Радість і сила музики в житті військовослужбовця

Дивовижною є історія життя головного диригента військового оркестру Головного штабу Збройних сил ПМР, народного артиста ПМР Віталія Васильовича Войнова, який 4 листопада відзначив своє 70-річчя.


З ювілеєм народного артиста Придністров’я щиро привітав Президент Вадим Красносельський. Він назвав професійний шлях Віталія Васильовича в музиці «…прикладом працьовитості й відданості обраній справі». Глава держави побажав ювіляру міцного здоров’я, душевної гармонії, натхнення, швидкої реалізації задуманого і подальших творчих успіхів.

Віталій Васильович надзвичайно відданий своїй улюбленій справі – справі всього життя, адже кар’єру музиканта він розпочав у 9 років. Про головні здобутки військового диригента країни – наша розповідь.

Творчий шлях музиканта розпочався з трагічної події. На похороні батька (Віталію було 9 років) він уперше звернув увагу на оркестр, який супроводжував процесію. «Мене це дуже схвилювало. У школі теж був духовий оркестр, але я не звертав на нього увагу, а після трагічної для родини події пішов і попросився прийняти мене в музичний колектив. Почав із великого барабана. Так з 1961 року розпочалася моя музична кар’єра. Оркестр був невеликий – усього 20 осіб. Ми грали на всіх заходах, концертів тоді було ще мало, та й ми були не професійними музикантами», – розповів Віталій Васильович.

У належний для цього час Віталія призвали до лав Радянської армії, і саме там розпочалася його кар’єра військового музиканта і диригента. «За професією я – флейтист. Не мріяв бути диригентом, але доля розпорядилася так, що став ним, а потім це якось переросло в таку закоханість, що стало справою всього життя. Оркестром головного штабу Збройних сил я керую з 1997 року», – згадує Віталій Войнов.

У 1997 році Віталій Васильович вийшов на пенсію, щоправда, відпочивав недовго – йому запропонували стати диригентом військового оркестру. Саме тоді він уже чітко зрозумів, що ніколи не зміг би бути звичайним пенсіонером, бо без музики й творчості своє життя не уявляв. Нині він не уявляє себе в іншому амплуа. Свій оркестр музикант не вважає роботою, а навпаки – асоціює з теплим затишним будинком. «Майже все життя я перебуваю тут, мій головний дім – мій колектив, моя рідна сім’я, вони мене називають татом, а я їх називаю своїми синами», – ділиться він.

Диригент військового оркестру впевнений, що в його колективі немає «випадкових» людей. Кожен на своєму місці. «У цьому вся складність – уміння керівника творчого колективу створити команду. Наприклад, коли приходить тренер і відбирає собі гімнастів, легкоатлетів, він вибирає, хто йому підійде, а хто ні. Так само й у нас. Я можу визначити, в кого хороший слух, чудове відчуття ритму і талант, наділений від народження Богом, але який треба розвивати. Працьовитість теж необхідна риса моїх оркестрантів. У них очі горять, коли беруть в руки інструмент. У нашому придністровському колективі є 4 народні артисти, близько 10–12 заслужених артистів ПМР, заслужених митців, відмінних працівників культури. Ці люди – справжні патріоти республіки, їздять з концертами, пізно повертаються додому, але ніхто не скаржиться. Наприклад, 7 листопада у нас заплановано 6 концертів», – розповів Віталій Васильович.

Упродовж одного року колектив грає більш ніж 300 концертів. Головний секрет, чому він такий професійний, дружний та готовий працювати завжди, полягає в тому, що всі вони віддані своїй справі. Так само як і керівник і диригент Віталій Войнов. Усі разом вони дарують радість придністровцям. Тому завжди з особливим трепетом підбирають репертуар. Не тільки військова тематика в ньому є, оркестр радує своїх слухачів музикою різного жанру. «Нелегко підбирати репертуар, композиції, тому що хочеться догодити всім: і дорослим, і дітям. Враховуємо й те, що комусь подобається класика, а комусь – джаз або фольклор. От і намагаємося в концерті всі композиції об’єднати в єдине ціле. Наші глядачі дуже полюбляють саундтреки до фільмів, наприклад, до кінофільму «Пірати Карибського моря». Добре приймають вони композицію з фільму «Титанік», у якій і тема кохання, і трагедія. Коли ми грали момент потрапляння Титаніка на айсберг, такий був вибух емоцій, ніби глядачі насправді в той момент дивилися кіно. Нині ми готуємо новий номер – саундтрек із фільму «Аватар», – розповів музикант.

Головна ж любов у Віталія Васильовича до військових композицій. Емоції під час виступів оркестру на парадах не передати простими словами. За свою кар’єру Віталій Войнов відіграв 98 парадів. «Дуже цікаво, коли диригуєш ним, але таку відповідальність відчуваєш і сам, і всі музиканти, щоб чого доброго не збити ногу під час марширування. Раніше бувало на рік по два паради – 9 травня і 7 листопада. Нині у Придністров’ї теж два паради – у День республіки та 9 травня. Якби не було пандемії, то до свого ювілею я прийшов би з цифрою 100 парадів. Я сподіваюся досягти цієї мети, аби тільки було мирне небо над нами», – поділився Віталій Войнов.

Свій ювілей музикант зустрів на роботі – колектив давав концерт у Парканах. Не уявляє він свого життя без оркестру. «Я вже 51 рік в армії, дякую командуванню, що воно мені довіряє, і я намагаюся виправдати довіру. Мені приємно, що придністровці люблять оркестр. Ми пишаємося цим. До того ж є зворотний зв’язок з глядачами: телефонують нам, залишають слова подяки у книзі відгуків. Та заради цього варто жити. Якби мені ще раз запропонували повторити свою життєву дорогу, я б нічого не змінював», – поділився диригент Віталій Васильович Войнов, у якого попереду ще багато справ і великих планів. Найближчий із них – підготовка до ювілею – 30-річчя військового оркестру Головного штабу Збройних сил ПМР. На глядачів чекають нові композиції та багато цікавого


Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото IA «Новости Приднестровья».