Три жіночих погляди в пориві любові до життя

У Рибницькій картинній галереї цими днями відкрилася виставка творчих робіт трьох придністровських художниць: Оксани Пономаренко, Галини Бур’ян та Світлани Мельник під назвою «Жіночий погляд».


Усі вони родом з Рибниці, тут навчалися і здійснили свої перші творчі кроки. Галина і Світлана живуть у рідному місті, викладають у Рибницькій дитячій школі мистецтв, а Оксана після заміжжя переїхала в Дубоссари й нині працює викладачем Дубоссарської дитячої художньої школи.

Про ідею проведення спільної виставки розповіла О. Пономаренко: «Ми всі давно дружимо, а з Галиною знайомі з дитинства. Творчість єднає нас усі ці роки. Я часто приїжджаю в Рибницю до мами, користуюся кожною можливістю, щоб зустрітися з подругами. В один із таких приїздів ми й вирішили спробувати об’єднати свої творчі зусилля – зробити спільну виставку. За час пандемії зустрічі були нечастими, а тепер маємо нагоду надолужити втрачене, виправити цю прогалину: приділити час своїй улюбленій справі, спілкуватися, діставати задоволення від цього спілкування і представити глядачеві свою творчість».

І у них це вийшло: результатом спільних зусиль стала виставка «Жіночий погляд». Роботи художниць за останні кілька років представлені на суд глядачів у Рибницькій картинній галереї.

Три різних погляди на навколишній світ – три жіночих погляди злилися в єдиному пориві любові до життя і відбилися в роботах придністровських художниць. Портрет, пейзаж, натюрморт – три погляди, три реальності.

Навіть у пейзажах, написаних на спільних пленерах, краса рідного краю в кожної з художниць виливається у щось індивідуальне, своє і звучить по-своєму.

В Оксани Пономаренко більшість робіт виконана маслом і сповнена тишею та спокоєм. Галина Бур’ян часто використовує змішану техніку і тяжіє до глибини, декоративності та сплесків кольору. А Світлана Мельник передає своє бачення здебільшого за допомогою акварелі, тому і картини в неї виходять м’які й напівпрозорі. Світлана зазначила, що на творчість удається приділяти не так багато часу, як хотілося б. «Як то кажуть, використовуємо для цього «25-ту годину» доби. Хочеться «зупинити» мить, зобразити щось прекрасне в цьому швидкоплинному світі, поділитися з друзями, зі своїм оточенням», – висловила сокровенні думки талановита художниця.

Представлені на виставці портрети несуть у собі відбиток душі майстра, вони відрізняються як стилістично, так і емоційно.

Оксана Пономаренко в загальний потік живопису вставила один зі своїх гобеленів: на тлі висхідного сонця зображений півень, який кричить на все горло. Дуже яскрава, радісна і життєствердна робота.

«Гобелен – це одне з моїх улюблених занять, – зізналася Оксана. – Я мрію зробити окрему виставку в цій техніці. Сподіваюся, що все вийде».

Галина зазначила, що їм пощастило з цією виставкою: «У день її відкриття відбулося республіканське методичне об’єднання на базі Рибницької художньої школи, яке проводиться раз на два роки. Завдяки цьому і до нас на відкриття завітало дуже багато придністровських художників. Для нас надзвичайно цікава і дорога оцінка колег. Спершу, звичайно, дуже переживали, але нас підбадьорило їхнє доброзичливе ставлення і добрі слова на нашу адресу. Було приємно слухати відомих майстрів, дізнатися їхні погляди на сучасне мистецтво, взяти щось на замітку».

Героїнь урочистості з відкриттям виставки привітали: сім’я художників Зав’ялових, старший викладач кафедри декоративно-прикладного мистецтва Римма Коневникова, директор Дитячої художньої школи Юрій Фрикацел, викладач Дубоссарської художньої школи Дільнара Турсунова. До них приєдналися зі своїми привітаннями рибничани та гості міста.

Підбиваючи підсумки, можна зазначити, що завдяки виставці робіт відразу трьох художниць, різних за своєю суттю творчих підходів, виставка вийшла різнохарактерною й цікавою для глядачів. Вона захоплює, справляє глибоке враження. Три жінки-художниці намагаються донести до глядача своє розуміння, бачення світу, свій погляд на нього, свою істину.

Виставка «Жіночий погляд» експонуватиметься до кінця листопада. Тим, хто її ще не подивився, рекомендуємо відвідати Рибницьку картинну галерею й збагатитися новими враженнями та емоціями від побаченого


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото автора.