Відродження традицій у мистецтві

Гарною мотивацією, стимулом у навчанні є приклад, можливість споглядати майстерність свого наставника. Відкриття республіканської виставки робіт художників-викладачів створило всі умови для зростання та взаємозбагачення вчителів і учнів.


Звертаючись до історії створення подібних вернісажів, ми з’ясували, що ідея не нова, проте містить у собі глибокий сенс. У радянську епоху художники з усіх республік раз на два роки влаштовували всесоюзні виставки. Вони об’єднували й збагачували творчих людей протягом тривалого часу.

У 2022 році за ініціативи художників та за підтримки Державної служби з культури та історичної спадщини Придністров’я традицію відродили. Тепер, згідно з новим і затвердженим Положенням, виставки викладачів художніх установ відбуватимуться з періодичністю раз на два роки.

Одним із важливих моментів стало те, що місце для експозицій кожного разу змінюватиметься, щоб за довгі роки всі його учасники змогли ближче ознайомитися з калейдоскопом творчості міст республіки й виділити щось особливе в кожному з них.

Прем’єра цієї образотворчої низки відбулася в столичному виставковому залі Дитячої художньої школи ім. О. Фойницького. Художники-викладачі підготували близько 162 робіт у різних жанрах і техніках. За словами директора, заслуженого працівника культури ПМР Марії Маріян, картини компонували за напрямками: живопис, графіка, скульптура, декоративно-прикладне мистецтво.

Понад 87 викладачів з 7 дитячих художніх шкіл і 9 дитячих шкіл мистецтв республіки вперше опинилися на одному творчому майданчику. Оглядаючи зал, можна помітити, як гармонійно сусідять творчі роботи з Рибниці, Кам’янки, Дністровська, Слободзеї, Бендер і Тирасполя.

Візьмемо, наприклад, скульптуру роботи Павла Жукова. Вона стала найбільшою з представлених у виставковому залі й прекрасно урізноманітнила експозицію пейзажів своєю передачею виразної жіночої фігури, одягненої в тканину.

Картини Дільнари Турсунової з Дубоссарської художньої школи розміщені неподалік. Дівчина належить до молодого покоління викладачів. Виставка привабила її унікальною можливістю знайти й запозичити для себе якнайбільше новинок від своїх колег з інших міст.

Член Спілки художників Придністров’я Сергій Панов зазначив, що за час розвитку республіки спеціалізованим установам вдалося виростити ціле покоління придністровських педагогів. «Чим цікаві колективні виставки? Своєю різноманітністю. Це гарна допомога для учнів. Подібні заходи – як змагання. Згодом ми побачимо, хто працює планомірно й наполегливо, а хто відстає і повинен прагнути до поліпшення своїх умінь. Не можна забувати, що авторитет педагога заключається в його майстерності», – підкреслив Сергій Григорович.

Педагог навчає не тільки теорії живопису, а й життєвої мудрості. Тому в холі художньої школи часто проводять експозиції на найрізноманітніші й актуальні теми. Нещодавно там відбулося відкриття інформаційного стенда, присвяченого Дню народної єдності. Колоритну історію цієї події показали в репродукціях картин, пам’ятників і барельєфів, де Кузьма Мінін, Дмитро Пожарський і Дмитро Трубецькой звільнили Москву від польських інтервентів. Головна ідея свята полягає в об’єднанні народу і захисті своєї батьківщини.

Викладач історії мистецтв Ольга Коломієць провела своєрідний тематичний екскурс для випускників школи. Особливу увагу вона приділила темі патріотизму, протидії екстремізму та поваги до національностей інших народів.

У Дитячій художній школі імені О. Фойницького до закриття масштабної республіканської виставки (10 січня 2023 року) проведуть численні майстер-класи, захопливі дискусії, зустрічі з художниками тощо. Віднині такі заходи стануть традиційними й сформують власну придністровську оригінальну школу викладання


Марина СОВА.

Фото автора.