Змагання майстрів автомобільної справи

У Придністров’ї в останню неділю жовтня відзначили День працівників автомобільного транспорту та дорожнього господарства.


З професійним святом придністровців привітав Президент ПМР Вадим Красносельський. Він підкреслив, що значення автомобільного транспорту з кожним роком зростає, а мережа дорожніх комунікацій у республіці постійно розширюється та модернізується. На думку Глави держави, стратегічний характер галузі зумовлює необхідність постійного контролю якості транспортної інфраструктури. Працівники автомобільного транспорту та дорожнього господарства – це високопрофесійні фахівці, які працюють із повною самовіддачею і щиро віддані своїй справі. Їхня майстерність і вміння вирішувати найскладніші завдання заслуговують на найтепліші слова подяки.

Голова Верховної Ради Олександр Коршунов також привітав їх. Він висловив упевненість, що високий професіоналізм, відповідальність водіїв та спеціалістів дорожнього господарства і надалі служитимуть на благо та процвітання ПМР.

Автомобілісти організували та провели чемпіонат зі швидкісного маневрування. 29 жовтня у столичному СК «Шериф» змагалися представники автошкіл республіки та звичайні любителі їзди на машинах і мотоциклах. Цього року захід організувало Міністерство внутрішніх справ разом з Республіканською радою оборонного спортивно-технічного товариства Придністров’я.
З нагоди професійного свята та відкриття змагань до учасників звернувся міністр внутрішніх справ Віталій Нягу: «Я впевнений у тому, що кваліфіковані досвідчені водії покажуть професійні навички. Боротьба за перемогу буде гострою. У чемпіонаті нехай переможе найсильніший. Вітаю з Днем автомобіліста!»
Місцем проведення змагань стала розмічена фішками траса, яка охоплює повороти, так звані «змійки», розвороти на 180 градусів заднім та переднім ходом тощо. Відтак, це змагання не тільки у швидкості, оскільки переважно на трасі перебуває один автомобіль, а також і у майстерності водіння, точності виконання елементів.

За словами заступника голови Республіканської ради оборонного спортивно-технічного товариства Придністров’я Олександра Гулінського, змагання не проводилися з 2019 року. «У зв’язку з пандемією ми не мали можливості організувати турнір. Приємно бачити представників різних міст і районів. У швидкісному маневруванні важливо пройти трасу без жодної помилки, тобто не заробити штрафних балів. Для нас – представників автошкіл ПМР – першочерговим завданням є підготовка кваліфікованих водіїв, щоб на дорогах республіки траплялося менше аварій», – сказав він.

Швидкісне маневрування вимагало від усіх учасників повної віддачі фізичних сил, максимальної швидкості реакції та координації рухів, повного зосередження уваги за кермом автомобіля.
Цікавою стала і розважальна програма: організатори першості за сприяння активістів молодіжного руху «Зірка» підготували безпрограшну лотерею з безліччю подарунків та сюрпризів для дорослих і дітей.
Суддівському корпусу того дня було нелегко, але все ж вони визначилися з переможцями. У номінації «Найкращий автомобіліст – 2022» виграв Роман Пекельняк, «Найкращий мотоцикліст» –Борис Конобієвський, «Автоледі-2022» – Наталія Городецька. Всі вони – тираспольчани.
У командному заліку беззаперечним лідером стали представники Бендер. У першості автошкіл найкращою стала команда Слободзейського спортивно-технічного клубу


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.