Елітний підрозділ і марка ПМР

Нинішнього року рота Почесної варти Придністровської Молдавської Республіки відзначила 25-річчя від дня заснування. Iніціатором створення підрозділу був перший Президент ПМР Iгор Смирнов. Видавництво «Марка Придністров’я» присвятило цій події випуск поштових марок.


Спецгасіння поштової мініатюри відбулося не тільки за традицією в бендерському Краєзнавчому музеї, а й у Парканах. Видавництво «Марка Придністров’я» присвятило нинішній випуск значній даті – 25-річчю заснування роти Почесної варти Придністров’я. Зазначимо, що фотоматеріали надала сама РПВ – 20 знімків, з яких видавництво вибрало 12. «Щоб вони відповідали правилам компонування та відображали всі особливості служби в цій елітній частині Збройних сил, адже це не лише показові виступи, а й церемоніальні заходи, зокрема зустрічі іноземних делегацій та інавгурація Президента», – зазначив директор «Марки Придністров’я» Всеволод Лаврентьєв. Видавництво цього разу підготувало два номерні листи марок по 600 екземплярів, з яких – 250 розмістили в сувенірну обкладинку з коротким описом історії підрозділу.

Роту Почесної варти називають обличчям придністровської армії. «За 25 років службу в елітному підрозділі пройшли понад півтори тисячі юнаків. Першим командиром роти був Ярослав Ісак. Великий внесок у її становлення та розвиток зробили лейтенант Іван Лук’янов та полковник Олексій Устюжанін. Основний кістяк роти Почесної варти сформувався на початку 2000 років», – зазначається на офіційному сайті Міністерства оборони ПМР.

Нагадаємо, що ідея створення роти Почесної варти в Придністров’ї належить першому Президенту ПМР Ігорю Смирнову. Вона зародилася ще в далекому 1996 році. Тоді міністр оборони Станіслав Хажеєв та начальник Головного штабу Міністерства оборони Володимир Просовецький під час формування РПВ розробили критерії щодо відбору призовників у цей елітний підрозділ та внутрішні циркуляри щодо несення служби у військовій частині.

«Сьогодні РПВ ні в чому не поступається подібним підрозділам в інших країнах світу. Воїни з честю продовжують традиції своїх попередників на урочистих заходах, військових парадах, радують і дивують придністровців і гостей республіки своєю виправкою, твердим карбованим кроком, умілим володінням зброєю. Красиві, високі, підтягнуті, ставні воїни РПВ є прикладом для наслідування нашим юнакам», – зазначив, вітаючи військовослужбовців з ювілеєм, міністр оборони Олег Обручков.
Нині діяльність підрозділу, який практично є візитною карткою держави, закарбована і в республіканських поштових марках


Марія КРАВЕЦЬ.

Фото IA»Новости Приднестровья».