Оголошено надзвичайний економічний стан

В. М. Красносельський 1 листопада скликав Раду Безпеки ПМР. Прес-служба Президента повідомляє, що обговорювали ситуацію, яка склалася в країні у зв’язку зі скороченням обсягів постачання у Придністров’я природного газу. Членам Ради Безпеки довели інформацію про поточний стан справ.


Напередодні АТ «Молдовагаз» повідомило Придністров’ю про обмеження з боку Молдови постачання природного газу до 69 млн кубометрів на місяць (2,3 млн кубометрів на добу). Для порівняння, у жовтні щодоби постачали 3,9 млн кубометрів. На нараді було зазначено, що для внутрішнього споживання населенням, забезпечення соціальної інфраструктури та промисловості Придністров’ю необхідно на місяць близько сотні млн кубометрів газу. Ще 90 млн кубометрів потрібно для вироблення Молдавською ДРЕС електроенергії для експорту в Молдову (для 100-відсоткового забезпечення енергетичного ринку сусідньої держави).

Члени Ради Безпеки зазначили, що своїми діями Молдова грубо порушила чинний договір між компаніями «Молдовагаз» і «Газпром», за умовами якого зі 171 млн кубічних метрів газу, що надходить у Республіку Молдова, 118 млн має бути направлено в Придністров’я.
Такого роду односторонні обмежувальні дії з боку Молдови учасники наради назвали безпрецедентними й віроломними, підкреслюючи, що таким чином ставиться під удар уся промисловість і економічний добробут республіки.
Така ситуація призвела до введення в республіці вимушеного режиму економії. У першу чергу обмеження торкнуться суб’єктів господарювання.
Діалог з російською стороною триває. За дорученням Вадима Красносельського готуються нові звернення на адресу Президента РФ, Адміністрації Президента РФ, Держдуми, Ради Федерації, ПАТ «Газпром».

На засіданні Ради Безпеки ПМР обговорювали й питання забезпечення придністровців електроенергією. За словами керівника Молдавської ДРЕС Валентина Трубчаніна, проблем з електроенергією всередині країни немає. Нині функціонує один енергоблок, який покриває внутрішню потребу в електроенергії, а також забезпечує теплом жителів Дністровська. На випадок повного припинення постачання на електростанцію природного газу у підприємства сформований 75 000-тонний запас вугілля, який дасть можливість більш ніж два місяці забезпечувати республіку електроенергією. Необхідне для цього обладнання готове до експлуатації.

У зв’язку зі сформованими обставинами Глава держави запропонував продовжити надзвичайний економічний стан на території Придністров’я. В Указі Президента № 451 від 31 жовтня 2022 р. оголошується про введення на всій території Придністровської Молдавської Республіки особливого правового режиму – надзвичайного економічного стану строком до 1 грудня 2022 року (включно). 1 листопада на 2-му надзвичайному засіданні IV сесії Указ Президента затвердила Верховна Рада. Офіційний телеграм-канал придністровського законодавчого органу повідомив, що перед депутатами виступив віце-прем’єр – міністр економічного розвитку ПМР Сергій Оболоник і розповів про ситуацію з природним газом.

Нагадаємо, що вперше в історії Придністров’я надзвичайний стан в економіці було введено 21 жовтня теж указом Глави держави й затверджено на надзвичайному засіданні Верховної Ради. Надзвичайна ситуація складалася через скорочення АТ «Молдовагаз» поставок природного газу в республіку. У жовтні до Придністров’я надійшло на 30 % менше газу, ніж було потрібно – 122 млн кубометрів. Дефіцит (37 млн кубометрів) частково вдалося покрити шляхом зупинки найбільш енерговитратних підприємств – ММЗ і РЦК, а також шляхом зниження вироблення МДРЕС експортної електроенергії. Президент Вадим Красносельський тоді підкреслив: у пріоритеті населення – подача електроенергії та тепла для громадян і соціальних об’єктів не зменшиться. Режим надзвичайної економічної ситуації вводився на 11 днів, до 1 листопада.

На 2-му надзвичайному засіданні Верховної Ради 1 листопада міністр економічного розвитку ПМР Сергій Оболоник зазначив, що ситуація погіршилася, і режим НС в економіці знову продовжується з об’єктивних причин: «Вчора від АТ «Молдовагаз» надійшла інформація про обмеження поставок газу до 2,3 млн кубометрів на добу, це 69 млн кубометрів газу на місяць. Зрозуміло, що такий обсяг не розрахований для промислових підприємств. У нас газ є тільки для населення і соціальної сфери. Ми, звичайно, вимушені переглянути всю структуру його споживання. Теплоенергетика для населення нині не на «пікових» показниках (тепла погода сприяє цьому). Є ресурси для економії, але вони можуть розглядатися як допомога підприємствам, що забезпечують продовольчу безпеку. Як, наприклад, випікання хліба».
«Ситуація для Придністров’я нова і вимагає нових нестандартних підходів. Необхідно виробити чіткий план дій спільно з Урядом», – сказав голова профільного парламентського комітету Віктор Гузун.

У пріоритеті як і раніше повинні бути підприємства, які виробляють теплову енергію, щоб у будинках придністровців було тепло.

Президент Придністров’я назвав нинішній стан економіки енергетичним викликом, з яким нам доведеться справлятися в листопаді. З другого листопада в республіці введена жорстка економія споживання природного газу суб’єктами господарювання.

Для світла і тепла в будинках і квартирах газу й електроенергії вистачить. На Дністровській ДРЕС нині працює лише один енергоблок, але цього вистачить, щоб забезпечити світлом квартири й будинки. Газ і запаси вугілля для цього є. Та все ж кожному з нас доведеться замислитися про економне витрачання електроенергії в побуті й на роботі. На телеканалі ПМР дали кілька порад, як краще це зробити. По-перше, необхідно замінити звичайні освітлювальні лампочки на енергоощадні, які й працюють довше, й електроенергії споживають менше. По-друге, не залишайте включену без необхідності побутову техніку, наприклад, комп’ютер і телевізор. Навіть у вимкнутому стані вони мотають електроенергію. Зарядні прилади не залишайте без підключеного телефону.
Придністровці з гідністю вистояли в 1992 році, 30 років будували й розвивали свою республіку, перемогли в битві з коронавірусом. Попереду можуть з’явитися й нові виклики, але разом ми справимося з усім


Любов ФЕТIСОВА.

Фото прес-служби Президента.