Про молодіжну політику і не тільки

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 9 листопада народні обранці розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер держави.


У двох читаннях був ухвалений законопроект «Про внесення змін та доповнень до Закону ПМР «Про республіканський бюджет на 2022 рік». Автор документа – Президент Вадим Красносельський. Про сутність нововведень депутатам розповіла міністр фінансів Олена Рускевич: «Проект закону розроблений з метою забезпечення електричними генераторами соціально значущих об’єктів Придністров’я. У республіці функціонують соціальні об’єкти, не оснащені альтернативними джерелами електричної енергії. На сьогодні кількість необхідних електричних генераторів становить 15 (п’ятнадцять) штук».

За словами голови Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктора Гузуна, документ передбачає план заходів на випадок відключення електроенергії в об’єктах соціальної інфраструктури: «У разі необхідності, з будинків-інтернатів дітей відправлятимуть на об’єкти, забезпечені електричними генераторами. Наголошую, що це лише страхувальний варіант. Сподіваємося, що нам не доведеться його використовувати».
Крім того, до прийняття законопроекту депутати ухвалили поправки, які надають право Уряду спрямовувати кошти резервів цільових бюджетних фондів на соціальні виплати (пенсії, зарплати). За словами Віктора Гузуна, держава має фінансові ресурси на своєчасне виконання соціальних обов’язків перед громадянами республіки. Однак, вищий виконавчий орган тепер має право, якщо цього потребує ситуація, спрямовувати резерви з цільових фондів на виконання державою соціальних зобов’язань.

У першому читанні депутати розглянули доповнення до Закону ПМР «Про органи місцевої влади, місцевого самоврядування та державної адміністрації в ПМР». Законодавча ініціатива пропонує закріпити систему взаємодії Міністерства просвіти та держадміністрацій у питаннях молодіжної політики.

Причини появи законодавчої ініціативи депутатам прокоментував голова Комітету з законодавства та захисту прав молоді Молодіжного парламенту ПМР Андрій Чорба: «За дорученням Президента ПМР з метою реалізації Стратегії розвитку ПМР у штаті державних адміністрацій є посади фахівців з молодіжної політики. Це люди, які реалізують молодіжну політику на місцях. У законі про державну молодіжну політику прописано, що республіканський орган влади, тобто Міністерство просвіти, надає цим спеціалістам методичну, організаційну та інші види допомоги відповідно до своїх компетенцій. Проте зворотного механізму там не було прописано. І на практиці склалося так, що конструктивна взаємодія досі не налагоджена».

Питання про недосконалість механізму взаємодії між республіканським та місцевими органами влади в цьому питанні порушили й члени Молодіжного парламенту при Верховній Раді ПМР. Вони звернули увагу на те, що в чинному законодавстві, дійсно, не закріплені вимоги, згідно з якими відповідні фахівці в держадміністраціях міст і сіл мають надавати Міністерству просвіти допомогу в реалізації молодіжної політики. Щоб усунути прогалини в законодавстві, Молодіжний парламент звернувся до народних обранців. Голова вищого законодавчого органу Олександр Коршунов запропонував на розгляд Верховної Ради відповідний проект закону.
Робота над документом продовжиться в другому читанні


Микола ЮРКЕВИЧ.