На варті порядку та законності

День міліції – це одне з найбільш значущих і популярних професійних свят у нашій республіці. Ось уже 31 рік 10 листопада придністровці вітають співробітників органів внутрішніх справ ПМР.


До 1991 року воно іменувалося Днем радянської міліції, яка була створена для охорони революційного громадського порядку відразу після Жовтневої соціалістичної революції – 10 листопада 1917 року.
Щороку цього дня в усіх містах і районах нашої держави проводять урочисті заходи, святкові концерти й народні гуляння, присвячені нашій славній міліції. За традицією нинішнього року тон професійного свята був заданий на урочистих зборах у Міністерстві внутрішніх справ, у яких взяв участь Президент ПМР Вадим Красносельський.

Як завжди, святкова церемонія розпочалася з покладання квітів до пам’ятника співробітникам органів внутрішніх справ, загиблим під час виконання службового обов’язку. Становлення органів внутрішніх справ у Придністров’ї збіглося з наведенням «конституційного порядку» владою сусідньої держави. Тоді, не роздумуючи, на захист нашої молодої республіки стали й сержанти, й полковники. Під час відбиття збройної агресії Молдови 16 співробітників придністровської міліції віддали життя за свободу і незалежність ПМР, понад шістдесят дістали поранення. Всього за 32-річну історію нашої держави під час виконання службового обов’язку загинули понад сорок міліціонерів. Пам’ять про них ушанували хвилиною мовчання.

У своєму вітальному виступі міністр МВС, генерал-майор Віталій Нягу говорив про сучасні вимоги до служби в правоохоронних органах, повсякденне підвищення професійного досвіду, нові методи розкриття злочинів. Він підкреслив: «Протягом усього періоду діяльності міліції співробітники МВС успішно виконують функції з охорони миру і спокою наших громадян. Найвища оцінка праці кожного міліціонера – довіра придністровців. Наше завдання – впевнити їх у тому, що їм завжди допоможуть і не залишать у біді». Він привітав правоохоронців усіх поколінь зі святом і зазначив: «Ми живемо у складний час, але саме він обрав вас, щоб гідно виконати обов’язок щодо збереження нашої держави, захистити спокій наших громадян. Саме від вас залежить той факт, якою буде наша придністровська міліція в майбутньому і якою буде наша республіка».

У багатьох співробітників МВС за плечима довгі роки служби в органах внутрішніх справ, тисячі актів і протоколів, оглядів місць події, небезпечних чергувань, сотні знешкоджених злочинців і порушених кримінальних справ, повернені додому діти та врятовані життя. Наша міліція завжди стоїть на сторожі миру. Щоб спокійно жилося нам, вони завжди на службі – ось уже 31 рік міліціонери охороняють порядок і законність.
«10 листопада ми відзначаємо дві дати: день утворення радянської міліції та день утворення придністровської міліції. Тим самим ми підкреслюємо спадкоємність і єднання поколінь», – так почав свій виступ Вадим Красносельський. Він наголосив на значущості та специфіці діяльності співробітників органів внутрішніх справ і сказав, що знає про це не з чуток: служив у правоохоронних структурах майже два десятиліття. Причому п’ять із них – з 2007 по 2012 рік – на посаді міністра внутрішніх справ. Президент згадав часи своєї служби в Бендерському УВС і підкреслив, що радянська міліція – це той фундамент, на якому будувалися органи внутрішніх справ Придністровської Молдавської Республіки.

Крім того, Глава держави зупинився на особливостях і специфіці несення служби придністровськими міліціонерами в сучасних реаліях. Він констатував, що МВС ПМР з поставленими перед ним завданнями справляється відмінно і довіра до правоохоронних органів у нашому суспільстві неухильно зростає. Акцентував увагу на важливості наступності та зв’язку поколінь співробітників МВС і висловив щиру подяку ветеранам придністровських правоохоронних органів. Вадим Миколайович тепло привітав усіх з професійним святом і побажав міцного особистого здоров’я, здоров’я родинам правоохоронців та миру При-дністровській Молдавській Республіці.

За високий професіоналізм і сумлінне виконання своїх службових обов’язків, а також на честь Дня міліції багатьом співробітникам різних підрозділів МВС ПМР вручили державні та відомчі нагороди, нагрудні знаки та присвоїли чергові звання. Нагороди тим, хто своїм життєвим шля-
хом обрав служіння народу Придністров’я, вручили Президент Вадим Красносельський та керівник відомства Віталій Нягу


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото прес-служби Президента.