Безпека життя дитини вдома

Наш власний будинок – це місце, де ми розслабляємося і почуваємося захищеними. Щоб це було дійсно так, необхідно мати на увазі певні деталі й ніколи не залишати їх поза увагою, оскільки є ризики, про які нам іноді нічого не відомо, і наслідків яких ми можемо уникнути, якщо будемо правильно аналізувати різні кімнати нашого будинку. Безпека дітей не є чимось тривіальним, що можна залишати на волю випадку, особливо тому, що найменші найбільш часто страждають від нещасних випадків.


Зазвичай, слово «небезпека» асоціюється з якимись катаклізмами, проте стосовно до маленької дитини, в побуті її можуть підстерігати досить непередбачувані обставини, які можливо зможуть завдати фізичної шкоди здоров’ю.

Вітальня

Як правило, у вітальні чадо проводить велику кількість свого часу, і щоб убезпечити його від негативних наслідків, а себе від переживань, краще всього прибрати з поля зору ті небезпечні предмети, які можуть привабити малюка чи завдати шкоди його здоров’ю. До того ж, батьки в такій ситуації перестануть забороняти дитині чим-небудь користуватися, і вона відчуватиме себе більш самостійною. На жаль, більшість травм трапляється через гострі кути меблів, які нікуди не подінеш. Тому, на час вивчення і освоєння малюком простору, їх краще заклеїти поролоном.

Кухня

На кухні кожна мама проводить величезну кількість свого часу, саме тому дитина перебуває там не менше. Однак, кухня є джерелом великої кількості різних небезпек. Тож варто уважно оглянути свій кухонний простір і подумати, в яких місцях ваш неслух може травмуватися.

Як і у вітальні, на кухні можуть бути досить небезпечні меблі з гострими кутами. Було б дуже добре придбати стіл з округлими краями, а якщо такої можливості немає, то скористатися спеціальними насадками. До того ж, кухонний стіл повинен надійно стояти на підлозі й не хитатися.

Якщо в радіусі доступності дитини розташовуються кухонні шафки, то слід їх замкнути спеціальними блокаторами або прибрати з них усі небезпечні предмети.

Як і в будь-якій іншій кімнаті, розетки на кухні не повинні бути доступні малюкові. Використовуйте для цього спеціальні зручні заглушки.

Досить часто причиною нещасних випадків стає плита. Тому рекомендується готувати їжу на віддалених конфорках, щоб дитина не змогла перекинути на себе каструлю або киплячий чайник.

На кухонному просторі завжди є багато побутової техніки, яка приваблює цікавого дослідника. Тож радимо вам завжди прибирати всі шнури від техніки. Під час придбання нових кухонних гаджетів краще вибрати такі, в яких є функція батьківського контролю, вона ніколи не буде зайвою.

Дитяча

Батьки завжди прагнуть для свого малюка всього найкращого, зокрема й кімнати. Проте, вибираючи дизайн і меблі, рідко хто пам’ятає про безпеку. Меблі в такому приміщенні мають бути без гострих кутів. Якщо в дитячій є розетки, то їх обов’язково варто закрити заглушками. Невелике джерело світла тут просто необхідне, щоб дитина, прокинувшись уночі, не злякалася. Батькам це теж буде на користь: зручніше добиратимуться до ліжка малюка. Джерело світла варто вибрати більш безпечним, без гострих кутів і з міцною конструкцією, бажано з натуральних матеріалів.

Щоб майбутній мандрівник спокійно міг насолоджуватися видом з вікна, а батьки при цьому не переживали, необхідно встановити на вікна спеціальний дитячий замок. Дія ручки вікна відновиться тільки тоді, коли ключ, який зберігатиметься у батьків, виявиться в цьому замку. Не варто турбуватися про надходження кисню в кімнату, замок дозволяє активувати режим провітрювання.

Ванна кімната

Для більшості батьків знайома ситуація, коли вони відволікалися на телефонний дзвінок, а їхнє чадо закривалося у ванній. Щоб запобігти цьому, для зручності, можна встановити спеціальний замок із захистом від замикання.

