Дубоссарам з багатонаціональним колоритом виповнилося 656 років

У день преподобної Параскеви – 27 жовтня – місто, відоме своїми лавандовими полями, неповторними ароматними напоями заводу «Букет Молдавії», Дубоссарською ГЕС та іншими визначними місцями, відзначило храмове свято.


Саме про це нагадав Президент Вадим Красносельський, вітаючи містян зі святом. «Досягнення дубоссарців в економіці, соціальній галузі, у царині культури та спорту добре відомі. Сучасні Дубоссари славляться своєю сільськогосподарською продукцією. Тут вирощують пшеницю, фрукти та виноград…будують та модернізують житлові будинки, що дозволяє забезпечувати житлом соціально вразливі групи населення, облаштовують парки та сквери, прокладають нові ділянки автомобільних доріг», – сказав Глава держави й побажав міцного здоров’я, миру та добробуту усім мешканцям міста, а Дубоссарам – подальшого розвитку та процвітання.

Уміють жителі міста працювати, вміють і відпочивати. Задовго до початку святкової програми вони прийшли поклонитися тим, хто поклав свої голови за свободу рідного краю і тепер навіки спочиває на місцевому Меморіалі військової слави. Тут поховано 81 воїна Радянської Армії, які загинули під час звільнення міста від німецько-румунських окупантів, і 34 захисники Придністров’я. Ранок почався з церемонії покладання квітів до могил героїв. У ній взяли участь керівники міста і району, депутати ВР та Ради народних депутатів, трудові колективи підприємств і організацій, городяни.

Безпосередньо святкування розпочалося в парку Енергетиків. Його урочисто відкрили після чергового етапу реконструкції. Тут спорудили літній амфітеатр, де й відбувся урочистий захід. Усіх присутніх привітав зі святом глава держадміністрації Руслан Чабан. Він разом з головою міськради Олександром Коломицевим від імені Президента вручив державні нагороди дубоссарцям за їхні заслуги перед містом і республікою.

Грамоту Президента ПМР одержав і Микола Килимар – технік-електрик одного з дитсадочків міста. «Мені 74 роки. Працюю в цій установі кілька десятків років. Роботу свою люблю, мені приємно бути корисним людям. Вільний час присвячую малюванню та заняттям спортом. Бігаю на довгі дистанції, як і колись, насолоджуюся життям у всіх його проявах. Щасливий, що мою роботу відзначили на такому високому рівні», – поділився Микола Лукич.
Неподалік весело бавилися дітлахи, які насолоджувалися новими гойдалками, дитячими гірками. Старші хлопці змагалися між собою на розкішному зеленому покритті нового красивого футбольного поля. Дорослі раділи не менше за дітей. Вони випробовували пристосування для занять фізичними вправами в зоні воркауту. Радощам не було меж. Діти бігали наввипередки, дідусі з бабусями їх наздоганяли. Яскраве сонце та осіння тепла погода насолоджувалися святом разом з містянами.

Тим часом на вулиці Совєтській у центрі Дубоссар розгорнувся ярмарок-продаж продукції місцевих виробників та численні виставки просто неба. Уздовж дороги знайшли собі місце пасічники, які пропонували сотням перехожих не лише мед, а й медовуху, гарячий глінтвейн і продукти бджільництва. У плетених кошиках сільгоспвиробників лежали великі рум’яні яблука, соковитий виноград, жовті ароматні груші, й ніби загравали з потенційними покупцями. Поряд торгували помідорами, цибулею, картоплею, дозрілими жовтогарячими гарбузами. Нині саме час цим корисним плодам. Тут іще можна було придбати плетені рукавички, шапки для дорослих і дітей. Турботливі матусі дарували своїм дітям іграшки, пригощали цукровою ватою, півниками на паличках. Навколо веселилися, сміялися від дотепних жартів, дивувалися зустрічам з сусідами, яких давненько не бачили, слухали місцевих зірок естради. Одне слово – ярмарок.

Здавалося, що вулиця ворушиться, пливе разом із музикантами, барабанщиками та піснями, які лунали з музичних підсилювачів та в живому виконанні творчих колективів міста й району. На національних подвір’ях жіночки пригощали гостей свята стравами національної кухні, демонстрували вбрання, виготовлене власноруч, та не замовкали, розповідаючи захопливі історії з повсякденного життя, виконували народні пісні.

Велике українське подвір’я організували працівники будинків культури сіл Дойбани, Нові Гояни, Койкове та Афанасівка. Директор будинку культури з Дойбан, полтавчанка Світлана Андрющенко розповіла, що жінки з радістю беруть участь у всіх культурних заходах. Вони самі напекли пирогів, плацинд, наварили різних смачних страв. Привезли й сала з горілочкою для частування.

Світлана Олексіївна похвалилася, що в її БК створено музей, у якому зберігається ткацький верстат, вишиті рушники, ікони, речі мешканців старшого покоління, виконані вручну, музичні інструменти, ткані доріжки. Домовилися, що для газети «Гомін» директор обов’язково влаштує екскурсію селом та покаже експонати музею.

З концертною програмою виступив один з найстаріших місцевих колективів, український народний ансамбль «Чорнобривці», якому незабаром «стукне» 30 років. Виконавський склад час від часу змінюється, але з самого початку й до дня нинішнього в ньому продовжують співати Емілія Савчук, Іван та Марія Здоровець, Валентина Погребниченко, Марія Татарова, Пилип та Ганна Руді. До речі, всі вони передплатили нашу газету на перше півріччя наступного року.
Свято п’янило без вина, а багатьом, хто залишився на винному фестивалі, пощастило продегустувати напої місцевих та приїжджих виноробів, побувати на концерті групи «ДО-Ре-Дос» і помилуватися святковим феєрверком, яким закінчився день народження Дубоссар


Аліса КОХАНОВА.

Фото автора.