Робимо вибір на користь Тираспольського хлібокомбінату

ЗАТ «Тираспольський хлібокомбінат» (ТХК) – одне з останніх підприємств, яке відвідали експерти ХХ Республіканського конкурсу «Придністровська якість».


ТХК – не тільки найстаріше, а і найбільше підприємство галузі. Він є визнаним авторитетом і провідним виробником хлібобулочних виробів. Його продукція має попит і реалізується, практично, в усіх куточках Придністров’я. Щодня тут випікають 70 тонн хліба та хлібобулочних виробів. Можуть випікати й більше, але придністровці, на жаль, більше не з’їдять.

Комісію Торгово-промислової палати зустріла заступник директора ТХК із виробництва Вікторія Фалалєєва й одразу провела її до конференц-зали, де розповіла експертам про історію та сьогодення хлібокомбінату.

Тираспольський хлібокомбінат заснований 1934 року. Він починав виробничу діяльність із невеликого хлібозаводу. В 1945 році на підприємстві працював колектив зі 150 осіб, який випікав до 45 тонн хліба на добу. Проте його не вистачало для населення міста, і в 1952 році міська влада прийняла рішення про будівництво ще одного хлібозаводу. На промисловій карті міста 1956 року з’явився хлібозавод № 2, а в 1980-му на місці старого (потужністю 56 тонн) збудували та ввели в експлуатацію новий з небувалою на той час потужністю – понад 100 тонн хліба та хлібобулочних виробів на добу.

Друге життя підприємства почалося 2005 року, коли «Тираспольський хлібокомбінат» увійшов до складу холдингу «Шериф». Це стало черговою знаменною віхою в його історії. У модернізацію та подальший розвиток виробництва інвестор вклав 10 млн доларів: було придбано шість новітніх технологічних ліній з виробництва хліба, в роботі яких практично виключено важку ручну працю.

«На сьогодні асортимент нашої продукції включає понад 450 найменувань, – наголосила Вікторія Валентинівна. – Окрім власне хліба, ми виготовляємо булочки, печиво, рулети, кекси, торти та снеки, а також напої. Причому напої виготовляємо з екологічно чистої води, що видобувається з підземних джерел у Парканах. Уже в цю воду додаються сік та різні наповнювачі.

За якістю сировини, що надходить, і якістю продукції, що випускається, стежать 2 виробничі лабораторії. На комбінаті сьогодні працюють 700 людей. Трудяться вони охоче, з любов’ю до справи, тому що рівень автоматизації та механізації всіх виробничих процесів у нас сягає 95 %. Це дуже високий показник».

Заступник директора представила комісії продукцію, висунуту цього року на здобуття звання лауреата конкурсу «Придністровська якість»:

– хліб «Апетитний» (0,5 кг, нарізаний);

– хліб «Тостовий фітнес» (0,3 кг, нарізаний);

– рулет «Шкільний» (0,25 кг);

– кекс «Столичний» (0,2 кг);

– торт «Домашній з журавлиною» (1,0 кг);

– безалкогольний напій газований «Піна-Колада»;

– безалкогольний напій газований «Текіла-Кактус-Лайм».

Вікторія Фалалєєва повела членів комісії до цеху, де випікається хліб та виготовляються кондитерські вироби. Там експерти також дізналися багато нового та цікавого. Зокрема, виявляється, що батон «Фірмовий» – той, що найчастіше присутній на нашому домашньому столі, є хлібом, що найбільше продається і з’їдається в Придністров’ї. 45 тонн цього батона щодня випікається на ТХК (це з 70 тонн усієї готової продукції). Закінчила свою ознайомчу екскурсію з нами Вікторія Валентинівна професійно та образно: «На комбінаті використовують лише натуральні продукти, тому хліб у нас виходить смачним, ароматним, з ніжним м’якушем і хрумкою рум’яною скоринкою, як у бабусі в селі».

З виставленою на конкурс продукцією у конференц-залі, який став на якийсь час дегустаційним, ознайомив комісію й директор комбінату Віктор Кондратюк: «Ми довго і наполегливо йшли до того, що маємо на сьогодні: до якості нашої продукції та її популярності, до свого авторитету та визнання. У ТХК безперервно інвестуються кошти, впроваджується сучасне високотехнологічне обладнання, розробляються нові актуальні рецептури, відкриваються нові торгові точки. Сьогодні «Тираспольський хлібокомбінат» здатний забезпечити хлібом та хлібобулочними виробами все населення Придністров’я. Це означає, що підприємство є гарантом того, що в регіоні завжди буде якісний і натуральний хліб. Головне ж – це те, що заслуги нашого хлібокомбінату визнані придністровцями, які щодня впевнено роблять вибір на користь нашої продукції».


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото автора.

На фото Вікторія Фалалєєва.