Диктант єдності

У День української писемності та мови, 9 листопада, українці всього світу писали ХХI Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Приєднатися до традиційного написання могли всі охочі.


«Де б ви не були, де б не перебували, пишіть радіодиктант національної єдності разом із нами. Ми не перевіряємо знання, це не форма контролю. Ми хочемо, щоб цей диктант писали люди різних професій та інтересів. Головне, що ми всі об’єднаємося», – закликали організатори.

Долучилися до мовного флешмобу і рибничани. В Українському домі міста об 11-й ранку зібралися учні міських шкіл разом зі своїми вчителями. Їх гостинно зустріла, забезпечивши всі умови для написання, голова товариства української культури м. Рибниці та Рибницького району «Подiлля» ім. Бориса Тимофійовича Палагнюка Тамара Король. Підтримати учнів з їхніми наставниками й теж написати Диктант єдності приїхали голова Спілки українців Придністров’я ім. Олександра Миколайовича Бута Петро Богуцький та керівник Міжнародної громадської організації «Український центр «Співробітництво» Володимир Фоменко.

Безпосередньо перед написанням радіоведучі розповіли історію запровадження цієї традиції, зв’язалися з представниками різних країн і міст, аби учасники акції змогли відчути та усвідомити увесь масштаб і значення своєї участі. Учні, звичайно, хвилювалися, як і завжди перед написанням відповідальної роботи за шкільною партою. Проте їх надихало те, що їхні вчителі цього дня теж виступають у ролі учнів. Це також своєрідний процес єднання.

Цього року текст радіодиктанту під назвою «Твій дім» написала українська письменниця та режисер Ірина Цілик, а прочитала його в прямому ефірі народна артистка України Ада Роговцева.

7 причин писати

Всеукраїнський радіодиктант

Відчуття єдності. Учасники акції щороку відзначають насамперед саме це: коли пишеш диктант одночасно з багатьма іншими людьми, які приєднуються до події не лише в Україні, а і в усьому світі, виникає надзвичайне відчуття єдності, приналежності до чогось великого, масштабного, важливого. Після написання тексту вас можуть відвідати найприємніші почуття – гордість, піднесення, радість. Це те, чого, погодьтеся, нам дуже бракує.

Самоперевірка, мабуть, є однією з основних причин взяти участь у такій акції. Диктант національної єдності максимально охоплює правила сучасного правопису. Текст після трансляції оприлюднюють, тож кожен учасник має чудову нагоду перевірити себе. Одна з беззаперечних переваг такого диктанту – відсутність оцінки й аналіз виконаного. Це максимально корисний досвід, адже саме мовлення – усне і письмове – є візитівкою людини.

Традиція. Ми всі маємо свої ритуали й традиції: національні, сімейні, особисті. Ясна річ, приємні, бо чого б люди дотримувалися того, що їм не подобається? Приєднатися до щорічного написання радіодиктанту – нагода започаткувати для себе ще одну чудову традицію і зайвий раз відчути спектр позитивних емоцій.

Новий досвід. Часто люди відмовляють собі в чомусь через страх нового й невідомого та потребу щось змінювати в житті. Здавалося б, як диктант національної єдності може щось змінити в житті? Але ж новий досвід – завжди певне відкриття, нова навичка, яка дає враження й відкриває нове розуміння. Досвід письма та робота над помилками – це не лише про грамотність. Це про життєву навичку робити висновки та працювати над покращенням після будь-якої виконаної справи або життєвої ситуації. А ще це чудова нагода випробувати на собі сучасний тренд – навчання упродовж життя.

Власний приклад. Участь людини в написанні диктанту національної єдності показує, як вона ставиться до своєї країни й мови. Безумовно, така акція демонструє важливість рідної мови, показує, що ви вважаєте її престижною, а власний приклад може стати мотивацією для інших діяти так само, отже поважати свою мову.

«Написання радіодиктанту разом з нашими вчителями та українцями всього світу для нас, школярів, є сильною мотивацією для подальшого вивчення та збереження рідної мови», –
зазначив після диктанту учень 10-го класу Рибницької гімназії № 1 Данило Чумаченко, який разом з родиною приїхав цього року до Рибниці з Одеси.

Сподіваємося, що ця акція ще більше згуртує учнів, які вивчають українську у школах Рибниці


Галина КРИЖАНIВСЬКА.

Фото автора.