Якщо у вас ванна кімната і санвузол суміщені, то кращим рішенням буде заблокувати кришку унітазу знімним замком. Ваш малюк може і не постраждати, та діставати речі з унітазу, погодьтеся, – не найприємніше заняття. Щоб дитина не впала і не вдарилася об кахель, можна покрити підлогу спеціальними клейовими смугами, які не дадуть ковзати по поверхні.

Діти та вікна

У першу чергу, не варто залишати малюка самого в кімнаті, де є відчинене вікно, або якщо він має можливість відкрити його.

Батькам варто звернути увагу на замки для вікон з ключем, які можна закрити, а ключ забрати.
Дітям краще за все не показувати, як відкривається і закривається вікно, оскільки в них прекрасна пам’ять, вони все запам’ятовують дуже швидко. Під час маніпуляції краще переключити їхню увагу на щось більш цікаве.

Необхідно доступно і досить наочно пояснити своєму чаду, чим загрожує відкрите вікно, що визирати з нього і ставати на підвіконня не потрібно – це надзвичайно небезпечно. Для того, щоб малюк послухався ради, дорослі самі не повинні нехтувати цими правилами.

Слід пам’ятати, що вікна бувають не тільки вдома, тому дотримуватися правил безпеки необхідно в гостях і в будь-яких інших приміщеннях.

Для більшої безпеки, можна встановити на вікна спеціальні решітки. Однак слід пам’ятати, що в разі надзвичайних ситуацій, у дорослих повинна бути можливість легко їх відкрити.

Ще один важливий момент безпеки дитини вдома є вхідні двері. Батьки повинні чітко пояснити малому, що відкривати незнайомим людям і впускати їх до приміщення не можна. Якщо ви залишаєте його вдома самого, то питання вхідних дверей має дотримуватися беззаперечно. Навіть якщо той, хто дзвонить у двері, здається дитині знайомим.

Пам’ятка для батьків

Перше, що повинні знати батьки, це те, що чим менші діти, тим більша ймовірність, що вони потраплять у небезпечне становище. Один з ризиків, який найчастіше виникає, коли йдеться про безпеку для дітей вдома, – це випадкові отруєння, викликані прийомом ліків, засобів для чищення, косметики тощо. Вони трапляються з особливою частотою серед неповнолітніх. Щоб уберегтися від таких небезпек, застосовуються певні принципи: захистіть або яким-небудь чином обмежте доступ дітей до небезпечних зон, таких як сходи, басейни та інші подібні елементи будинку.

Подбайте про захист усіх роз’ємів електричної мережі. Для цього продаються невеликі пластикові корпуси, які не дозволяють дітям тикати пальцями або предметами в розетки.

Обережно використовуйте будь-який прилад, що працює на газу, наприклад, кухонні плити або печі. Намагайтеся не готувати з дітьми поруч із плитою.

Зберігайте всі небезпечні продукти в недоступному для дітей місці: розташуйте їх на полиці, високо на меблях або пристосуйте, щоб діти не мали доступу до них.

Батькам необхідно знати перелік небезпечних предметів, якими дітям категорично заборонено користуватися: сірники, побутова техніка, розетки.

В залежності від того, якого віку ваша дитина, можна навчити її акуратно й уважно користуватися голкою, ножем і ножицями. Дорослі мають бути гранично уважні, коли в будинку є дитина, й ховати від дитячого погляду: побутову хімію, лікарські препарати, алкоголь, сигарети, гострі, ріжучі та колючі предмети.

Замість висновку

Безпечне перебування дитини вдома повністю залежить від відповідальності дорослих, оскільки вона проявляє високу активність до навколишнього середовища і різних предметів. Безпека вдома – це комплексна турбота батьків, адже дитина повинна бути в безпеці на кухні, у ванній та дитячій кімнатах. Краще належним чином убезпечити малюка й уникнути біди, ніж потім горювати про те, що трапилося, адже стан здоров’я і часом навіть життя дитини залежать від дорослого


Сільвія РОГУТ.