Перевір свої знання з географії

В ПДУ ім. Т. Г. Шевченка 30 жовтня написали «Географічний диктант – 2022», присвячений перевірці знань про Росію. Цього року він відбувся у дистанційному форматі. Бажання взяти участь виявили близько 450 придністровців.


Російське географічне товариство протягом восьми років пропонує всім охочим перевірити свої знання про Росію. Географічний диктант – це освітня акція, яка має на меті популяризацію спеціальних знань і підвищення інтересу до тонкощів географії.

Доступ до тестування відкритий на офіційному сайті спільноти https://www.rgo.ru/ru. Учасники з ПМР пройшли попередню реєстрацію ще й на майданчику університету, а потім отримали на електронну пошту спеціальне посилання, перейшовши за яким, змогли приступити до написання диктанту в форматі онлайн.

Головна відмінність цього заходу лежить у його форматі. Від учасників акції ніхто не чекав певних результатів, і ніхто не буде потім лаяти їх за неправильні відповіді. Все куди простіше і приязніше. Цей опитувальник – всього лише спосіб зрозуміти кожному, як добре він орієнтується в географії.

Для когось така інформація належить до поняття рідного краю. Для жителів нашої республіки це додатковий розділ в області загальних знань. За словами керівника Придністровського центру РГТ Володимира Фоменка, в поданих заявках кількість школярів і студентів – 75–80 %, учителів і викладачів – 15–20 %.

Варіант диктанту складається з 40 запитань. Його можна писати російською та англійською мовами. У 2021 році середній результат учасників досяг позначки у 27 правильних відповідей. Час, відведений на проходження тесту, був обмежений 45 хвилинами. Перший блок запитань був легким, а решта 30 – складними й вимагали навичок образного мислення, загальної логіки та ерудиції.

Доступ до написання цього року відкрився на сайті о 14:00 за московським часом. Результати стали доступні відразу по його закінченні у вигляді кількості балів, де за кожну правильну відповідь на запитання учаснику нараховувався 1 бал, за неправильну – 0.

Щоб матеріал виявився цікавим і міг розкрити людину різносторонньо, географічні запитання сформували на стику літератури, образотворчого мистецтва, історії, біології та багатьох інших предметів.

Якщо ви не знаєте, хто такий Степан Крашенинников, Гавриїл Танфільєв, Ернст Гофман, і де розташовується хребет Пан-Хой, то диктант стане для вас швидше знайомством з дивовижним світом географії Росії, ніж перевіркою знань. Це добре, адже ви дізналися багато нового, і вам точно буде відомо, про що почитати на просторах Інтернету у вільну хвилинку.

Деякі учасники після проходження тесту зізналися, що було б корисно скласти схожий опитувальник по Придністров’ю і проводити його хоча б один раз на рік. Попри наявний ризик спочатку виявити у людей досить низький рівень знань, все-таки можна захопити велику кількість людей вивченням історії та географії рідного краю.

Правильні відповіді на всі варіанти диктанту будуть доступні 21 листопада 2022 року. Приєднатися і пройти тестування може кожен до 10 листопада


Поліна РЕШЕТНИКОВ

Фото: dictant.rgo.ru