Як криза вплинула на підприємців і царину освіти

ПДУ ім. Т. Г. Шевченка часто створює майданчики для обговорення найактуальніших і хвилюючих сучасність проблем. В умовах світової нестабільності на економічному факультеті порушили питання про конкурентоспроможність фірм в умовах ринкової економіки.


27 жовтня в конференц-залі головного корпусу університету відбулася Міжнародна науково-практична конференція, в якій взяли участь президент Союзу промисловців, аграріїв і підприємців Придністров’я Юрій Чебан, депутат Верховної Ради Олег Василатій, викладачі, співробітники та студенти економічного факультету ПДУ.

Відкриваючи зустріч, заступник декана економічного факультету з наукової роботи Віктор Баринін зазначив, що ця тема особливо актуальна в сучасних реаліях. Нові умови експорту та імпорту, зміна тону міжнародних відносин і особливості внутрішнього ринку в кінцевому підсумку впливають на продуктивність і ефективність роботи фірм.

З цікавою доповіддю виступила професор Державного університету управління з м. Москви Тетяна Рогуленко. Вона говорила про роботу бухгалтерій компаній в умовах санкцій і реакцію держави на них. Єдиний шлях розвитку цієї галузі лежить через цифровізацію даних та скорочення кількості робітних фахівців до продуктивного мінімуму.

Тетяна Василівна також торкнулася теми криптоактивів, на які поширюються цифрові права. Після розпродажу токенів інвесторам компанії не можуть визначити час їх дії. Тому нині потрібно приділити час упорядкуванню електронної форми грошей.

На нових явищах у сучасному міжнародному оподаткуванні зупинився доцент кафедри податкового права Московського державного юридичного університету Віктор Мачехін. Він підкреслив складність існування такого механізму, як подвійне оподаткування і водночас його неминучість. Налагодження міцних міжнародних зв’язків дало б змогу збалансувати цей процес. Однак на сьогодні говорити про це не доводиться. Оподаткування транснаціональних компаній необхідно розпочати вже тепер.

Головною пропозицією Віктора Олександровича у розв’язанні цього питання стало виявлення відгалужень цільної компанії та обкладення їх загальним збором, замість того, щоб розглядати кожне окремо. Такий метод заощадить час, зробить процедуру простою та зрозумілою.

Доцент кафедри бізнес-інформатики та інформаційних технологій ПДУ Леонід Надькін представив доповідь на тему «Способи організації віддаленого доступу за дистанційного навчання студентів інформаційних спеціальностей».

Нагадаємо, що кількість студентів математичних, економічних, інженерних та IT напрямків постійно зростає. Переслідуючи цілі якісної освіти та збільшення доходу університету, Леонід Юрійович зайнявся розробкою віртуального комп’ютерного класу з віддаленим робочим столом.

«Математик без дошки – не математик. Неможливо навчити програмування дистанційно, але вихід є. За допомогою програм Radmin Vpn і Radmin Server студенти зможуть підключатися до університетських комп’ютерів, а я як викладач направлятиму їх і спостерігатиму за проробленою роботою. Це може стати прекрасною альтернативою навчанню офлайн», – розповів Леонід Надькін.

На конференції порушувалося чимало важливих і бентежних питань, таких як, наприклад, оптимізація медицини, конкуренція фармацевтичних компаній і багато іншого. За словами декана економічного факультету Івана Узуна, бурхливі та жваві дискусії після виступів свідчать про зацікавленість учасників у вирішенні наявних проблем. Такий формат зустрічей і наукового коментування в університеті обов’язково буде продовжено


Марина СОВА.

Фото прес-центру ПДУ ім. Т.Г. Шевченка.