Троянський кінь, Крила й Умка

За підтримки Міністерства просвіти ПМР та спільно з Клубом інтелектуальних ігор Придністров’я «IQuiz» відбувся перший тур серії ігор спортивного змагання «Що? Де? Коли?».


Столичний культурно-дозвіллєвий центр «Мир» 27 жовтня зібрав під своїм дахом близько 150 любителів інтелектуальних змагань. Учасниками гри стала молодь від 17 до 35 років: студенти різних освітніх установ республіки, активісти молодіжних організацій і багато інших зацікавлених придністровців.

Начальник управління молодіжної політики Міністерства просвіти ПМР Галина Ратушняк розповіла, що захід такого масштабу проводиться вперше і складатиметься з чотирьох зустрічей. Інформація про цю ініціативу поширювалася через соціальні мережі за допомогою вільної реєстрації в форматі онлайн.

У підсумку до гри приступили 24 команди по 6 осіб у кожній. Їх представили збірні експертної молодіжної ради, громадської організації «Крила», молодих учителів, Бендерського педагогічного коледжу, студентів медичного факультету, курсантів Тираспольського юридичного інституту МВС, учнів Бендерського вищого художнього коледжу імені В.І. Постойкіна тощо. З деякими з них ми познайомимо читачів ближче.

Команда художнього коледжу придумала для себе назву «Троянський кінь». Дотримуючись оригінального значення цього виразу, вона додала до нього інтелектуальне підґрунтя. Наші майбутні художники, архітектори та дизайнери в будь-який момент готувалися вирватися вперед за допомогою відкриття в собі потаємних знань.

Однією з найяскравіших збірних стала команда педагогів початкових класів «Умка». Бендерчанки виділялися серед інших учасників своїми яскравими жовто-помаранчевими футболками. Та ще більше впадала в очі їхня усміхненість, відкритість і позитивний настрій. За словами дівчат, вони багато разів бачили телевізійну серію гри, й вирішили скористатися можливістю стати її частиною наживо.

Роль «пана ведучого» виконала голова Клубу інтелектуальних ігор Тирасполя Анна Хвощевська. Її організація протягом п’яти років здійснює як комерційну, так і громадську діяльність. Учасниками заходів стають школярі, студенти та громадяни, які бажають цікаво і корисно провести своє дозвілля.

Така масштабна зустріч під керівництвом Анни відбулася вперше. Втім, це ніяк не позначилося на якості дотримання всіх правил. Голова Клубу встигала зачитувати запитання, стежити за часом, підраховувати й переглядати картки, а головне – зберігати витримку в цій великій і галасливій компанії юних інтелектуалів.

Формат спортивної версії гри «Що? Де? Коли?» відрізняється тим, що міркування команди відбувається не під прицілом уваги публіки, а якомога тихіше і між собою. Після цього відповідь здають у письмовому вигляді на спеціальних листочках, без обговорення, захисту власної точки зору і драматичних пауз.

Тільки-но команда давала відповідь, ведуча оголошувала правильний його варіант. Це робилося для того, щоб групи могли розуміти стан своїх справ, а також ураховувати можливі неточності в кінцевому підрахунку балів.

Протягом двох годин команди зіграли 2 тури по 12 запитань з невеликою перервою в середині. Порушувалися теми історії, географії, літератури. У прагненні до перемоги кожній команді допомагала кмітливість, логічне мислення і загальна освіченість.

За підсумками першої серії ігор лідирувала збірна фізико-математичного факультету ПДУ         ім. Т. Г. Шевченка. Студенти набрали 15 очок, а призом став сертифікат на відвідування ігор «IQuiz», завдяки яким вони зможуть розширити свій досвід в інтелектуальних змаганнях.

Попри заявлену легкість турніру, у непідготовлених учасників він викликав великі складності. Однак, на думку багатьох учасників, тепер вони знають, чого очікувати, на що звернути увагу та на яку тему потрібно поглибити свої знання.

Наступна гра відбудеться в січні, а фінал проведуть навесні 2023 року. Переможцям вручать дипломи та статуетку, яка нагадує легендарну Кришталеву сову, як у тій самій знаменитій телевізійній грі


Надія САМСОНОВА.

Фото автора.