Молодіжний авангард Кам’янщини

З гарним трудовим настроєм зустріли чергову річницю створення молодіжного крила Кам’янського територіального відділення Загальнопридністровського народного форуму (ЗНФ) його активісти. Вони організували екологічну акцію «Чистий берег».


Кам’янська молодь об’єдналася під егідою ЗНФ 30 жовтня 2019 року, щоб активно залучатися до участі в житті району та республіки. На установчій конференції намітили основні напрями діяльності: патріотичне виховання дітей і підлітків, залучення ровесників до занять спортом і розвиток туризму, захист прав та інтересів молоді, розв’язання проблеми зайнятості й організація корисного та цікавого дозвілля. За роботу взялися з усім запалом, притаманним юності, й за три роки встигли багато що зробити, стали лідерами молодіжного руху не тільки на Кам’янщині, а й у Придністров’ї.

Творчі конкурси й спортивні змагання, патріотичні та добродійні акції, святкові заходи й пізнавальні екскурсії – це лише мала частина тієї діяльності, яку щодня ведуть активісти організації. Під час пандемії коронавірусу вони також були в авангарді волонтерів, доставляли продукти й ліки самотнім людям, які перебували на карантині. Коли в наш край у пошуках миру і спокійного життя прибували громадяни України, активісти приєдналися до збору гуманітарної допомоги. У полі зору молодіжного крила ЗНФ – сироти й інваліди, багатодітні та малозабезпечені сім’ї, самотні літні люди й ті, хто опинився у важкій життєвій ситуації.

Така активна діяльність молодих придністровців залучає до лав організації нових і нових членів. От і Олександра Штирба, учениця Кам’янської СШ № 2, взяла участь у декількох різнопланових акціях молодіжного крила ЗНФ і гідно оцінила ефективність і важливість громадської роботи. З минулого року вона сумлінно працює в організації. Про це дівчина з гордістю розповіла на березі Дністра під час прибирання побутового сміття. Його, на жаль, після відпочинку кам’янчан і гостей міста на природі залишається чимало. Активістам ЗНФ і вчителям та учням міських СШ № 2 і № 3 довелося попрацювати, щоб очистити від скла і пластику ділянку, прилеглу до міського пляжу.

«У нашій школі є загін «Волонтери Перемоги». Він теж організовує й проводить різні патріотичні акції, – розповів восьмикласник СШ № 3 Максим Кицан. – Патріотизм – це не тільки участь у державних святах, коли ми вручаємо георгіївські стрічки або в колоні з земляками несемо придністровські прапори. Це і пошукова робота, в результаті якої поширюються ряди «Безсмертного полку», і догляд за пам’ятниками, могилами захисників Вітчизни. Це знання своєї історії та пошана до людей, які створювали її.

Патріотизм – це любов до свого краю в усіх проявах, зокрема й турбота про екологічне благополуччя. Тому ми завжди беремо участь в акції «Чистий берег». Навесні навели лад на березі Дністра в мікрорайоні консервного заводу. Сьогодні вийшли, щоб прибирати в центрі Кам’янки».

Молодь працювала на березі Дністра злагоджено, і незабаром усе те сміття, що не розкладається роками, було зібране, завантажене в спецтранспорт комунальної служби й вивезене на полігон твердих побутових відходів. Організатори й учасники заходу дружно відзначили, що акція «Чистий берег» повинна стати корисною звичкою для всіх, хто відпочиває біля річки, необхідно підтримувати чистоту і порядок у всіх рекреаційних зонах.

«За 3 роки діяльності молодіжного крила ЗНФ сформувалася дружна команда однодумців, людей небайдужих, неспокійних, ініціативних, чуйних, які прагнуть принести користь суспільству, різноманітити дозвілля молоді та зробити світ трішки добрішим. Я рада знайомству з кожним і вдячна за роботу, за підтримку, за згуртованість! – зазначила лідер районного молодіжного руху Анастасія Гнатишена. – Попереду в нас є ще чимало справ.

Найближчі акції відбудуться в рамках Декади молоді та студентів. Спільно з держадміністрацією району та працівниками культпросвіти ми підготували різні заходи, які допоможуть юнакам і дівчатам продемонструвати таланти, поділитися з придністровцями своєю творчістю, захопити їх своїми ідеями, які набагато цікавіше реалізовувати разом, а користь від спільної пра-
ці – завжди більша»


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.