Свято з ароматом винограду

Одне з найколоритніших, яскравих і веселих осінніх свят відбулося в парку св. Олександра Невського. Фестиваль вина «Изворул винулуй – 2022» закрив сезон фестивалів у Бендерській фортеці. Популярна подія порадувала гостей фортеці змаганнями виноробів, презентаціями народних виробів, національними подвір’ями, піснями й танцями, конкурсами для дітей та дорослих.


Свято винограду зібрало сотні людей з усіх міст Придністров’я і гостей нашої республіки чудового сонячного дня. Головними героями були трударі-виноградарі, що вирощують сонячні ягоди на плантаціях від Кам’янки до Дністровська. Ті, хто займається цим десятки років, показували найкращі сорти та розказували секрети їх вирощування.

Опівдні на території парку св. Олександра Невського відпочивали сотні людей, одразу при вході їх зустрічав розважальний майданчик, де розпочався концерт. Атмосфера була по-справжньому святкова. «Цим фестивалем ми закриваємо сезон 2022 року в Бендерській фортеці. «Изворул винулуй – 2022» – це конкурс, який радує всіх учасників, городян та гостей міста, він стане традиційним у Бендерах. Ми перебуваємо ще на стадії навчання, удосконалюємося з року в рік, і впевнений, що дійдемо до того рівня, коли цей фестиваль триватиме по кілька днів поспіль», – поділився планами глава держадміністрації м. Бендери Роман Іванченко.

У програмі заходу був концертний марафон, веселі конкурси та безліч частувань. А щоб цей день запам’ятався на довгі роки, можна було придбати сувеніри ручної роботи від придністровських майстрів.
Найкращі виробники вина республіки зібралися в бендерській фортеці. Там гостей зустрічали національні подвір’я, де можна було скуштувати страви молдавської, болгарської, української кухні. Та головне, кожного охочого пригощали смачним вином. «Вино – це продукт, результат і оцінка праці людей, які спочатку виростили виноград, переробили його, зберегли та донесли до кінцевого споживача, це дуже важка праця. Цим фестивалем ми віддаємо шану виноробам, їхній працьовитості», – зазначив глава держадміністрації міста.

Виноградна гірлянда в обійсті виноградарів із села Володимирівки приваблювала й гостинно зустрічала відвідувачів. Там можна було купити різні сорти ягід, а для садівників-початківців провели консультацію майстра з 60-річним стажем. «У мене колекція досягає десь сортів 150. Цей, наприклад, у камері зберігається аж до нового року. Кожен сорт винограду по-своєму добрий. Крім того, саме тепер можна і потрібно висаджувати саджанці винограду, бо вони до весни пересихають. Тож осіння посадка найкраща, можна висаджувати, доки мороз не скує землю», – розповів виноградар с. Володимирівка Слободзейського району Сергій Палейчук.

Та яке ж свято винограду без традиційного конкурсу за мотивами фільму «Приборкання норовливого» з Адріано Челентано?! На очах у глядачів виноград перетворювався на сік лише протягом трьох хвилин – у кого більше, той і переможець.

«Придністровський народ уміє і трудитися, і відпочивати. Попри зовнішні негативні фактори, ми повинні знаходити час, щоб приділяти увагу одне одному, сім’ям і друзям. Це свято наголошує на колоритності придністровського народу, його добродушності, хлібосольності та працездатності. У нас у Придністров’ї багатонаціональний народ, ми не ділили ніколи й нікого за національною ознакою, ми всі разом – одна велика родина», – наголосив Роман Іванченко.
Весело та смачно завершили в Бендерах сезон фестивалів 2022 року. Всі дістали заряд гарного настрою й тепла майже по-літньому лагідного сонця


Марія КРАВЕЦЬ.

Фото автора.