Рідному місту – наші творіння

У неділю, 6 листопада, в картинній галереї Тирасполя завершується експонування виставки робіт учнів та викладачів Дитячої художньої школи ім. О. Ф. Фойницького, присвяченої 230-й річниці міста Тирасполя.


Її відкриття відбулося 12 жовтня, саме напередодні ювілейних святкувань.

В експозиції представлено 120 найкращих робіт учнів та близько 40 творчих робіт усіх викладачів школи, виконаних у техніці живопису, графіки та декоративно-ужиткового мистецтва. Різноманітні за тематикою, вони об’єднані одним загальним мотивом: любов’ю до рідного міста, його ландшафтів та людей, що живуть у ньому. Портрети близьких і друзів, неповторна природа нашого краю, архітектурні легко впізнаванні мотиви, тваринний світ і життя столиці – все це оживає на картинах учасників виставки, що стала своєрідним подарунком місту до його ювілею.

Творіння досвідчених та ще зовсім молодих майстрів пензля, а також скульпторів, графіків різного віку за час, що минув з дня відкриття, оглянули понад 500 відвідувачів. Переважна більшість любителів прекрасного – школярі, діти дошкільних установ, хоча галерею не оминали своєю увагою і старші поціновувачі мистецтва.

Цікаво, що червоною ниткою проходить у представленій експозиції спадкоємність поколінь, власне як і у всій діяльності школи. Це приваблювало молодь, саме на це звертали увагу організатори, коли вели відвідувачів залами храму мистецтва. Мабуть, у цьому є просвітницька роль виставок, саме тут відбувається виховання художнього смаку, саме в цьому полягає освітня функція виставкової роботи.

Розповідаючи школярам про художню школу, організатори повідомили, що за 63-річну історію її закінчили 3 355 випускників, багато з яких стали знаменитими живописцями, архітекторами, дизайнерами, модельєрами, скульпторами. Вони здобули популярність далеко за межами республіки, стали гідними продовжувачами справи своїх безпосередніх педагогів. Більшість з них є членами Спілки художників Придністров’я, бере участь у міжнародних симпозіумах та виставках у Придністров’ї, Росії, Україні, Молдові, Болгарії, Польщі, Німеччині.

Понад 50 років викладають у школі заслужені працівники культури Віктор Радованов та Андрій Білобров, які є послідовниками О. Ф. Фойницького. Школа також пишається викладачами Тетяною та Володимиром Шума, Ольгою та Геннадієм Руденками, Олегом Болтнєвим, Миколою Пономаренком та багатьма іншими, хто не тільки творчо працює, а й щиро ділиться своїм умінням і талантом з молодим поколінням.

Днями картинну галерею Тирасполя, крім столичних школярів, відвідали учні Слободзейської художньої школи та школи с. Чобручі. Шкільні канікули – час, коли можна поринути у світ мистецтва й відчути себе трошки ближче до справжньої культури. Сподіваємося, що виставка вже подарувала і ще подарує натхнення, відкриє щось нове всім відвідувачам


Майя БРАДУ, завідувач картинної галереї.

Фото IA «Новости Приднестровья».