 рублів. Тепер на об’єкті працюють дві бригади ТОВ «Мастерок». Одні будівельники завершують заміну даху над основним корпусом. «Передбачена не тільки установка сучасного покриття. Міняємо крокви й балки, тому що конструкція від часу зносилася, і тепер ми все це виправляємо», – повідомив заступник директора підрядної організації Юрій Крикливець.

Друга бригада упорядковує спортзал. Над ним уже новий дах, отже можна приступати до усунення тих проблем, що накопичилися за десятиліття. «Вже два роки наш зал перебуває в аварійному стані: почала руйнуватися стеля, шматками відстає фарба. Були проблеми з електропроводкою. Прийшло в непридатність гумове покриття підлоги. Уроки в гарну погоду проводжу на сільському стадіоні, в негоду – в одному з класів. За таких умов неможливо нормально організувати роботу секцій чи змагання», – ділиться наболілим учитель фізкультури з 40-річним стажем Ірина Апроцька.

У спортзал вона заходить щодня і з задоволенням спостерігає за змінами. Зі стін збили стару штукатурку і нанесли нову. Їх пофарбують спеціальною акриловою фарбою, яку можна буде мити. Заново забетонували підлогу, яку потім покриють лінолеумом. Змонтували електропроводку і систему опалювання…
Учитель фізкультури та учні з нетерпінням чекають закінчення ремонту, запланованого на кінець листопада. Тоді в залі можна буде нарешті встановити новий спортінвентар, подарований школі протягом останніх років. У 120 юних катеринівчан з’являться гарні умови для розвитку фізичних здібностей


Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.