Соціальний напрямок – пріоритет роботи депутатів

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 2 листопада законодавці розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних напрямків діяльності держави.


В остаточному другому читанні члени вищого законодавчого органу ухвалили зміни до закону «Про банкрутство». За словами голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктора Гузуна, сьогодні на обліку в центрах соціального страхування республіки перебуває 19 осіб, які дістали трудові каліцтва на підприємствах і отримують компенсаційні виплати з республіканського бюджету. За ініціативи Уряду ПМР розмір цих виплат повинен бути збільшений. За підрахунками Міністерства з соціального захисту і праці ПМР, для цього знадобиться 309 тисяч рублів. Планується, що зміни до закону «Про банкрутство» набудуть чинності з 1 січня 2023 року.

У другому читанні депутати ухвалили проект закону «Про внесення доповнення до Закону ПМР «Про акцизи». Про соціальну спрямованість документа представникам законодавчої гілки влади розповіла заступник міністра економічного розвитку Наталія Ситкіна: «Особи, які здійснюють постійний догляд за маломобільними та немобільними дітьми-інвалідами, інвалідами з дитинства І та ІІ груп, на регулярній основі потребують транспортного засобу для перевезення своїх дітей та підопічних до місць розташування лікувально-профілактичних установ, реабілітаційних центрів, інших об’єктів, у яких надаються медичні, психологічні, педагогічні, інші реабілітаційні послуги. У зв’язку з цим встановлена пільга – звільнення їх від сплати акцизу за ввезення легкових транспортних засобів. Усе це разом створить додаткові умови та можливості громадянам, на утриманні яких перебувають люди з обмеженими можливостями здоров’я, для придбання власного легкового транспортного засобу для використання його у повсякденному житті з метою соціалізації та реабілітації таких дітей».

При цьому необхідно зазначити, що така пільга надаватиметься одноразово.
У двох читаннях народні депутати затвердили зміни та доповнення до закону «Про затвердження держпрограми щодо підтримки та розвитку туризму в ПМР на 2019–2026 роки».
Віктор Гузун пояснив, що у зв’язку з ситуацією навколо республіки документом скорочується загальний обсяг фінансування держпрограми з туризму. Законодавець розповів, що держава сприятиме розвиткові внутрішнього туризму. У містах та районах утворять туристично-інформаційні центри, забезпечать їх персоналом, який володіє іноземними мовами. Кожен з відвідувачів цих центрів матиме доступ до інформації як у друкованому, так і в електронному вигляді


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.