Дискусія про сільське господарство

У Придністровському державному університеті відбувся республіканський науково-практичний семінар на тему «Розвиток тваринництва в ПМР».


Оскільки захід відбувався в комбінованому форматі (офлайн та онлайн на платформі Zoom), взяти участь у ньому змогли й закордонні фахівці. Своїм досвідом у галузі тваринництва обмінялися спеціалісти з України, Нідерландів, Білорусі та Росії.

Актуальні теми розвитку тваринництва нашої республіки завжди на порядку денному нашого керівництва. На майданчику аграрно-технічного факультету ПДУ відбувся семінар за участю фахівців цієї галузі. У ході заходу говорили й про розвиток молочного тваринництва, починаючи з 1974 року й до нинішнього часу.

Відкрив засідання ректор ПДУ професор Владислав Соколов. У своєму привітанні він наголосив на важливості досліджень тваринництва для Придністров’я, оскільки сучасні умови передбачають розгляд продовольчої безпеки як пріоритетного напряму розвитку держави. «Нашу республіку сьогодні можна сміливо назвати аграрно-промисловою, оскільки аграрний сектор економіки країни становить досить велику її частину. Семінар, передбачаю, висвітлить проблеми, які стоять нині перед суспільством та державою у цій галузі, та зможе виробити практичні рішення щодо її ефективності», – зазначив ректор.

У заході взяли участь представники Міністерства сільського господарства та природних ресурсів ПМР, Республіканського центру ветеринарно-санітарного та фітосанітарного благополуччя, ветеринарні лікарі республіки, провідні спеціалісти-епізоотологи, а також професорсько-викладацький та студентський склад кафедри ветеринарії аграрно-технологічного факультету ПДУ імені Т. Г. Шевченка.
Програму семінару відкрила завідувач селекції великої рогатої худоби Республіканського центру ветеринарно-санітарного та фітосанітарного благополуччя Галина Харламова. У своєму виступі вона розкрила питання розвитку молочного скотарства в Придністров’ї за період з 1974 року до сьогоднішніх днів. Було наголошено на головних етапах розвитку племінного молочного скотарства на території республіки під час виведення нової молдавської чорно-рябої породи, а також на необхідності проведення селекційно-племінної роботи для розвитку тваринництва в цілому.

Крім того, на конференції було відзначено державну підтримку протягом останніх років у відновленні та розвитку племінного молочного скотарства. Це дало змогу придбати нетелей, кормороздавачі, холодильні установки та інше спеціальне устаткування для молочно-товарних ферм і селянсько-фермерських господарств. Крім того, тваринницьким організаціям та СФГ надаються дотації за здане на промислове перероблення молоко.

Галина Харламова підкреслила важливі й необхідні умови для утримання та вирощування великої рогатої худоби, згідно з чинними ветеринарно-санітарними вимогами.
У ході семінару обговорили й питання підготовки кадрів для ветеринарії, ділилися досвідом у галузі економічно обґрунтованого підходу до годівлі та утримання дійного стада, а також й іншою інформацією.

На завершення зустрічі в. о. міністра сільського господарства та природних ресурсів ПМР Олег Ділігул зазначив, що тваринництво для розвитку сільського господарства республіки – одна з найважливіших галузей країни. Зусилля, які робить Уряд, дають позитивні результати.
Науковий семінар на базі ПДУ, досвід колег з різних країн стимулюватиме розвиток тваринницької галузі в нашій країні, тим самим гарантуючи її продовольчу безпеку


Марія КРАВЕЦЬ.

Фото: ecology-pmr.org